9 τρόποι να κάνετε οικονομία στο σουπερμάρκετ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σούπερ μάρκετ, αλλά δεν είναι όλοι προφανείς. Εκτός από τις κλασσικές κινήσεις εξοικονόμησης πόρων, όπως η αξιοποίηση των εκπτώσεων και των κουπονιών, υπάρχουν δεκάδες μικρές επιλογές που έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Φροντίστε λοιπόν να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζετε ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τόσο το συνολικό κόστος.

Από την επιλογή των πιο φρέσκων προϊόντων μέχρι την αποφυγή υπερβολικών δαπανών, αυτές οι 9 απλές συμβουλές για έξυπνη καταναλωτική συμπεριφορά στο σούπερ μάρκετ μπορούν να σας βοηθήσουν να τηρείτε ευκολότερα τον προϋπολογισμό σας!

1. Κάντε προγραμματισμό των αγορών σας.

Γράψτε τα γεύματα που σκοπεύετε να μαγειρέψετε στη διάρκεια της εβδομάδας και στη συνέχεια, δημιουργήστε μια λεπτομερή λίστα αγορών με κάθε προϊόν και πόσα χρειάζεστε. Καλό είναι έχετε ένα συγκεκριμένο μηνιαίο budget για τα ψώνια σας. Tip: πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ μόνο με μετρητά κι όχι με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ώστε να μην παρασύρεστε σε επιπλέον αγορές.

2. Προσέξτε τις προσφορές που βασίζονται στην ποσότητα

Μην αφήσετε μια προσφορά να σας ξεγελάσει να αγοράσετε περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζεστε! Οι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν 30-100% περισσότερο από ότι θα έκαναν συνήθως όταν αγοράζουν προσφορές που βασίζονται στην ποσότητα (όπως 3 προϊόντα για 10 €, 2+1 δώρο κτλ). Επιμείνετε στην αγορά της ποσότητας που γνωρίζετε ότι θα χρησιμοποιήσετε, εκτός εάν είναι κάτι που μπορείτε να καταψύξετε ή να αποθηκεύσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οπότε εκεί μπορεί όντως να σας συμφέρει .Όσον αφορά στα ευπαθή προϊόντα –φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια- αγοράστε την ποσότητα που θα μπορέσετε να καταναλώσετε προτού αλλοιωθεί και διαλέγετε πάντα τα πιο φρέσκα.

3. Επιλέξτε ένα μικρότερο καλάθι

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, επιλέξτε ένα μικρότερο καλάθι αγορών! Οι αγοραστές αγοράζουν έως και 40% περισσότερα όταν χρησιμοποιούν ένα μεγάλο καλάθι σε αντίθεση με ένα μικρότερο καλάθι ή καρότσι.Τα μικρότερα καρότσια γεμίζουν γρήγορα, επομένως θα πρέπει να είστε πιο συγκρατημένοι με τα μεγέθη και τις ποσότητες που αγοράζετε.

4. Μην σνομπάρετε τα τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης

Αν δείτε ένα βαθουλωμένο κουτί ή ένα προϊόν που πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του και πρόκειται να το καταναλώσετε άμεσα, προτιμήστε το εφόσον μπορείτε να το αγοράσετε με έκπτωση 30%.

5. Αγοράστε ολόκληρο κοτόπουλο

Αγοράστε ολόκληρο κοτόπουλο από τον χασάπη και ζητείστε να σας το τεμαχίσει αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα μέρη. Είναι πολύ πιο οικονομικό από το να πάρετε συσκευασμένο στήθος ή μπούτι. Μπορεί επίσης να σας το περάσει από την μηχανή του σνίτσελ ή να σας το κόψει σε μικρές κοτομπουκιές. Εξοικονομείτε έτσι πολύ χρόνο και χρήμα.

6. Κόψτε το ψωμί σας σε φέτες

Αγοράζετε φρέσκο ​​ψωμί από το αρτοποιείο; Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και άπειρα ψίχουλα στο σπίτι σας απλά ζητώντας τους να σας το κόψουν σε φέτες με το ειδικό μηχάνημα. Όχι μόνο θα γίνει σε δευτερόλεπτα, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε πόσο παχιά θέλετε να είναι η κάθε φέτα για να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.

7. Διατηρήστε φρέσκο ​​το ψωμί αρτοποιίας

Το ψωμί από το τμήμα αρτοποιίας έρχεται συνήθως σε χάρτινες σακούλες ανοιχτού τύπου. Αυτές οι τσάντες βοηθούν στη διατήρηση μιας τραγανής κόρας στις μπαγκέτες και στα ψωμάκια, αλλά ο υπερβολικός αέρας θα κάνει το ψωμί να μπαγιατέψει γρήγορα. Μεταφέρετε το ψωμί σας σε αεροστεγή σακούλα όταν επιστρέψετε από το κατάστημα.

8. Τινάξτε τα φρέσκα προϊόντα που αγοράζετε

Όταν επιλέγετε φρέσκα προϊόντα που πωλούνται κατά βάρος, κουνήστε τα καλά πριν τα βάλετε στην σακούλα σας. Αν τα προϊόντα είναι βρεγμένα για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους η περίσσεια νερού μπορεί να τα κάνει βαρύτερα και επομένως, λίγο πιο ακριβά.

9. Επιλέξτε έτοιμες σαλάτες σε σακούλα με λιγότερο αέρα

Όταν αγοράζετε φρέσκα λαχανικά συσκευασμένα σε σακούλα, αναζητήστε τις συσκευασίες χωρίς πολύ αέρα μέσα τους. Τα πράσινα λαχανικά απελευθερώνουν αέρια με την πάροδο του χρόνου που μπορεί να προκαλέσει το φούσκωμα της σακούλας. Μια συσκευασία που είναι λιγότερο φουσκωμένη θα είναι συνήθως πιο φρέσκια από μια σακούλα με περισσότερο αέρα μέσα και η σαλάτα σας θα διατηρηθεί περισσότερο.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πιστολάκι μαλλιών: 6 συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από την θερμότητα αν το χρησιμοποιείτε καθημερινά

Tips για να κάνετε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ μια ευχάριστη εμπειρία