5 πληροφορίες για τα πλυντήρια πιάτων που είμαστε σίγουροι πως δεν γνωρίζετε

Εάν διαθέτετε πλυντήριο πιάτων, είναι ίσως μια από τις πιο αγαπημένες σας οικιακές συσκευές. Αλλά ποιος το επινόησε; Πώς ήταν το πρώτο πλυντήριο πιάτων; Σας έχουμε 5 fun fact για την αγαπημένη σας οικιακή συσκευή.

1. Το πλυντήριο πιάτων εμφανίστηκε το 1850
Η πρώτη μηχανική συσκευή πλύσης πιάτων κατοχυρώθηκε για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1850 στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Joel Houghton. Αυτή η συσκευή ήταν κατασκευασμένη από ξύλο και περιστρεφόταν με το χέρι ενώ το νερό ψεκαζόταν πάνω στα πιάτα. Η συσκευή ήταν τόσο αργή όσο και αναξιόπιστη

2. Μια γυναίκα εφηύρε το πρώτο πρακτικό πλυντήριο πιάτων
Επειδή η εφεύρεση του Joel Houghton δεν ήταν καθόλου πρακτική, μια γυναίκα με το όνομα Josephine Cochrane ήρθε για να τη διορθώσει. Εφηύρε το πρώτο πλυντήριο πιάτων που πραγματικά λειτούργησε και εξοικονομούσε χρόνο. Το πρώτο αξιόπιστο, χειροκίνητο, πλυντήριο πιάτων εφευρέθηκε από τη Josephine Cochrane το 1887. Η Cochrane, η οποία δεν έπλυνε ποτέ τα πιάτα η ίδια, προφανώς εφηύρε το πλυντήριο πιάτων επειδή οι υπηρέτες της έσπαζαν συνεχώς την ωραία πορσελάνη της.

Το σχέδιο του πλυντηρίου πιάτων της περιελάμβανε έναν ξύλινο τροχό σε έναν χάλκινο λέβητα. Ο τροχός κινούνταν από μια τροχαλία και τα πιάτα κάθονταν σε ενσύρματες υποδοχές. Η Cochran παρουσίασε τη δημιουργία της στην Παγκόσμια Έκθεση του 1893 στο Σικάγο για να τη δουν όλοι. Ήταν μια επιτυχία, και τελικά ξεκίνησε μια εταιρεία για να τα πουλήσει. Αυτή η εταιρεία έγινε η KitchenAid. Δεδομένου ότι δεν ήταν πλήρως αυτόματο, οι χειριστές έπρεπε να δουλέψουν μια μανιβέλα για να πλυθούν τα πιάτα.

3. Ο William Howard Livens έκανε το επόμενο βήμα
Το 1924, ένας Βρετανός μηχανικός ονόματι William Howard Livens εφηύρε ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων. Ήταν μικρό και ακόμα όχι ηλεκτρικό — αλλά είχε μια μπροστινή πόρτα, μια σχάρα και έναν περιστρεφόμενο ψεκαστήρα. Είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα.

4. Έκρηξη των πλυντηρίων πιάτων του 1950
Ενώ εφευρέθηκε το 1887, μόλις το 1950 το πλυντήριο πιάτων πουλήθηκε στο ευρύ κοινό. Η εφεύρεση λειτούργησε τέλεια, αλλά αρχικά αγοράστηκε μόνο από ξενοδοχεία και μεγάλα εστιατόρια. Δεν διατέθηκε στον μαζικό πληθυσμό παρά περισσότερο από 60 χρόνια αργότερα. Μετά τον πόλεμο, τα πλυντήρια πιάτων έγιναν πιο δημοφιλή — αλλά ήταν ακόμα προσβάσιμα μόνο σε πλούσιους ανθρώπους.

5. Τα πλυντήρια πιάτων έγιναν κοινά στη δεκαετία του 1970
Μέχρι τη δεκαετία του 1970 τα πλυντήρια πιάτων ενσωματώθηκαν σε πάγκους κουζίνας, και έτσι έγιναν μια πιο πρακτική συσκευή κουζίνας. Καθώς περισσότερες νέες κουζίνες άφηναν χώρο για ένα πλυντήριο πιάτων η αγορά τους γινόταν πολύ πιο συνηθισμένη. Κατά τη δεκαετία του 1990, αύξησαν την απόδοση με νέα χαρακτηριστικά καθώς η τεχνολογία προχωρούσε.

Follow Getlife.gr στο Google News

18 εκπληκτικές χρήσεις του μηλόξυδου που δεν γνωρίζετε

Πλύσιμο πιάτων στο πλυντήριο vs πλύσιμο στο χέρι. Ποια μέθοδος κερδίζει;