14 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο

Το ψυγείο είναι εξαιρετικό για την αποθήκευση φαγώσιμων ειδών διατροφής, ωστόσο δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για όλα τα τρόφιμα καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία στο εσωτερικό του μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δείτε 14 τρόφιμα που δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα οποία εκτός των άλλων θα σας γλιτώσουν χώρο αν μέχρι τώρα τα βάζατε.

1. Μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν καλύτερη γεύση όταν είναι ώριμες και αν μπουν στο ψυγείο πολύ νωρίς, δεν θα ωριμάσουν ποτέ. Μόλις ωριμάσουν οι μπανάνες, τότε μπορείτε να τις μεταφέρετε στο ψυγείο. Η φλούδα τους μπορεί να μαυρίσει, αλλά θα διατηρήσουν την γεύση.

2. Ψωμί

Αν απλά βάλετε το ψωμί στο ψυγείο θα στεγνώσει, και θα μοιάζει μπαγιάτικο. Επιπλέον η υγρασία στο ψυγείο ενθαρρύνει τα βακτήρια και τη μούχλα, γι’ αυτό αποθηκεύστε το στην ψωμιέρα. Η ψωμιέρα ευνοεί την κυκλοφορία του αέρα, προστατεύοντας το ψωμί από το να στεγνώσει πολύ ή να γίνει πολύ υγρό. Αν παρόλα αυτά πρέπει να βάλετε το ψωμί στο ψυγείο (για να μην χαλάσει μετά από κάποιες μέρες), φροντίστε να το κλείσετε αεροστεγώς τυλίγοντάς το με μεμβράνη τροφίμων.

3. Μέλι

Η διατήρηση του μελιού στο ψυγείο δεν θα βλάψει τη διάρκεια ζωής ή τη γεύση, αλλά θα το κάνει να κρυσταλλώσει και να σβολιάσει. Η αποθήκευση του μελιού σε αεροστεγές γυάλινο βάζο, μακριά από τη ζέστη και το άμεσο ηλιακό φως, είναι η καλύτερη μέθοδος.

4. Κρεμμύδια

Το ψυγείο μπορεί να κάνει κάποια τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά είναι επίσης αρκετά υγρό μέσα. Η υγρασία κάνει τα κρεμμύδια να μουχλιάζουν πιο γρήγορα από ότι αν είναι αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ η μυρωδιά τους εξαπλώνεται συχνά σε όλο το ψυγείο. Αποθηκεύστε λοιπόν τα κρεμμύδια σας σε δροσερό, στεγνό, καλά αεριζόμενο χώρο και μακριά από πατάτες (λόγω των αερίων που εκπέμπονται από τα κρεμμύδια) σε ένα καλάθι στο ντουλάπι-τροφοθήκη.

5. Σκόρδα

Ισχύει ακριβώς ότι και για τα κρεμμύδια.

6. Μαγειρικό λάδι

Το μαγειρικό λάδι πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές, σκούρο γυάλινο δοχείο. Παραμένει υγρό σε θερμοκρασία δωματίου και ενώ στο ψυγείο παγώνει. Επιπλέον, η υπερβολική αλλαγή της θερμοκρασίας θα κάνει το λάδι να ταγγίσει πιο γρήγορα.

7. Πατάτες

Η υγρασία στο ψυγείο μπορεί να κάνει τις πατάτες να σαπίσουν και το ψυγείο στην πραγματικότητα κάνει το άμυλο να διασπαστεί σε γλυκόζη. Αυτό κάνει τις πατάτες σας γλυκές, κοκκώδεις και μαλακές. Καλύτερα να αποθηκεύετε τις πατάτες σε ξηρό, σκοτεινό, αεριζόμενο χώρο. σε υφαντό καλάθι μέσα σε ένα ντουλάπι. Φροντίστε να μην πλύνετε τις πατάτες μέχρι να είστε έτοιμες να τις μαγειρέψετε, γιατί το νερό θα κάνει τις πατάτες να σαπίσουν.

8. Κόκκοι καφέ

Οι κόκκοι καφέ τείνουν να απορροφούν μυρωδιές, οπότε η διατήρηση του καφέ στο ψυγείο είναι κακή ιδέα. Επιπλέον, η υγρασία στο ψυγείο κάνει τον καφέ λιγότερο γευστικό. Κρατήστε τον καφέ σε σκοτεινό, αεροστεγές δοχείο και μακριά από το φως του ήλιου.

9. Ντομάτες

Ακριβώς όπως οι μπανάνες, οι ντομάτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν και να είναι έτοιμες για κατανάλωση και στη συνέχεια να τις μεταφέρετε στο ψυγείο. Ωστόσο, χάνουν τη τραγανή υφή και τη γεύση τους αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα φάτε μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την τοποθέτησή τους στο ψυγείο. Γενικά μην τις βάζετε πολύ κοντά μεταξύ τους, γιατί αν ζουληχτούν οι ντομάτες θα μελανιάσουν.

10. Αβοκάντο

Και πάλι, τα αβοκάντο πρέπει να τα αφήνουμε μέχρι να ωριμάσουν και μετά να τα βάζουμε στο ψυγείο. Για να αποκτήσουν τη σωστή γεύση και υφή, πρέπει να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά θα παραμείνουν καλά και ώριμα για μερικές ακόμη μέρες στο ψυγείο.

11. Βότανα

Τα αρωματικά βότανα δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αποξηράνετέ τα και αποθηκεύστε τα σε γυάλινα βάζα στο ντουλάπι σας.

12. Κέτσαπ

Η κλασσική κέτσαπ σας έχει τόσο πολύ ξύδι το οποίο δρα ως συντηρητικό και δεν χρειάζεται να την βάλετε στο ψυγείο. Ακόμα και αφού ανοίξετε το μπουκάλι, μπορείτε να το βάλετε στο ντουλάπι.

13. Μούρα

Εάν έχετε φρέσκα μούρα, κρατήστε τα στον πάγκο και φάτε τα γρήγορα! Θα διατηρήσουν την καλύτερη γεύση τους αν μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά βάλτε τα στο ψυγείο αν τα έχετε για περισσότερες από μερικές μέρες. Φροντίστε να μην τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε, γιατί το νερό μπορεί να τα κάνει να μουχλιάσουν ή να μουχλιάσουν.

14. Καυτερή σάλτσα και σάλτσα σόγιας

Η καυτερή σάλτσα (hot sauce) φτιάχνεται με μεγάλες ποσότητες ξιδιού και αλατιού μπορεί να διατηρηθεί για μερικούς μήνες εκτός ψυγείου. Η σάλτσα σόγιας έχει πολύ αλάτι, οπότε το ίδιο ισχύει. Ωστόσο επειδή τα ήπια βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν μετά από μερικούς μήνες, τοποθετήστε τις στο ψυγείο αν πρόκειται για μακροχρόνια αποθήκευση.

Follow Getlife.gr στο Google News

Απαλλάξτε το σίδερο ατμού από τα άλατα και κάντε την πλάκα του να λάμπει με αυτήν την μέθοδο καθαρισμού.

Γιατί είναι σημαντικό να πίνετε νερό τον χειμώνα. 4 εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης.