11 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων σας

Είμαστε σίγουροι πως τα πλυντήριο πιάτων είναι από τις αγαπημένες σας συσκευές της κουζίνας. Αναρωτηθήκατε άραγε ποτέ τι πρέπει να βάλετε σε ένα πλυντήριο πιάτων; Όχι αυτά τα 11 πράγματα.

1. Λεπτά Πλαστικά Δοχεία

Πολλά πλαστικά δοχεία πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, αλλά όσο πιο λεπτό είναι το πλαστικό, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμορφωθεί ή ακόμα και να λιώσει στο πλυντήριο πιάτων σας. Aν λοιπόν θέλετε να κρατήσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία από συσκευασίες τροφίμων, πλύντε τα στο χέρι για να είναι ασφαλή ή αν πρέπει οπωσδήποτε να τα βάλετε στο πλυντήριο τοποθετήστε τα μόνο στο επάνω ράφι.

2. Στενά μπουκάλια

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες οι βραχίονες του ψεκαστήρα του πλυντηρίου πιάτων σας να μεταφέρουν πολύ νερό ή απορρυπαντικό σε ένα μπουκάλι με στενό λαιμό. Αντ΄αυτού χρησιμοποιήστε βούρτσες καθαρισμού μπουκαλιών και πλύντε τα στο χέρι.

3. Ξύλινα σκεύη, σανίδες κοπής κ.λπ.

Το έντονα ζεστό περιβάλλον του πλυντηρίου πιάτων είναι πολύ εχθρικό προς το ξύλο. Τα εργαλεία κουζίνας από ξύλο και μπαμπού μπορεί να στεγνώσουν, να παραμορφωθούν, ακόμη και να ραγίσουν μετά από επανειλημμένα πλυσίματα στο πλυντήριο πιάτων.

4. Ορισμένοι τύποι μαγειρικών σκευών

Πολλοί τύποι μαγειρικών σκευών πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και συνήθως θα σας το πουν όταν τα αγοράσετε. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Σκεύη από χυτοσίδηρο. Ο εκτεθειμένος χυτοσίδηρος θα σκουριάσει στο πλυντήριο πιάτων και δεν πρέπει να πλένεται ούτε με σαπούνι.
Σκεύη από χαλκό. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων μπορούν να θαμπώσουν τη γυαλιστερή επιφάνεια των χάλκινων μαγειρικών σκευών.
Αντικολλητικά σκεύη: Τα σκληρά απορρυπαντικά μπορούν να φθείρουν γρήγορα την εύθραυστη αντικολλητική επίστρωση και το πλύσιμο στο χέρι θα συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής τους.
Σκεύη από αλουμίνιο: Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων θα οξειδώσουν αλουμινένια αντικείμενα, όπως λαμαρίνες, γι’ αυτό συνεχίστε το πλύσιμο στο χέρι εάν θέλετε να κρατήσουν το γυαλιστερό φινίρισμα.

5. Δοχεία με αυτοκόλλητες ετικέτες

Μπορεί να είναι δελεαστικό να βάλετε ένα δοχείο με χάρτινη ετικέτα στο πλυντήριο πιάτων με την ελπίδα ότι το πλυντήριο πιάτων θα αφαιρέσει την ετικέτα. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι το πάνω στρώμα του αυτοκόλλητου/ετικέτας ξεχωρίζει από το βάζο και κολλάει κάπου στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Τότε πρέπει ακόμα να αφαιρέσετε τα κολλώδη υπολείμματα από το βάζο αλλά και να ξύσετε το αυτοκόλλητο από το πλυντήριο πιάτων σας.

Δείτε και Πως να αφαιρέσετε τα αυτοκόλλητα και τα κολλώδη υπολείμματα από τα πλαστικά. Δοκιμάστε αυτούς τους 6 τρόπους.

6. Τρίφτες, Πρέσες Σκόρδου κ.λπ.

Τα πλυντήρια πιάτων δεν κάνουν καλή δουλειά στο να καθαρίζουν τις μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές που βρίσκονται σε πρέσες σκόρδου, τρίφτες και άλλους τύπους εργαλείων. Πλύνετε αυτά τα αντικείμενα στο χέρι για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζονται σωστά.

7. Πορσελάνινα σερβίτσια πιάτων και κρύσταλλα

Τα εύθραυστα αντικείμενα όπως η λεπτή πορσελάνη και τα κρύσταλλα πρέπει πάντα να πλένονται στο χέρι για να αποφευχθεί η ζημιά. Μόλις στεγνώσουν, περάστε τα με ένα πανί μικροϊνών για εξαιρετική λάμψη.

8. Ελαστικά μέρη

Αν αναρωτιέστε αν τα λαστιχένια μέρη μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων, η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα έπρεπε. Τα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό μπορεί να κάνουν το ελαστικό να θαμπώσει και να σπάσει με την πάροδο του χρόνου. Ελέγξτε για λιγότερο εμφανή λαστιχένια μέρη (όπως τσιμούχες και βάσεις) πριν τοποθετήσετε αντικείμενα όπως φαγητοδοχεία στο πλυντήριο πιάτων. Αφιερώνοντας μερικά επιπλέον λεπτά για να πλύνετε αντικείμενα με λαστιχένια μέρη στο χέρι, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

9. Ορισμένα εξαρτήματα μίξερ βάσης

Τα περισσότερα μοντέλα μίξερ με βάση έρχονται με διάφορους τύπους εξαρτημάτων. Εάν τα δικά σας είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, σίγουρα θα θέλετε να τα πλύνετε στο χέρι για να αποφύγετε την οξείδωση. Εάν τα εξαρτήματα του μίξερ της βάσης σας είναι «καλυμμένα», τότε ίσως μπορείτε να τα πλύνετε στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων σας. Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει το μίξερ σας για οδηγίες φροντίδας και πλύσης για να βεβαιωθείτε.

10. Μαχαίρια κουζίνας

Μπορείτε να πλύνετε τα μαχαίρια του σερβίτσιου που χρησιμοποιείτε για το φαγητό στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αφιερώστε ένα επιπλέον λεπτό για να πλύνετε τα μαχαίρια της κουζίνας σας στο χέρι. Ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο σας ως σεφ και θα παραμείνει έτσι μόνο αν του φερθείτε σωστά.

11. Κανάτες ή μεζούρες μέτρησης με τύπωμα

Τα σκληρά απορρυπαντικά και η θερμότητα προκαλούν σχεδόν πάντα το σπάσιμο και το ξεθώριασμα του μελανιού με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν πρόκειται για πράγματα όπως τα κύπελλα μέτρησης, επειδή δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα χωρίς αυτές τις τυπωμένες μετρήσεις. Πλύνετε τα αντικείμενα με τυπωμένο μελάνι στο χέρι για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι ετικέτες παραμένουν ευανάγνωστες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Παντρεύτηκε η Simone Biles η αθλήτρια φαινόμενο. Δείτε το άλμπουμ του ρομαντικού γάμου της.

Ιωάννα Τούνη: αναπολεί το ταξίδι στο Ντουμπάι ψάχνοντας κίνητρο να πάει γυμναστήριο. Δείτε φωτογραφίες