Απαλλαγείτε από την σκόνη με 10 απλά βήματα

Η σκόνη εκτός από ενοχλητική μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στα άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτήν. Μέσα στα σωματίδια της σκόνης υπάρχουν ακάρεα, τα οποία είναι μικροσκοπικά, πλάσματα που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που αποβάλλουμε συνεχώς και τα οποία προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις. Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άσθματος ή αλλεργίας, η πρόληψη της συσσώρευσης σκόνης είναι πολύ σημαντική. Αυτές οι 10 απλές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη μείωση της ποσότητας σκόνης σε όλο το σπίτι σας.

10 τρόποι για να μειώσετε τη σκόνη στο σπίτι σας

1. Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά

Ενώ ο καθαρός αέρας είναι υπέροχος, μπορεί επίσης να είναι γεμάτος σκόνη! Οι σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες δεν μπορούν να εμποδίσουν την αιωρούμενη γύρη και τα μικρά σωματίδια σκόνης να εισέλθουν στο σπίτι σας από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, επομένως κρατήστε τα κλειστά για να μειώσετε την ποσότητα σκόνης που εισέρχεται μέσα. Ανοίξτε για να αερίσετε και στη συνέχεια κλείστε και πάλι ιδίως όταν φυσάει.

2. Αλλάξτε ή καθαρίστε τα φίλτρα αέρα μηνιαίως

Είτε έχετε κεντρικό σύστημα κλιματισμού είτε μεμονωμένες μονάδες κλιματισμού, είναι σημαντικό να αλλάζετε ή να καθαρίζετε τα φίλτρα αέρα τακτικά για να απομακρύνετε την παγιδευμένη σκόνη και τη βρωμιά. Αντικαταστήστε τα κοινά φίλτρα με φίλτρα HEPA που αφαιρούν τουλάχιστον το 99,9 τοις εκατό της σκόνης, της γύρης, της μούχλας, των βακτηρίων και των αιωρούμενων σωματιδίων. Και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε ή να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα στον απορροφητήρα, στο στεγνωτήριο ρούχων και σε άλλες συσκευές με εισαγωγή αέρα.

3. Χρησιμοποιήστε πατάκια και αφαιρέστε τα παπούτσια σας

Τοποθετώντας πατάκια που πλένονται ή καθαρίζονται εύκολα μέσα και έξω από τις πόρτες του σπιτιού σας, θα κρατήσετε μακριά τη σκόνη και τη βρωμιά από τα παπούτσια και τα πόδια.

4. Προσθέστε έναν ιονιστή/καθαριστή αέρα

Οι ιονιστές/καθαριστές αέρα κάνουν περισσότερα από το να εξαλείφουν τις οσμές από τον αέρα — αιχμαλωτίζουν επίσης τη σκόνη. Οι περισσότεροι καθαριστές χρησιμοποιούν ένα σύστημα ανεμιστήρα που τραβάει αέρα μέσα από ένα φίλτρο που συλλαμβάνει τα σωματίδια και στη συνέχεια ανακυκλώνει τον καθαρό αέρα. Αξίζουν την επένδυση αν υπάρχουν άτομα με αλλεργία ή άσθμα.

5. Αλλάξτε κλινοσκεπάσματα και πετσέτες κάθε εβδομάδα

Δεδομένου ότι τα ακάρεα της σκόνης τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο είναι τα σημαντικότερα σημεία συσσώρευσης. Κρατήστε τα αλλεργιογόνα και τα ακάρεα σκόνης μακριά πλένοντας τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες και τα χαλάκια μπάνιου σας μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον αριθμό των ακάρεων σκόνης στον χώρο ύπνου σας, χρησιμοποιώντας προστατευτικά καλύμματα στα μαξιλάρια και το στρώμα σας.

6. Καθαρίστε την ακαταστασία

Από τη στοίβα των χαρτιών στο γραφείο σας μέχρι τη συλλογή από κούπες σε ένα ανοιχτό ράφι, κάθε εκτεθιμένο αντικείμενο μαζεύει συνεχώς σκόνη. Μειώστε τον αριθμό των αντικειμένων που συλλέγουν σκόνη στο σπίτι σας, απαλλαγείτε από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε ή δεν χρειάζεστε ή εκθέστε τις συλλογές σας μέσα σε βιτρίνα για να τα διατηρήσετε χωρίς σκόνη.

7. Προσδιορίστε τις παγίδες σκόνης

Ορισμένες επιφάνειες παγιδεύουν περισσότερη σκόνη από άλλες, και ενώ πιθανότατα δεν θα θέλετε να τις ξεφορτωθείτε όλες, είναι σημαντικό τουλάχιστον να τις αναγνωρίσετε, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να πλένεται ή να καθαρίζεται τακτικά.

Υφασμάτινη ταπετσαρία: Το ύφασμα παγιδεύει και απελευθερώνει τη σκόνη πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τις δερμάτινες επενδύσεις ή τα έπιπλα χωρίς επένδυση.
Βαριές κουρτίνες και περσίδες: παγιδεύουν περισσότερη σκόνη από τις ελαφριές κουρτίνες που μπορούν να πλένονται πιο συχνά.
Τεχνητά φυτά: Η σκόνη έχει τον τρόπο να προσκολλάται στα ψεύτικα φυτά, ενώ τα ζωντανά μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν. Συνθετική γούνα: Τα διακοσμητικά μαξιλάρια και κουβέρτες από ψεύτικη γούνα παγιδεύουν περισσότερη σκόνη από τα ελαφριά αντίστοιχά τους.

8. Χρησιμοποιήστε εργαλεία καθαρισμού με παγίδευση σκόνης

Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο HEPA θα βοηθήσει στην παγίδευση της σκόνης αντί να την σπρώχνει γύρω ή πίσω στον αέρα. Χρησιμοποιήστε ηλεκτροστατικά ξεσκονόπανα όπως είναι τα ξεσκονόπανα τύπου Swiffer ή τα πανιά μικροϊνών. Επιπλέον, φροντίστε να διατηρείτε τα εργαλεία καθαρισμού σας καθαρά, ώστε να μπορούν να λειτουργούν με πλήρη ισχύ και λειτουργία.

9. Βουρτσίστε και κάντε μπάνιο τα κατοικίδια

Μπορεί να αποτελούν μέρος της οικογένειας, αλλά τα κατοικίδια συνεισφέρουν επίσης σημαντικά στην ποσότητα της σκόνης στα σπίτια μας μεταξύ της τρίχας και των σωματιδίων που επικάθονται στη γούνα τους. Κάνετε μπάνιο και βουρτσίζετε τα κατοικίδιά σας συχνά.

10. Μην ξεχνάτε τα ρούχα σας

Εάν υπάρχει σκόνη στους ώμους οποιουδήποτε ρούχου που κρέμεται στην ντουλάπα σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να τα ξεφορτωθείτε καθώς είναι σημάδι ότι δεν το φοράτε. Τα αντικείμενα που θέλετε να φυλάξετε, πλύντε τα και αποθηκεύσετε τα σε σακούλα αποθήκευσης που αναπνέει (η οποία, ιδανικά, θα πρέπει επίσης να πλένεται).

Follow Getlife.gr στο Google News

Πως θα καθαρίσετε αποτελεσματικά τα παντζούρια σας.

9 χρήσεις της μπανανόφλουδας που δεν γνωρίζετε