15 απίστευτες χρήσεις του οξυζενέ

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, γνωστό και ως οξυζενέ, βρίσκεται σε κάθε σπίτι κυρίως ως απολυμαντικό πληγών επειδή επιβραδύνει τον χρόνο επούλωσης, έχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και λευκαντικές ιδιότητες.

Ωστόσο οι χρήσεις του δεν σταματούν εδώ. Ένα διάλυμα 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία, είναι αρκετά ισχυρό για να καθαρίσει τους περισσότερους οργανικούς λεκέδες και την ήπια σκουριά. Είναι λιγότερο ακριβό από πολλά καθαριστικά του εμπορίου και, ακόμα καλύτερα, δεν ενέχει γνωστούς κινδύνους για την υγεία σας ή το περιβάλλον. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε 15 απίστευτες χρήσεις για το καλύτερο φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης.

1. Καθαρίστε τα πλακίδια και τους αρμούς.

Για ένα ισχυρό σπιτικό καθαριστικό για αρμόστοκους και πλακάκια, ανακατέψτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα με ¼ φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ένα σφραγιζόμενο δοχείο. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων, κλείστε το καπάκι και ανακινήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Φορώντας προστατευτικά γάντια, εφαρμόστε το μείγμα σε πλακάκια και αρμούς, αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Η μούχλα και η βρομιά θα εξαφανιστούν.

2. Φρεσκάρετε τα στρώματα.

Για να κοιμάστε πραγματικά ήσυχοι, καθαρίστε βαθιά τα στρώματά σας περίπου κάθε 6 μήνες. Αρχικά σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το ίδιο το στρώμα. Για τυχόν λεκέδες που προκαλούνται από οργανικά υλικά, όπως τρόφιμα, ποτά, σωματικά υγρά, δημιουργήστε ένα ήπιο διάλυμα από ένα μέρος νερού σε ένα μέρος υπεροξειδίου του υδρογόνου. Χρησιμοποιώντας μια καθαρή, μαλακή οδοντόβουρτσα, εφαρμόστε αυτό το διάλυμα στον λεκέ, αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά και επαναλάβετε εάν χρειάζεται. Μόλις ξεθωριάσουν οι λεκέδες, χρησιμοποιήστε στεγνωτήρα μαλλιών για να στεγνώσετε την υπερβολική υγρασία πριν στρώσετε το κρεβάτι.

3. Καθαρίστε την μπανιέρα.

Η μούχλα και η βρωμιά στο ντους είναι πρόβλημα. Για μια φυσική λύση, φτιάξτε μια πάστα από 2 μέρη μαγειρικής σόδας σε 1 μέρος υπεροξειδίου του υδρογόνου. Εφαρμόστε στην μπανιέρα και το ντους, περιμένετε 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Στην συνέχεια ψεκάστε με ένα διάλυμα μισού ξιδιού και μισού νερού για να διαλυθούν τυχόν υπολείμματα αφρού σαπουνιού.

4. Φινίρισμα μεταλλικών αντικειμένων.

Για να επιτύχετε ένα αντικέ αποτέλεσμα δηλαδή παλαιωμένο φινίρισμα σε μεταλλικούς μεντεσέδες και εξαρτήματα, αφαιρέστε πρώτα τυχόν χρώμα και τρίψτε την επιφάνεια. Ψεκάστε λευκό ξύδι στη μεταλλική επιφάνεια και περιμένετε 5 λεπτά για να ξεκινήσει η διαδικασία διάβρωσης. Στη συνέχεια, ανακατέψτε 2 φλιτζάνια υπεροξείδιο του υδρογόνου 3%, 4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 1½ κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε καλά και στη συνέχεια μουλιάστε τη μεταλλική επιφάνεια. Η σκουριά πρέπει να αρχίσει να σχηματίζεται αμέσως. Θα προκύψουν αναθυμιάσεις από την ανάμειξη αυτού του διαλύματος, επομένως εργάζεστε πάντα σε καλά αεριζόμενο χώρο.

5. Απαλλαγείτε από τη σκουριά.

Ενώ το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία σκουριάς, μπορεί επίσης να αφαιρέσει τη σκουριά εάν ακολουθήσετε αυτά τα εύκολα βήματα. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε ίσα μέρη κρέμας ταρτάρ (ή κρεμόριο, ένα ήπιο όξινο άλας σε σκόνη που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και διατίθεται στα παντοπωλεία) και μαγειρική σόδα. Προσθέστε μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου, ίσα ίσα να σχηματιστεί μια πάστα. Τρίψτε την πάστα πάνω στα σκουριασμένα αντικείμενα, περιμένετε μια ώρα και μετά πλύντε τα με νερό. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για ελαφριά έως μέτρια σκουριασμένα αντικείμενα όπως εργαλεία και παιχνίδια. Είναι επίσης αποτελεσματικό στους πορτοκαλί λεκέδες σκουριάς στο νεροχύτη ή την μπανιέρα σας που προκαλούνται από τη σκουριά στο νερό της βρύσης σας.

6. Απολυμάνετε τις σανίδες κοπής σας.

Στις σανίδες κοπής ξύλου μπορούν να δημιουργηθούν μικρές τομές στην επιφάνεια που παγιδεύουν ανθυγιεινά βακτήρια. Σε αντίθεση με το πλαστικό, το ξύλο είναι πορώδες και θα παραμορφωθεί και πιθανόν να ραγίσει εάν τοποθετηθεί στο πλυντήριο πιάτων. Για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε ένα ξύλο κοπής χωρίς να το καταστρέψετε, ψεκάστε το με λευκό ξύδι, περιμένετε 5 λεπτά και μετά σκουπίστε το. Στη συνέχεια, ρίξτε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου σε όλο το ξύλο κοπής, κατανέμοντας το ομοιόμορφα με ένα καθαρό σφουγγάρι ή χαρτοπετσέτα. Αφήστε το να καθίσει για άλλα 5 έως 10 λεπτά, στη συνέχεια πασπαλίστε με αλάτι στην επιφάνεια και τρίψτε το στον κόκκο του ξύλου απαλά με μισό λεμόνι, το οποίο θα απορροφήσει τυχόν υπολειπόμενες μυρωδιές. Αφήστε το αλάτι με το λεμόνι να μουλιάσει στην επιφάνεια του ξύλου για τουλάχιστον 10 λεπτά ή όλη τη νύχτα, στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα υγρό πανί και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.

7. Διώξτε τα μικρόβια από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Διατηρήστε την τουαλέτα σας απαλλαγμένη από βακτήρια με μια εβδομαδιαία δόση υπεροξειδίου του υδρογόνου: Ρίξτε ½ φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στη λεκάνη, αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά και μετά τρίψτε με μια βούρτσα τουαλέτας. Για να φρεσκάρετε τη βούρτσα τουαλέτας, ρίξτε λίγο επιπλέον υπεροξείδιο του υδρογόνου στις τρίχες και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα πριν την επανατοποθετήσετε στη θήκη.

8. Περιποιηθείτε τα φυτά σας.

Ένα ήπιο σπρέι υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος των φυτών σας. Ωφελεί τη διαδικασία ανάπτυξης και μπορεί επίσης να τα θεραπεύσει από παράσιτα, σήψη ριζών και μύκητες. Η χρήση υπερβολικής ποσότητας υπεροξειδίου του υδρογόνου, ωστόσο, μπορεί να βλάψει τα φυτά και τους ωφέλιμους οργανισμούς, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα από τα διαλύματα που περιγράφονται παρακάτω στα φύλλα ή στο έδαφος πριν ψεκάσετε μεγαλύτερες επιφάνειες. Διακόψτε τη χρήση εάν δείτε αποτελέσματα όπως μαρασμό ή υπερβολική ξηρότητα.

• Για τα φυτά εσωτερικού χώρου, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% και 1 φλιτζάνι νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και μουλιάστε το χώμα με το διάλυμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα στεγνώνει εντελώς πριν εφαρμόσετε μια δεύτερη θεραπεία. Θα πρέπει να δείτε βελτίωση της σήψης των ριζών μετά από μία ή δύο θεραπείες και λιγότερα παράσιτα μέσα σε μια εβδομάδα.

• Για να μειώσετε τα ακάρεα, τις αφίδες και τους μύκητες στον κήπο σας, αναμείξτε ½ φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% και 4 λίτρα νερό σε έναν μεγάλο ψεκαστήρα με αντλία. Όταν ψεκάζετε το φύλλωμα, φροντίστε να μουλιάζετε όχι μόνο τις κορυφές αλλά και τις κάτω πλευρές των φύλλων όπου μπορούν να κρυφτούν τα παράσιτα. Ένα ηπιότερο διάλυμα 1 κουταλιάς της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου σε 4 λίτρα νερού μπορεί να μειώσει τις τοξίνες και την οξύτητα στο έδαφος.

9. Σκουπίστε τα σημάδια νερού στο γρανίτη.

Τα ενοχλητικά σημάδια νερού εμφανίζονται πολύ εύκολα στους πάγκους από γρανίτη, αλλά λίγο υπεροξείδιο του υδρογόνου θα τα διώξει αμέσως. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα με μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου για να σχηματίσετε μια πάστα. Απλώστε πάνω στη λεκιασμένη περιοχή, αφήστε να καθίσει για 5 έως 10 λεπτά και σκουπίστε με ένα υγρό πανί. Για πιο σκληρούς λεκέδες νερού, καλύψτε το μείγμα με πλαστική μεμβράνη και κολλήστε με ταινία στις άκρες. Αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα, στη συνέχεια πλύνετε και στεγνώστε με μια μαλακή πετσέτα.

10. Σβήστε λεκέδες από το μάρμαρο.

Το να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε τους λεκέδες από μαρμάρινους πάγκους είναι το κλειδί για τη διατήρηση αυτών των επιφανειών. Εάν ο λεκές είναι οργανικής φύσης (οι λεκέδες φαγητού είναι συνήθως ροζ-καφέ όταν στεγνώνουν), αναμείξτε 1 φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου 12% με μερικές σταγόνες αμμωνίας σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε σε καλά αεριζόμενο χώρο και να φοράτε γάντια και προστασία ματιών. Ψεκάστε αυτό το μείγμα πάνω στο λεκέ, αφήστε το να καθίσει για ένα ή δύο λεπτά και μετά σκουπίστε το με μια πετσέτα. Επαναλάβετε μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό και στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα.

11. Γυαλίστε τους καθρέφτες σας.

Ο καθαρισμός των καθρεπτών μπορεί να είναι δύσκολος επειδή τόσα πολλά προϊόντα αφήνουν σημάδια πίσω τους. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό καθρεφτών που κατασκευάζεται στο εμπόριο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με αδιάλυτο υπεροξείδιο του υδρογόνου και ψεκάστε το στους καθρέφτες σας. Σκουπίστε το με μια χαρτοπετσέτα ή πανί από μικροΐνες που δεν αφήνει χνούδι και απολαύστε την αστραφτερή, καθαρή, χωρίς ραβδώσεις αντανάκλασή σας.

12. Απαλλάξτε έναν υγραντήρα από βακτήρια.

Η χρήση υγραντήρα μπορεί να είναι ευεργετική για το αναπνευστικό σας σύστημα, αλλά πολλοί ξεχνούν να καθαρίζουν τακτικά τους υγραντήρες τους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μούχλας και δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων. Οι υγραντήρες καθαρίζονται εύκολα με χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου. Γεμίστε τον υγραντήρα με ένα μέρος υπεροξειδίου του υδρογόνου και τέσσερα μέρη νερού. Αφήστε το να καθίσει για μισή ώρα και μετά ξεπλύνετε το εσωτερικό με κρύο νερό.

13. Κάντε τα λευκά σας αστραφτερά.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι χρήσιμο όταν πλένετε ρούχα, ειδικά όταν είναι ώρα να πλύνετε λευκά. Για να λαμπρύνετε τα βρώμικα λευκά, προσθέστε 1 φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου απευθείας στο πλυντήριό σας. Ενώ το υπεροξείδιο του υδρογόνου έχει παρόμοιο λαμπρυντικό αποτέλεσμα, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τη χρήση λευκαντικού χλωρίου. Λειτουργεί επίσης καλά ως αφαίρεση λεκέδων όταν αντιμετωπίζετε λεκέδες με βάση πρωτεϊνική ή φυτική βάση. Εφαρμόστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά πριν ρίξετε το ρούχο στο πλύσιμο.

14. Απολυμάνετε τα σφουγγάρια.

Τα σφουγγάρια μπορούν να φιλοξενήσουν μικρόβια και βακτήρια εάν δεν απολυμαίνονται τακτικά. Είναι εύκολο να απολυμάνετε τα σφουγγάρια μετά από κάθε χρήση, μουλιάζοντάς τα σε ένα μείγμα νερού και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Για καλύτερα αποτελέσματα, ανακατέψτε ένα μέρος νερού και ένα μέρος υπεροξειδίου του υδρογόνου και αφήστε το σφουγγάρι να καθίσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.

15. Απολυμάνετε τα παιχνίδια των παιδιών.

Όπως κάθε άλλη επιφάνεια στο σπίτι σας, τα παιδικά παιχνίδια μπορεί να γεμίσουν με μικρόβια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα καθαρίζετε και να τα απολυμαίνετε τακτικά γιατί τα παιδιά είναι πάντα σε στενή επαφή μαζί τους. Υπάρχουν δύο τρόποι για να απολυμάνετε τα παιχνίδια με υπεροξείδιο του υδρογόνου: ψεκάστε μεμονωμένα παιχνίδια με μη αραιωμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου ή γεμίστε ένα δοχείο με ένα μείγμα 50/50 υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού και μουλιάστε πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να φορέσετε ένα λευκό πουκάμισο: 32 στυλιστικές ιδέες

Ατομικά πασχαλινά τσουρέκια του Άκη Πετρετζίκη. Φτιάξτε τα και θα γλύφετε τα δάκτυλά σας.