Menu

Αιθέριο έλαιο ρίγανης. Γιατί δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι σας. 8 εκπληκτικές δράσεις που προστατεύουν την υγεία σας

Η ελληνική άγρια ρίγανη είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες εδώ και αιώνες. Η ρίγανη έχει 42 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα και 12 φορές ισχυρότερη από τα πορτοκάλια και κατατάσσεται στη λίστα με τις οχτώ μεγαλύτερες πηγές οργανικού σιδήρου, μαζί με το συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα αυγά.

Το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται με τη διαδικασία της απόσταξης από το βότανο της ρίγανης.
Το έλαιο ρίγανης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και στη μαγειρική. Το καρύκευμα μαγειρικής προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το θεραπευτικό ριγανέλαιο από το φυτό Origanum vulgare.

Τα κύρια συστατικά του έλαιου ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, δύο φαινόλες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, ενώ περιλαμβάνει και άλλες ουσίες όπως τερπένια, ροσμαρινικό οξύ, ναριντζίνη και βήτα καρυοφιλλίνη. Άλλα συστατικά του ελαίου ρίγανης είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το βόριο, το μαγγάνιο, οι βιταμίνες C, Α (β-καροτένιο) και η νιασίνη (βιταμίνη Β3).

Το έλαιο ρίγανης εμφανίζει σημαντικές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που του προσδίδουν πολλές και σημαντικές δράσεις. Δημιουργεί ένα μη φιλικό περιβάλλον για τα βακτήρια τους ιούς και τους μύκητες, και αναστέλλει την ανάπτυξή τους, χωρίς όμως να διαταράσσει τη φυσιολογική ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα, σε αντίθεση με τα κοινά αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά φάρμακα. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων οι οποίες υποστηρίζονται από εκτενείς έρευνες και κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι θωρακίζει τον οργανισμό σε περιόδους έξαρσης ιώσεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε μύκητες και βακτήρια και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα. Εδώ είναι 8 από τις εκπληκτικές δράσεις του αιθέριου έλαιου ρίγανης.

1. Κοινό κρυολόγημα

Το ριγανέλαιο βοηθάει εξαιρετικά σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, ιγμορίτιδας για τη μείωση των συμπτωμάτων όπως ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση.

2. Ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Το έλαιο ρίγανης συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την υποστήριξη της εντερικής χλωρίδας.Οι ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα ή διάρροια αλλά και τα αέρια που βρίσκονται στο έντερο μας. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να βοηθηθεί επίσης από το αιθέριο έλαιο ρίγανης.

3. Μύκητες

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι πανίσχυρο αντιβιοτικό και αντιμυκητιακό οπότε αναστέλλει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού βακτηρίων και μυκήτων. Καταπολεμά μυκητιάσεις από ζυμομύκητες candica, μυκητιάσεις του κόλπου, του στόματος, ονυχομυκητιάσεις, ενώ βοηθά και στο πόδι του αθλητή (athletes foot). Η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο τρόπο όπως τα ισχυρά αντιβιοτικά πενικιλίνη, στρεπτομυκίνη και βανκομυκίνη.

4. Λοιμώξεις

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει σε περοπτώσεις:
Λοιμώξεων του οροποιητικού από τα βακτήρια E. coli, Proteus και Pseudomonas aeruginosa.
Λοιμώξεων αναπνευστικού από στελέχη του Staphylococcus aureus ή από τον ιό της γρίπης.

5. Κατά του καρκίνου του προστάτη

Μια Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το κύριο συστατικό της ρίγανης, η καρβακρόλη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η ουσία οδηγεί σε απόπτωση (δηλαδή αυτοκτονία) των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επιδρά στα υγιή κύτταρα.

6. Κατά της γήρανσης

Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων και άρα τη γήρανση. Επίσης, συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

7. Έλεγχος της υπέρτασης

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης επίσης γνωστή ως υπέρταση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

8. Αδυνάτισμα

Θέλετε να χάσετε βάρος; Νέα έρευνα δείχνει ότι το λάδι ρίγανης θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για να μειώσετε τις πιθανότητες παχυσαρκίας και αύξησης βάρους.

Leave a Reply

Exit mobile version