8 τρόποι για να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις

Οδηγός αυτοβελτίωσης

hand is selecting a happy mood smiley in front of empty room

Πόσο συχνά βρίσκεστε αντιμέτωποι με αρνητικές σκέψεις; Είναι γεγονός ότι δεν γίνεται να είναι όλα ροζ συννεφάκια και ουράνια τόξα όλη την ώρα. Αλλά τις περισσότερες φορές, η προοπτική σας για τον κόσμο και ο τρόπος με τον οποίο ασχολείστε με αυτόν θα πρέπει να είναι στη θετική πλευρά των πραγμάτων. Αν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε αρνητικές σκέψεις όλη την ώρα – ή τουλάχιστον πιο συχνά – μπορεί να είναι απολύτως εξαντλητικό. Η αρνητικότητα δεν είναι παραγωγική ή ευχάριστη και δεν κάνει καλό.

Ακόμη και όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, το να βρούμε πώς να τις σταματήσουμε μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση.Αλλά προτού εστιάσουμε στο πώς να τις σταματήσουμε, είναι καλό να ξεκινήσουμε διερευνώντας το γιατί.Γιατί καταρχήν παλεύουμε με αρνητικές σκέψεις;

Για κάποιους από εμάς, οι αρνητικές μας σκέψεις προκαλούνται από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλό μας. Πιστεύουμε ότι οι κακές καταστάσεις είναι πολύ χειρότερες από ότι είναι στην πραγματικότητα και ο εγκέφαλός μας είναι εκπαιδευμένος να ασχολείται με τα δυσάρεστα πράγματα που μας συμβαίνουν – αντί για τα καλά.

Για άλλους, η αρνητική σκέψη πυροδοτείτε από την περίσταση. Μια αγχωτική δουλειά, μια εξαντλητική σχέση, μια κακή οικονομική κατάσταση ή μια κακή εμπειρία μπορούν όλα να οδηγήσουν σε αρνητικές σκέψεις – και μια σειρά από όχι και τόσο σπουδαία γεγονότα μπορεί να μας φέρει σε ακόμη χειρότερη ψυχική κατάσταση.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η αρνητική σκέψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα σας. Οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό σας ρυθμό, την αρτηριακή σας πίεση και πολλά άλλα. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να σας αφήσει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσετε να είστε αρνητικοί και να εστιάσετε στα θετικά. Όχι μόνο η ψυχική σας κατάσταση θα ωφεληθεί από τη μετατόπιση, αλλά και η σωματική σας υγεία.

Πώς να σταματήσετε να είστε αρνητικοί

Είστε έτοιμοι να κάνετε κάποια ενεργά βήματα για να σταματήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα;
Αν και δεν υπάρχει άμεση λύση στην αρνητική σκέψη, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επανεκπαιδεύσετε ουσιαστικά τον εγκέφαλό σας, να εστιάσετε στα θετικά και τελικά να βελτιώσετε την προοπτική σας.
Μπορείτε να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και να βελτιώσετε το πώς αισθάνεστε κάνοντας αυτά τα 8 πράγματα.

1. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας.

Κατά την διάρκεια της ημέρας μήπως αισθάνεστε ότι κινείστε με αυτόματο πιλότο – κοιτάζοντας το κινητό σας, μεταβαίνοντας από τη μια υποχρέωση στην άλλη; Είμαστε τόσο κολλημένοι στις ρουτίνες μας που μπορεί να αισθανόμαστε φαινομενικά αδύνατο να απελευθερωθούμε. Αν όμως εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και την ύπαρξή σας μέσα σε αυτήν, μπορείτε να εξετάσετε πιο προσεκτικά τα συναισθήματά σας.

Καθώς ελέγχετε τον εαυτό σας, μπορείτε να αναγνωρίσετε τις αρνητικές σας σκέψεις – και να αναρωτηθείτε γιατί αισθάνεστε έτσι. Η ενσυνειδητότητα είναι κάτι στο οποίο πρέπει πραγματικά να δουλέψετε, αλλά με την πάροδο του χρόνου, γίνεται περισσότερο αντανακλαστικό. Ξεκινήστε με μερικές στιγμές προσοχής μέσα στην ημέρα σας και επεκτείνετε καθώς αισθάνεστε πιο άνετα με την πρακτική.

2. Δοκιμάστε να γράψετε σε ένα ημερολόγιο.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πολλές αρνητικές σκέψεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε να τις καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο. Βγάζοντας στυλό και χαρτί και αφήνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας να ρέουν, μπορείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα και στρεσογόνους παράγοντες. Το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την εστίασή σας. Ενδεχομένως να εκπλαγείτε όταν δείτε πόση σαφήνεια μπορείτε να βρείτε μέσω του ημερολογίου – σαφήνεια που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε το «γιατί» πίσω από τις αρνητικές σας σκέψεις και να κάνετε μια αλλαγή προς μια πιο θετική κατεύθυνση.

3. Εστιάστε στην ευγνωμοσύνη.

Μήπως δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε πραγματικά όλες τις ευλογίες στη ζωή μας αλλά αντίθετα, γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε, εστιασμένοι σε οτιδήποτε πάει στραβά; Προσπαθήστε να αφιερώσετε ένα λεπτό για να εστιάσετε σε όλα τα πράγματα που σας πηγαίνουν σωστά αυτήν τη στιγμή. Ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί, σκεφτείτε τρία διαφορετικά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες εκείνη τη στιγμή. Προκαλέστε τον εαυτό σας να σκέφτεται τρία διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα – χωρίς να επαναλαμβάνετε ή να επιστρέφετε σε εύκολα, όπως η οικογένειά σας, το σπίτι σας και η υγεία σας.

Αναγκάζοντας τον εαυτό σας να αναζητήσει τη θετικότητα στη ζωή σας, να την αναγνωρίσει και να επικεντρωθεί σε αυτήν, ουσιαστικά εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να είναι πιο θετικός. Με την πάροδο του χρόνου, θα βρεθείτε να ψάχνετε συνεχώς για θετικότητα στο παρασκήνιο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας σας – αναζητώντας το θετικό, όχι το αρνητικό – για να το γιορτάσετε αργότερα.

4. Αγκαλιάστε τις λογικές απαντήσεις.

Για πολλούς που υποφέρουν από αρνητική σκέψη, είναι εύκολο να σκεφτούν το χειρότερο σενάριο σε οποιαδήποτε κατάσταση. Για παράδειγμα, αν ο φίλος σας δεν σας στείλει μήνυμα για μερικές ώρες, μπορεί να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι δεν του αρέσετε πια – αντί για το πολύ πιο λογικό συμπέρασμα ότι άφησε το τηλέφωνό του να φορτίζει σε άλλο δωμάτιο, ή απλά δεν είδε το μήνυμά σας.

Αντί να αφήσετε τον εαυτό σας να μείνει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, αναγνωρίστε την αρνητική σας σκέψη και αναρωτηθείτε – είναι αυτή η πιο λογική επιλογή; Και αν δεν είναι, ποια θα ήταν η πιο λογική επιλογή; Τις περισσότερες φορές, θα συνειδητοποιήσετε ότι η απάντηση είναι προφανής – και πολύ λιγότερο αρνητική από ότι φανταζόσασταν αρχικά.

5. Μειώστε τα επίπεδα του άγχους σας.

Για πολλούς από εμάς, η αρνητική σκέψη εντείνεται από περιόδους στρες. Όταν απογοητευόμαστε, είναι εύκολο να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας και να ρέπουμε προς κακές σκέψεις. Εξαλείφοντας μέρος αυτού του άγχους από τη ζωή μας, αφαιρούμε μέρος της πιθανότητας να επικεντρωθούμε στα αρνητικά. Εφόσον δεν αντιδρούμε σε καταστάσεις και νέες πληροφορίες από μια πιεσμένη, ανήσυχη σκοπιά, μπορούμε να εξετάσουμε πιο δίκαια τις περιστάσεις μας – και να καταλήξουμε σε μια απάντηση που δεν είναι σταθερή στα αρνητικά.

Εάν αισθάνεστε υπερβολικά προγραμματισμένοι, ξεκινήστε εστιάζοντας στο να αποκαταστήσετε το πρόγραμμά σας. Η απλοποίηση του σπιτιού και της ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να είστε αρνητικοί καθώς δεν σας βαραίνουν πλέον όλα τα επιπλέον πράγματα.

6. Σκεφτείτε τις επιρροές στη ζωή σας.

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επηρεάζονται από τα πράγματα και τους ανθρώπους στη ζωή μας. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση ειδήσεων για ώρες κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Μπορεί να σας αφήσει να νιώθετε κατάθλιψη και άγχος. Εάν θέλετε να έχετε μια πιο θετική νοοτροπία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιρροές στη ζωή σας που μπορεί να σας “ρίξουν”, ώστε να μπορείτε να τις ελαχιστοποιήσετε. Λάβετε υπόψη τον χρόνο που σπαταλάτε στα πολυμέσα και πώς σας επηρεάζει και βάλτε όρια για το πότε και πώς χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυξήστε τις θετικές επιρροές στη ζωή σας για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την αρνητική σκέψη. Επηρεαζόμαστε από τα άτομα με τα οποία επιλέγουμε να περνάμε τον χρόνο μας. Σκεφτείτε ποιες σχέσεις στη ζωή σας είναι εκείνες που σας βοηθούν να αναπτυχθείτε και ποιες μπορεί να σας μειώνουν και εστιάστε σε αυτές που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή και τις προοπτικές σας.

7. Βρείτε έναν υπεύθυνο λογοδοσίας.

Εάν θέλετε να σταματήσετε να είστε αρνητικοί, μπορείτε να ζητήσετε από έναν έμπιστο φίλο να σας βοηθήσει. Ζητήστε του να επικοινωνεί μαζί σας κάθε εβδομάδα για να σας κρατάει σε καλό δρόμο σε σχέση με τα μοτίβα ή τις συμπεριφορές που θέλετε να αλλάξετε.

Βάλτε συγκεκριμένους στόχους για τον εαυτό σας ας πούμε, τη μείωση των αρνητικών επιρροών στη ζωή σας, όπως να μην αφιερώνετε περισσότερο από τριάντα λεπτά ακούγοντας ή βλέποντας ειδήσεις. Ή μπορεί να είναι η αύξηση των θετικών επιρροών στη ζωή σας, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο για το πώς να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες στη ζωή σας ή να γράψετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες σήμερα. Το να έχετε μετρήσιμους στόχους θα σας διευκολύνει να σημειώσετε πρόοδο και θα δώσει στον υπεύθυνο λογοδοσίας σας κάτι να σας ρωτάει κάθε φορά.

8. Αναζητήστε υποστήριξη από έναν επαγγελματία.

Ακριβώς όπως βλέπουμε έναν γιατρό για να διατηρήσει τη σωματική μας ευεξία και έναν οδοντίατρο για να διατηρεί το χαμόγελό μας λαμπερό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και την ψυχική μας υγεία. Εάν πραγματικά παλεύετε με αρνητικές σκέψεις και δεν μπορείτε να αλλάξετε τη νοοτροπία σας, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, δεν πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία για καθοδήγηση και υποστήριξη.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο ρούχων από την μούχλα.

Πλυντήριο ρούχων: Tips για να μην μαζέψει ποτέ μούχλα