5+1 φρούτα που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας

061212 - ATLANTA, GA -- art for use in photo illustration on a years worth of healthy tips for you, for BHcovertips. (Chris Hunt/ AJC staff)

Ορισμένες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε επειδή περιέχουν ενώσεις που φυσικά σας κάνουν πιο κοιμισμένους. Ο κύκλος του ύπνου συνδέεται με το πώς το σώμα μας παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει πότε νιώθουμε υπνηλία και πότε νιώθουμε ξύπνιοι. Όσο σε πιο πολύ φως εκτιθέμεθα, τόσο λιγότερη μελατονίνη παράγουμε. Μόλις μπει το σκοτάδι, αυξάνουμε την παραγωγή μελατονίνης για να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τον εγκέφαλό μας για ύπνο.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες μελατονίνης (καθώς και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τον ύπνο, όπως η τρυπτοφάνη και το μαγνήσιο) που σας βοηθούν να ηρεμήσετε και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Σίγουρα δεν αποτελεί θεραπεία για την αϋπνία, αλλά η κατανάλωση μερικών από αυτά στα βραδινά σας γεύματα θα μπορούσε να σας κάνει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, για περισσότερο χρόνο και να απολαύσετε ποιοτικό ύπνο.

Κεράσια

Τα κεράσια βοηθούν στην αϋπνία λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και κυρίως λόγω του καλίου και της ορμόνης μελατονίνης. Τα δύο αυτά βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και προάγουν τον ταχύτερο και βαθύτερο ύπνο. Τα κεράσια και ειδικά τα βύσσινα, είναι μία από τις μοναδικές (και υψηλότερες) φυσικές πηγές μελατονίνης. Τα γλυκά κεράσια έχουν τη μισή περιεκτικότητα σε μελατονίνη από ότι το βύσσινο. Όταν τα φρούτα δεν είναι στην εποχή τους, πιείτε ένα ποτήρι χυμό κερασιού ή βύσσινου.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης (τους χαλαρωτικούς νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας), καθώς και καλίου και μαγνησίου, που βοηθούν στη χαλάρωση των υπερβολικά καταπονημένων μυών. Τα φρούτα αυτά περιέχουν επίσης το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη και μελατονίνη.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει πολύ περισσότερη μελατονίνη από τα κεράσια, ενώ – πέρα από τη βοήθεια στον ύπνο- βοηθά στην πέψη και αποτρέπει το φούσκωμα στο στομάχι τη νύχτα. Μελέτη που διενεργήθηκε βρήκε αύξηση 266% στη μελατονίνη μετά την κατανάλωση ανανάδων (σε σύγκριση με 180% με τις μπανάνες και 47% αύξηση με τα πορτοκάλια) .

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια μπορούν να αυξήσουν τη μελατονίνη στο σώμα σας κατά περίπου 47 τοις εκατό, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να τα τρώτε. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, οι οποίες βοηθούν στον ύπνο με διάφορους τρόπους: μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη, βελτιώνοντας την κανονικότητα του κύκλου ύπνου/αφύπνισης και βοηθώντας στη σύνθεση της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του GABA (το ο κύριος νευροδιαβιβαστής που προάγει τον ύπνο στον εγκέφαλο).

Ακτινίδιο

Σε μια μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ακτινίδια μια ώρα πριν τον ύπνο αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα, κοιμόντουσαν περισσότερο και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Αν και οι λόγοι είναι ακόμα ασαφείς, πιστεύεται ότι το ακτινίδιο συμβάλλει στον ύπνο με τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, την ικανότητα να αντιμετωπίζει τις ανεπάρκειες φολικού οξέος και πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, καλίου και ιχνοστοιχείων, τα οποία βοηθούν στην πέψη.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο μερικές φορές αναφέρεται ως το ορυκτό του ύπνου. Όταν δεν έχετε αυτό το απαραίτητο μέταλλο, μπορεί να δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένος.

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο στη διατροφή σας βοηθά στην προώθηση αργών κυμάτων ή βαθιού ύπνου, καθώς το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό που βοηθά στην απενεργοποίηση της αδρεναλίνης. Ως αποτέλεσμα, ξυπνάτε νιώθοντας πιο ανανεωμένοι από έναν καλό βραδινό ύπνο.

Follow Getlife.gr στο Google News

Do’s and dont’s. Συμβουλές μακιγιάζ για κουκουλωτά μάτια

Πράσινο σαπούνι: 6 απίθανες χρήσεις και μυστικά