6+1 τρόποι να προσθέσετε υγρασία στον ξηρό αέρα και να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας

Η ξηρότητα του αέρα τον χειμώνα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τα μαλλιά, το αναπνευστικό σύστημα, ακόμα και τα έπιπλά σας. Είναι θέμα για πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που ζούνε σε ξηρά ή ημίξηρα κλίματα. Η υγρασία του αέρα είναι καλό να είναι της τάξης του 30% έως 50%. Χαμηλότερα ποσοστά είναι σε θέση να προκαλούν προβλήματα υγείας ενώ ψηλότερα προάγουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, μυκήτων, μούχλας και ζωυφίων σκόνης.Η έκθεση των ανθρώπων σε αέρα χωρίς την απαραίτητη υγρασία που πρέπει να έχει, μπορεί να προκαλεί προβλήματα στο δέρμα, στα χείλη, στο στόμα, στη μύτη, στο λαιμό και στα μάτια.

Μειονεκτήματα του ξηρού αέρα και τα οφέλη του υγρού αέρα

Η κεντρική θέρμανση στο σπίτι ή στο γραφείο είναι ένας βολικός τρόπος για να το κρατήσετε ζεστό, αλλά δεν είναι χωρίς προβλήματα. Ο ζεστός αέρας που βγαίνει από τις οπές εξαερισμού είναι στεγνός και όσο περισσότερο θερμαίνετε τον χώρο σας, τόσο πιο ξηρός γίνεται ολόκληρος ο αέρας που αναπνέετε. Το ίδιο συμβαίνει και με το καλοριφέρ που θερμαίνει και ξηραίνει τον αέρα στον χώρο σας.

Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό, τα έπιπλα στο σπίτι περιέχουν υγρασία, ακόμη και το σπίτι το ίδιο περιέχει υγρασία. Ο αέρας είτε δίνει υγρασία ή τη λαμβάνει από το περιβάλλον του. Όταν ο αέρας στο σπίτι είναι ξηρός λόγω της διαδικασίας θέρμανσης, θα τραβήξει την υγρασία από το ανθρώπινο σώμα, τα έπιπλα και το σπίτι. Όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας, τόση περισσότερη υγρασία θα αφαιρέσει. Αυτή η απώλεια της υγρασίας έχει φρικτά αποτελέσματα στην υγεία, την άνεση, στα έπιπλα, και στη χρήση της ενέργειας.

Η συνεχής έκθεση σε πολύ ξηρό αέρα μπορεί γρήγορα να ερεθίσει το δέρμα σας, οδηγώντας σε κνησμό, ξεφλούδισμα, ακόμη και επώδυνο σκάσιμο. Τα μάτια επηρεάζονται επίσης από τον ξηρό αέρα ιδιαίτερα σε άτομα που εργάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κατά τη χρήση του υπολογιστή, τα μάτια ανοιγοκλείουν λιγότερο λόγω προσήλωσης στην οθόνη. Το γεγονός αυτό ξηραίνει περισσότερο τα μάτια. Η ύπαρξη ξηρού αέρα επιδεινώνει τα προβλήματα λόγω χρήσης της οθόνης. Σε αυτά περιλαμβάνονται κοκκίνισμα και πόνος των ματιών, επιπεφυκίτιδα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις κερατίτιδα.

Στη μύτη, η βλεννογόνος των ρινικών οδών ξηραίνεται, δημιουργείται φλεγμονή και αυξάνονται οι πιθανότητες αιμορραγίας. (επίσταξη). Ο ξηρός αέρας συμβάλλει επίσης στο φαινόμενο να ηλεκτρίζονται τα μαλλιά λόγω του στατικού ηλεκτρισμού, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

Μόλις εμφανιστούν αυτά τα ζητήματα, είναι πραγματικά δύσκολο να τα εξαλείψετε χωρίς να αντιμετωπίσετε την πηγή του προβλήματος δηλαδή τον πολύ ξηρό αέρα. Με την αύξηση της υγρασίας σε υγιή όρια στο σπίτι σας θα διαπιστώσετε:
Βελτίωση δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση
Λιγότερες ρινορραγίες
Πιο υγιή μαλλιά
Λιγότερο ροχαλητό
Ανακούφιση από παθήσεις των ιγμορίων
Πιο ζωηρά και υγιή φυτά εσωτερικού χώρου
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ξύλινα δάπεδα και έπιπλα

Η χρήση ενός υγραντήρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενυδατώσετε τον αέρα στο σπίτι σας. Μπορείτε να βρείτε πολλά οικονομικά μοντέλα και είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε απεσταγμένο νερό σε οποιονδήποτε υγραντήρα, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων στη δεξαμενή ή στο μηχάνημα. Αλλά ακόμα κι αν δεν θέλετε να αγοράσετε έναν υγραντήρα αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Δείτε αυτούς τους 6 απλούς τρόπους για να βελτιώσετε την υγρασία στο σπίτι σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα.

1. Κρεμάστε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν

Κρεμάστε τα ρούχα σας για να στεγνώσουν σε μια απλώστρα στεγνώματος, στην πλάτη μιας καρέκλας ή οπουδήποτε έχετε επιπλέον χώρο. Τα βρεγμένα ρούχα σας θα προσθέσουν υγρασία στον αέρα καθώς εξατμίζεται και θα εξοικονομήσετε ενέργεια.

2. Κάντε μπάνιο

Την επόμενη φορά που θα ολοκληρώσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο στη μπανιέρα, μην στραγγίζετε αμέσως το νερό. Αντίθετα, αφήστε το νερό μέσα στην μπανιέρα να κρυώσει και μέχρι να κρυώσει αφήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή. Το νερό που αχνίζει θα προσθέσει υγρασία στον αέρα καθώς κρυώνει.

3. Μαγειρέψτε στην εστία της κουζίνας

Ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο σας μπορεί να στεγνώσει ακόμα περισσότερο τον αέρα, το μαγείρεμα στην εστία μπορεί να ενυδατώσει τον αέρα! Μπορεί επίσης να ζεστάνει και το σπίτι σας. Σιγοβράστε σούπα ή ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα στην εστία σας για μερικές ώρες για να επωφεληθείτε πραγματικά από αυτό το αποτέλεσμα. Αν δεν μαγειρεύετε απλά σιγοβράστε νερό.

4. Βάλτε μπολ με νερό στο καλοριφέρ

Ακόμη και ένα μπολ ή ένα βάζο γεμάτο νερό μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για έναν υγραντήρα. Αφήστε τα δίπλα ένα ηλιόλουστο περβάζι και το νερό που εξατμίζεται θα σας βοηθήσει να προσθέσετε υγρασία στον αέρα. Και αν διαθέτετε καλοριφέρ, το να βάλετε ένα μπολ που είναι ασφαλές για φούρνο γεμάτο νερό πάνω στο καλοριφέρ μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

5. Αποκτήστε περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

Έχετε ακούσει ποτέ για “διαπνοή;” Είναι η διαδικασία με την οποία η υγρασία εξατμίζεται από τα φύλλα και τους μίσχους των φυτών. Και η διαπνοή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας στο σπίτι σας. Προσθέστε μερικά ακόμη φυτά εσωτερικού χώρου στους χώρους διαβίωσής σας για περισσότερο ενυδατωμένο αέρα .

6. Βράστε νερό πάνω στην ξυλόσομπα

Αν έχετε ξυλόσομπα, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μαντεμένια κατσαρόλα για να προσθέσετε περισσότερη υγρασία στον αέρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε το κατάλληλο σκεύος με νερό και να το τοποθετήσετε στο πάνω μέρος της σόμπας+. Καθώς το νερό ζεσταίνεται, θα παράγει ατμό που θα ενυδατώσει τον αέρα!

Follow Getlife.gr στο Google News

Δύσοσμες και μη απορροφητικές πετσέτες μπάνιου; Όχι πια με δύο απλά υλικά.

Τεράστιο σαλόνι, γυάλινη σκάλα και μοντέρνα βιβλιοθήκη: Η σύγχρονη βίλα του Γιάννη Πλούταρχου στην Αθήνα που όλοι ζηλεύουν