Ατομικά πασχαλινά τσουρέκια του Άκη Πετρετζίκη. Φτιάξτε τα και θα γλύφετε τα δάκτυλά σας.

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει όλοι ψάχνουμε την τέλεια συνταγή για να φτιάξουμε τα πατροπαράδοτα τσουρέκια. Τι καλύτερο από τα ατομικά πασχαλινά τσουρέκια με την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.. Κάντε τα ατομικά ώστε να μπορέσετε να μοιράσετε στους καλεσμένους του πασχαλινού τραπεζιού και να κάνετε ακόμη πιο ιδιαίτερο το τραπέζι σας. Μία εύκολη συνταγή, αρωματική, που θα σας ενθουσιάσει!

Οι αναλογίες που δίνονται είναι για 6 ατομικά τσουρέκια οπότε αν θέλετε περισσότερα πολλαπλασιάστε ανάλογα κάνοντας διπλή δόση.

Υλικά για 6 ατομικά πασχαλινά τσουρέκια

15 γρ. μαγιά ξηρή
200 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. μαστίχα
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 αυγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλίνες
1 ασπράδι
20 γρ. αμύγδαλα φιλέ
6 βαμμένα αυγά για το στόλισμα

Οδηγίες

✅ Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

✅ Προσθέτουμε το αλεύρι και προαιρετικά, αφήνουμε περίπου 10-15 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

✅ Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.

✅ Βάζουμε στον πολυκόφτη τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κάρδαμο και χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε τα μυρωδικά στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Εναλλακτικά, σπάμε στο γουδί τη μαστίχα με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ.

✅ Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα από το πορτοκάλι, τα αβγά, το αλάτι, τις βανιλίνες και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη και έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου.

✅ Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ή αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1- 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

✅ Κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσια κομμάτια. Παίρνουμε μπροστά μας το ένα κομμάτι και το κόβουμε σε 3 κομμάτια.

✅ Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ώστε να έχουμε 3 ίσες λωρίδες (φιτίλια) 15-20 εκ. μήκος.

✅ Πλέκουμε σε πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες μεταξύ τους ώστε να έχουμε ένα κυκλικό τσουρεκάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια.

✅ Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε 2 ταψιά με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε 20-30 λεπτά να φουσκώσουν.

✅Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

✅Απλώνουμε το ασπράδι με ένα πινέλο στα τσουρέκια, πασπαλίζουμε το αμύγδαλο φιλέ, τοποθετούμε στο κέντρο από ένα βαμμένο αβγό και ψήνουμε ξεχωριστά το κάθε ταψί για 20-25 λεπτά.

✅Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Follow Getlife.gr στο Google News

15 απίστευτες χρήσεις του οξυζενέ

Λευκό blazer: 40+ ιδέες για να εντυπωσιάσετε σε κάθε περίσταση.