9 χρήσεις του ασετόν που θα σας λύσουν τα χέρια

Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση βερνικιού νυχιών, αλλά οι οικιακές χρήσεις του ασετόν δεν σταματούν εκεί. Αποτελεί έναν ευέλικτο και φθηνό διαλύτη και υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους το ασετόν μπορεί να λειτουργήσει στο σπίτι σας πέρα ​​από το να αφαιρεί το βερνίκι νυχιών. Είναι αποτελεσματικό για διάφορους σκοπούς καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης γρατσουνιών, της αποκόλλησης της κόλλας και της διάλυσης υπολειμμάτων αυτοκόλλητων.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις. Η ακετόνη είναι πολύ εύφλεκτη, επομένως δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται κοντά σε φλόγα ή πηγή θερμότητας. Μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες και τις βλεννώδεις μεμβράνες, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με καλό αερισμό και μπορεί να στεγνώσει ή να σπάσει το δέρμα σας, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να φοράτε γάντια όταν το χειρίζεστε. Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε ισχυρό χημικό, δοκιμάστε πρώτα ένα δυσδιάκριτο σημείο με ένα μικρό κομμάτι της ουσίας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Διαβάστε 10 διαφορετικές χρήσεις του ασετόν εκτός από την αφαίρεση του βερνικιού νυχιών που θα σας εξυπηρετήσουν όσο δεν φαντάζεστε.

1. Απαλλαγείτε από τα σημάδια

Εάν υπάρχουν σημάδια από γρατσουνιές στα πλακάκια σας ρίξτε ασετόν σε ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα και σκουπίστε τα σημεία με τα σημάδια. Στη συνέχεια, περάστε την περιοχή με ένα καθαρό πανί βρεγμένο σε νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ακετόνης. Μην το δοκιμάσετε σε ξύλινο πάτωμα, ωστόσο, καθώς το ασετόν μπορεί να αφαιρέσει το φινίρισμα και να αφήσει μόνιμα σημάδια στο ξύλο. Όταν τελειώσετε, πετάξτε το βρεγμένο με ασετόν πανάκι σας ή αφήστε το να στεγνώσει και μετά πλύντε το ως συνήθως.

2. Καθαρίστε τις κούπες του καφέ

Εάν η αγαπημένη σας κεραμική ή γυάλινη κούπα έχει καφέ λεκέδες από καφέ ή τσάι που δεν αφαιρούνται με τακτικό πλύσιμο, το ασετόν μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των λεκέδων από την κούπα. Απλώς ρίξτε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού ασετόν στην κούπα, τρίψτε το πάνω από τις λεκιασμένες περιοχές με ένα σφουγγάρι ή πανί και μετά πλύνετε την κούπα ως συνήθως. Θα φαίνεται και πάλι σαν καινούρια.

3. Ξεκολλήστε την κόλλα στιγμής τύπου Superglue

Είναι ένα πολύ συνηθισμένο σενάριο: ενώ χρησιμοποιούσατε κόλλα στιγμής, κατά λάθος πήγε λίγο στα δάχτυλά σας και τώρα τα δάχτυλά σας έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Ή δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το καπάκι από το σωλήνα χάρη στην αποξηραμένη κόλλα στιγμής που το κρατά στη θέση του. Ευτυχώς, μπορείτε να λύσετε και τα δύο προβλήματα τρίβοντας την κολλημένη περιοχή με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ασετόν. Αυτό θα διαλύσει την κόλλα και θα ξεκολλήσουν τα αντικείμενα.

4. Αφαιρέστε το χρώμα

Βάψατε τον τοίχο γύρω από τα παράθυρά σας και πετάχτηκαν κηλίδες μπογιάς στο γυαλί. Η λύση είναι και πάλι το ασετόν. Κρατήστε ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ασετόν στις κηλίδες χρώματος για μερικά λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, στεγνό πανί για να σκουπίσετε το χρώμα.

5. Εξαφανίστε τις γρατσουνιές

Εάν υπάρχει μια μικρή γρατσουνιά στο ρολόι, την κορνίζα, τα έπιπλα ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό πλαστικό αντικείμενο, μπορείτε να απαλύνετε τη γρατσουνιά με ασετόν. Βουτήξτε μια μπατονέτα στο ασετόν τόσο όσο να το βρέξετε και μετά τρίψτε απαλά τη μπατονέτα πάνω από την γρατσουνισμένη περιοχή. Το ασετόν θα διαλύσει ελαφρώς το πλαστικό τόσο όσο για να λειάνει η γρατσουνιά. Εργαστείτε αργά και προσεκτικά, καθώς το πολύ τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει τη ζημιά.

6. Απολυμάνετε τα εργαλεία περιποίησης

Τα μικρά μεταλλικά εργαλεία περιποίησης, συμπεριλαμβανομένων ξυραφιών, λαβίδων, ψαλιδιών και νυχοκόπτη, τείνουν να φιλοξενούν μικρόβια που δυνητικά προκαλούν ερεθισμό ή μόλυνση του δέρματος. Απολυμάνετε περιοδικά αυτά τα εργαλεία ομορφιάς και περιποίησης σκουπίζοντάς τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ασετόν και στη συνέχεια ξεπλένοντάς τα με νερό πριν τα σκουπίσετε με μια καθαρή πετσέτα.

7. Βγάλτε λεκέδες μελανιού από το ύφασμα

Εάν κατά λάθος λερώσατε με μελάνι το αγαπημένο σας πουκάμισο το ασετόν μπορεί να σας βοηθήσει. Απλώς πάρτε ένα μπουκάλι αφαίρεσης βερνικιού νυχιών με βάση το ασετόν, ανακατέψτε ένα μέρος ακετόνης με δύο μέρη νερού, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ύφασμα για να ταμπονάρετε το διάλυμα στον λεκέ από μελάνι μέχρι να εξαφανιστεί και μετά πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Ενώ η ακετόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την επεξεργασία των περισσότερων ανθεκτικών υφασμάτων, όπως το βαμβάκι, ο πολυεστέρας, το μαλλί και τα περισσότερα συνθετικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ακρυλικά ή πολύ ευαίσθητα υφάσματα όπως μετάξι. Ως προφύλαξη, ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε πρώτα ένα δυσδιάκριτο σημείο πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε νέα επεξεργασία καθαρισμού.

8. Τρίψτε τη μπανιέρα

Εάν η πορσελάνινη μπανιέρα σας έχει έναν άσχημο καφέ δακτύλιο ή υπάρχουν σημάδια αφρού από σαπούνι γύρω από την καμπίνα του ντους σας, το ασετόν είναι η λύση. Φτιάξτε ένα διάλυμα 50/50 με νερό και ασετόν. Βουτήξτε ένα πανί στο διάλυμα, εφαρμόστε το στις βρώμικες περιοχές και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για τρίψιμο για να διαλύσετε και να αφαιρέσετε την βρομιά. Μόλις τελειώσετε, ξεπλύνετε την πλέον καθαρή μπανιέρα με νερό και πετάξτε το πανί σας ή αφήστε το να στεγνώσει πριν το πλύνετε ως συνήθως.

9. Αφαιρέστε το λιωμένο πλαστικό

Είτε η πλαστική σακούλα ψωμιού άγγιξε κατά λάθος την καυτή τοστιέρα είτε αφήσατε μια σπάτουλα με πλαστική λαβή ακουμπισμένη στην άκρη ενός ζεστού τηγανιού, το λιωμένο πλαστικό δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην κουζίνα. Αλλά χάρη στην ικανότητα της ακετόνης να λιώνει πολλά πλαστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαλύτη για να καθαρίσετε. Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι, η τοστιέρα ή άλλο μεταλλικό αντικείμενο είναι αποσυνδεδεμένο από το ρεύμα και έχει κρυώσει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πανί ποτισμένο με ασετόν για να σκουπίσετε το λιωμένο πλαστικό μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει. Συνεχίστε μέχρι να φύγει ολόκληρο και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε καθαρό νερό για να ξεπλύνετε καλά το σημείο πριν το στεγνώσετε με μια καθαρή πετσέτα.

10. Ξεφορτωθείτε τα επίμονα αυτοκόλλητα από γυαλί και μέταλλο

Το να απαλλαγείτε από τα κολλώδη υπολείμματα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το ασετόν λειτουργεί για να διαλύσει την κόλλα αφήνοντας το αντικείμενο καθαρό χωρίς αυτοκόλλητα ή σημάδια. Τρίψτε την περιοχή με λίγο βαμβάκι εμποτισμένο με ασετόν μέχρι να ξεκολλήσει και να αφαιρεθεί όλο το υπόλειμμα.

Follow Getlife.gr στο Google News

27 εμπνευσμένες ιδέες διακόσμησης τοίχου για κάθε γούστο και στυλ

Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες σας ανάλογα με το ύφασμα. Οδηγός βήμα βήμα