6 λόγοι για να μην πετάξετε ποτέ το κατακάθι του καφέ

Φτιάξατε και απολαύσατε τον καφέ σας το πρωί; Μην πετάξετε τα χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ στα σκουπίδια. Τα κατακάθια του καφέ εξακολουθούν να έχουν πολλές άλλες χρήσεις.

Καθαρίστε κατσαρόλες και τηγάνια.

Οι λεκέδες από λίπη που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν συσσωρεύονται σε κατσαρόλες και τηγάνια με την πάροδο του χρόνου. Το κάτω μέρος θα έχει συνήθως σημάδια καψίματος, λίπη και βρωμιές που δεν είναι εύκολο να φύγουν. Δοκιμάστε να αλείψετε λίγο κατακάθι καφέ απευθείας στις κατσαρόλες και τα τηγάνια πριν τα τρίψετε.

Η χοντρή υφή του θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτή την ενοχλητική συσσώρευση και να κάνετε τα μαγειρικά σας σκεύη ξανά πεντακάθαρα. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε περίπου δύο ή τρία κουταλάκια του γλυκού κατακάθια από καφέ με ζεστό νερό για να δημιουργήσετε ένα scrub, το οποίο λειτουργεί εξίσου καλά επαναφέροντας την αρχική λάμψη στις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.

Απορροφήστε τις δυσάρεστες οσμές στο ψυγείο.

Το ψυγείο σας θα αρχίσει να μυρίζει εάν έχετε ξεχασμένα υπολείμματα και χαλασμένα τρόφιμα μέσα. Μερικές φορές, η μυρωδιά δεν εξαφανίζεται ακόμα και αν αφαιρέσετε αυτά τα αντικείμενα. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατακάθι καφέ για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά.

Τα κατακάθια του καφέ περιέχουν άζωτο, το οποίο αντιδρά με τον άνθρακα για να απορροφήσει και να εξαλείψει τις οσμές. Απλώς βάλτε το υπόλειμμα σε ένα φλιτζάνι ή μπολ και τοποθετήστε το μέσα στο ψυγείο για να κρατήσετε μακριά τις άσχημες οσμές. Βεβαιωθείτε ότι το κατακάθι έχει στεγνώσει τελείως, διαφορετικά μπορεί να μουχλιάοει.

Αφαιρέστε τη συσσώρευση στις σχάρες γκριλ.

Εάν χρησιμοποιείτε το γκριλ σας όλη την ώρα χωρίς να το καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση, ενδέχεται να συσσωρευτούν λίπη και σωματίδια φαγητού. Αυτό μπορεί να προσελκύσει βακτήρια που μπορούν τελικά να φτάσουν στο φαγητό σας.

Οι βρώμικες σχάρες είναι δύσκολο να καθαριστούν αλλά ευτυχώς, τα κατακάθια καφέ μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε εύκολα τους λεκέδες και τη συσσώρευση. Απλώς βάλτε λίγο κατακάθι καφέ σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε τη σχάρα κανονικά. Θα διαπιστώσετε ότι η λειαντική του υφή θα τις καθαρίσει αμέσως.

Επιδιορθώστε γρατζουνιές σε ξύλινα έπιπλα.

Τα ξύλινα έπιπλα μπορούν εύκολα να αποκτήσουν γρατσουνιές κάνοντάς τα να φαίνονται αντιαισθητικά μέσα στο σπίτι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατακάθι καφέ για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους. Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε τα κατακάθια καφέ με νερό για να κάνετε μια υφή σαν πάστα και στη συνέχεια τρίψτε την απαλά στην επιφάνεια με το σημάδι γρατσουνιάς.

Αφήστε την πάστα να καθίσει για λίγα λεπτά πριν σκουπίσετε την περίσσεια. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε ξανά την πάστα μετά από μερικές ώρες, εάν η εμφάνιση δεν είναι ακόμα της αρεσκείας σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αντί για νερό, το οποίο καμουφλάρει αποτελεσματικά και τις γρατσουνιές.

Καθαρίστε εύκολα τις στάχτες από το τζάκι.

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, είναι πραγματικά δύσκολο να εμποδίσετε τη σκόνη και τη στάχτη να πάνε παντού όταν καθαρίζετε το τζάκι. Σκορπίστε κατακάθι καφέ για να βαρύνετε τις στάχτες εκ των προτέρων, θα είναι πολύ πιο εύκολο να τις φτυαρίσετε. Δεν θα υπάρχουν πλέον τα ενοχλητικά σύννεφα καπνού που κάνουν τον καθαρισμό πιο κουραστικό.

Χρησιμοποιήστε το σαν λίπασμα

Το κατακάθι του καφέ είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά. Επιπλέον επειδή συγκρατεί το νερό, θα δώσει στα φυτά την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται.

Follow Getlife.gr στο Google News

Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα; Χρησιμοποιείστε ξύδι.

Η πιο αφράτη ομελέτα από τον Άκη Πετρετζίκη