Δείτε τι θα συμβεί με μόλις 6 λεπτά διάβασμα την ημέρα.

Για αρκετούς ανθρώπους ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι το αντίδοτο που αναζητούν για να ξεφύγουν από τις έγνοιες της καθημερινότητας, να συγκεντρώσουν και πάλι το μυαλό ή να καταλαγιάσουν το στρες. Η μαγική ιδιότητα του ενός βιβλίου είναι να μας ταξιδεύει ως ένα μέσο απόδρασης του νου. Είναι όμως μόνο αυτό; Πώς το ψυχαγωγικό διάβασμα επηρεάζει πραγματικά την ψυχή και το σώμα μας; Δείτε τα αποτελέσματα ερευνών και ξεκινήστε αμέσως το διάβασμα.

Διεύρυνση της προσοχής

Είναι γεγονός πως τα μυθιστορήματα έχουν αρχή, μέση και τέλος και γενικά μία δομή, η οποία ενθαρρύνει τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται σε μία σειρά και να συσχετίζει τις αιτίες, τις συνέπειες και την σημασία τους. Για αυτό και είναι σημαντικό να μάθει κανείς αυτή την διαδικασία από την παιδική ηλικία που ο εγκέφαλος είναι εύπλαστος.Το διάβασμα μας βοηθεί να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα επειδή διευρύνει την προσοχή, συνεπώς έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά τους από τη νηπιακή ηλικία. Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο καλύτερη γίνεται αυτή η ικανότητα.

Εκγύμναση του μυαλού

Το διάβασμα δεν είναι μία παθητική δραστηριότητα, αλλά μια αληθινή άσκηση για το μυαλό, καθώς για να διαβάσουμε ενεργοποιείται ολόκληρος ο εγκέφαλος και ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία διαφοροποιημένη κατάσταση του συνειδητού, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες. Επιπλέον με ένα βιβλίο ενεργοποιείται η φαντασία μας και αυτό είναι εξίσου καλό για την ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Μελέτες με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) του εγκεφάλου έδειξαν πως όταν διαβάζουμε και φανταζόμαστε τοπία, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, ενεργοποιούνται οι ανάλογες περιοχές του εγκεφάλου όπως συμβαίνει και όταν στ’ αλήθεια βλέπουμε μπροστά μας μια όμορφη εικόνα της φύσης, ακούμε μουσική, γευόμαστε ένα φαγητό ή μυρίζουμε ένα άρωμα που μας αρέσει. Οι ίδιες μελέτες έχουν δείξει πως κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει όταν βλέπουμε τηλεόραση ή παίζουμε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Καταπολέμηση του στρες

Το διάβασμα είναι μία από τις πιο αγχολυτικές δραστηριότητες. Μάλιστα, το διάβασμα επιδρά πιο γρήγορα και είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό απ’ όσο η μουσική, η βόλτα, το να καθίσει κάποιος να πιει έναν καφέ ή να παίξει ένα βιντεοπαιχνίδι.

Μόλις έξι λεπτά διάβασμα αρκούν για να μειωθούν τα επίπεδα του στρες που νιώθουμε κατά τα σχεδόν δύο τρίτα. Οι ψυχολόγοι αποδίδουν το όφελος αυτό στο ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε ότι διαβάζει, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή μας απ’ ότι μας βασανίζει.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ σε εθελοντές έδειξε πως έπειτα από 6 λεπτά διάβασμα, τα επίπεδα στρες στον οργανισμό τους μειώθηκαν κατά 68%. Αντίστοιχα, με την μουσική μειώθηκαν κατά 61%, με έναν καφέ κατά 54%, με μία βόλτα κατά 42% και με ένα βιντεοπαιχνίδι κατά 21%. Το να βυθίζετε κανείς σε ένα αγαπημένο του βιβλίο, αναδείχτηκε το καλύτερο μέσον χαλάρωσης.

Βελτίωση της όρασης και της ακοής

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οπτικές πληροφορίες, αλλά και την ακουστική ικανότητά μας. Τα οφέλη αυτά δεν αποκομίζουν μόνο όσοι μαθαίνουν να διαβάζουν από παιδιά, αλλά και όσοι μαθαίνουν ανάγνωση μετά την ενηλικίωσή τους. Επιπλέον, η ενίσχυση αυτών των ικανοτήτων οδηγεί και σε βελτίωση της ικανότητας αντίληψης του λόγου.

Προστασία από την άνοια. 

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, έδειξε πως όταν κάποιος διαβάζει καθημερινά από την παιδική ηλικία, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει μεγαλώνοντας τις χαρακτηριστικές «πλάκες» στον εγκέφαλο που υποδηλώνουν νόσο του Άλτσχαϊμερ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Neurology» και πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Τα οφέλη αυτά δεν τα αποκομίζουμε μόνο όταν διαβάζουμε ένα νέο, συναρπαστικό βιβλίο, αλλά και όταν διαβάζουμε για δεύτερη, τρίτη ή πολλοστή φορά κάποιο που αγαπήσαμε πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την πρώτη ανάγνωση εστιάζουμε γενικά στην πλοκή και στους χαρακτήρες, αλλά κατά την δεύτερη αναβιώνουμε τα συναισθήματα που μας είχε προκαλέσειτο βιβλίο όταν το πρωτοδιαβάσαμε – και μάλιστα πολύ πιο έντονα απ’ ότι την πρώτη φορά. 

.

Follow Getlife.gr στο Google News

Έχετε vintage ραπτομηχανή; Μην την πετάτε, μεταμορφώστε την και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

9 τροφές που πρέπει να τρώτε όταν έχετε γρίπη και 3 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε