Δεν πάει ο νους σας. Αυτά είναι τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα

Η κουζίνα είναι το μέρος που χρησιμοποιείται καθημερινά σε ένα σπίτι, γι’ αυτό συχνά είναι και το πιο βρώμικο μέρος του καθώς πολλές φορές, υπάρχουν περιοχές και αντικείμενα που παραβλέπονται.

Σκεφτείτε τις περιοχές και τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιείτε καθημερινά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Πάγκοι κουζίνας, χερούλια, νεροχύτες, σφουγγάρια, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια για νερό και πολλά άλλα αντικείμενα αγγίζονται καθημερινά, επομένως είναι σημαντικό να τα απολυμαίνετε είτε κάθε μέρα είτε μερικές φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε συσσωρευμένα βακτήρια και διασταυρούμενη μόλυνση.

Σε μελέτη που έγινε αποδείχθηκε ότι περίπου το 75% των σφουγγαριών ή των πετσετών πιάτων ήταν μολυσμένα από κολοβακτηρίδια. Άλλα μέρη που βρέθηκαν αυτά τα βακτήρια περιλαμβάνουν τους νεροχύτες σε ποσοστό 45%, τους πάγκους σε ποσοστό 32% και τις σανίδες κοπής σε ποσοστό 18%.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι τα πιο βρώμικα μέρη στην κουζίνα σας και πώς να τα καθαρίσετε σωστά.

Πόμολα, λαβές και επιφάνειες αφής

Κάθε συσκευή στην κουζίνα σας έχει κάποιο τύπο πίνακα ελέγχου ή λαβής που τον αγγίζετε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την συσκευή. Είναι σημαντικό να θυμάστε να πλένετε όλα αυτά τα πόμολα, τα κουμπιά ή τις επιφάνειες αφής εβδομαδιαίως, επειδή συχνά παραβλέπονται όταν καθαρίζουμε την κουζίνα μας. Εξαιρετική προσοχή χρειάζεται στις επιφάνειες που αγγίζετε όταν μαγειρεύετε ή χειρίζεστε ωμά τρόφιμα. Φροντίστε να καθαρίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας, τις λαβές της συσκευής και τους πίνακες ελέγχου χρησιμοποιώντας απολυμαντικό μαντηλάκι ή απολυμαντικό καθαριστικό με σπρέι και καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Νεροχύτης

Πιθανότατα υπάρχουν μικρόβια που κρύβονται στην επιφάνεια του νεροχύτη, ειδικά στις σχισμές όπου ο νεροχύτης ενώνεται με τον πάγκο, γύρω από την αποχέτευση και στα πώματα απόρριψης σκουπιδιών.

Ο νεροχύτης της κουζίνας πρέπει να απολυμαίνεται μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος, πλύσιμο πιάτων ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μην ξεχνάτε τα χερούλια, τη βρύση και τους πάγκους κοντά στο νεροχύτη τα οποία λερώνονται από τα πιτσιλίσματα όταν ξεπλένετε τα μολυσμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό νεροχύτη που περιέχει ένα απολυμαντικό παράγοντα και μια καθαρή πετσέτα ή απολυμαντικά μαντηλάκια μιας χρήσης.

Σφουγγάρια, βούρτσες και πανιά καθαρισμού

Τα σφουγγάρια κουζίνας και οι βούρτσες καθαρισμού φιλοξενούν υψηλά επίπεδα βακτηρίων αν δεν πλυθούν και απολυμανθούν σωστά, συνεπώς είναι από τα πλέον βρώμικα αντικείμενα. Θα πρέπει να τα πλένετε σε ζεστό νερό μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος ή καθαρισμό σκευών. Οι βούρτσες καθαρισμού μπορούν να τοποθετηθούν και στο πλυντήριο πιάτων για σχολαστικό καθαρισμό μετά από κάθε χρήση. Τα ποτηρόπανα πρέπει να αλλάζονται τακτικά και να στεγνώνουν εντελώς. Το ίδιο και τα πανιά καθαρισμού τύπου βετέξ και τα γάντια.

Ψυγείο

Ακόμα και με τις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να αναπτυχθούν κάποια αρκετά επιβλαβή βακτήρια μέσα στο ψυγείο σας. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα παραμείνουν φρέσκα περισσότερο εάν δεν πλυθούν πριν από την αποθήκευση. Σε αυτήν την περίπτωση, που τα αποθηκεύετε άπλυτα για να αποφύγετε τη γρήγορη αλλοίωση, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα συρτάρια του ψυγείου για να αποφύγετε μελλοντική μόλυνση, επειδή μπορεί να μείνουν υπολείμματα τροφών ή βακτήρια.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ωμό κρέας που φυλάσσεται στο ψυγείο. Διαρροές συσκευασίας και υγρά συσσωρεύονται στα συρτάρια και κατά μήκος των άκρων των ραφιών. Ακόμη και συσκευασμένα προϊόντα όπως το γάλα ή συσκευασίες βούτυρο έχουν μεταφερθεί και αποθηκευτεί πολλές φορές πριν εισέλθουν στο ψυγείο σας.

Για να απαλλαγείτε από κάθε είδους βακτήρια, μύκητες και μούχλα που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί, αφαιρέστε τα συρτάρια ή τα ράφια του ψυγείου —αν είναι δυνατόν— κάθε μήνα και πλύνετε τις επιφάνειες με ήπιο απορρυπαντικό και ζεστό ή ζεστό νερό. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα. Μεταξύ των λεπτομερών καθαρισμών, σκουπίστε τυχόν διαρροές και σκουπίστε τις εσωτερικές επιφάνειες γρήγορα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

Σανίδες κοπής

Οι σανίδες κοπής, ειδικά οι ξύλινες, μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια στις μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές που εμφανίζονται μετά από μία ακόμη χρήση. Είναι σημαντικό να έχετε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές σανίδες κοπής: μία για φρούτα και λαχανικά και μία για κρέατα. Αυτό θα μειώσει τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία του γεύματος.

Πλένετε κάθε σανίδα μετά από κάθε χρήση με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλένετε καλά με ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε τελείως με χαρτοπετσέτα ή καθαρή πετσέτα πιάτων. Μην αφήνετε τις σανίδες να στεγνώσουν μόνες τους γιατί τα βακτήρια αγαπούν το ζεστό, υγρό περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε σανίδες κοπής που μπορούν να τοποθετηθούν σε πλυντήριο πιάτων για σχολαστικό καθάρισμα.

Ξύλινη βάση μαχαιριών

Οι βάσεις μαχαιριών κατατάσσονται ανάμεσα στα 10 πιο μικροβιακά αντικείμενα στην κουζίνα. Οι ξύλινες βάσεις ειδικότερα, περιέχουν βακτήρια και μούχλα. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή να μην βάζετε βρεγμένα ή μισοβρεγμένα μαχαίρια στη βάση.

Αφαιρέστε τα μαχαίρια και καθαρίστε τη βάση με σαπούνι και νερό, τρίβοντας τις υποδοχές με μια στενή βούρτσα. Στη συνέχεια, βυθίστε την σε νερό που περιέχει ελάχιστη ποσότητα χλωρίνης για απολύμανση. Αφήστε τη βάση να στεγνώσει ανάποδα
.

Μικροσυσκευές κουζίνας

Όταν το καθαρό νερό παραμένει σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον όπως σε μια καφετιέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Ορισμένες μικρές συσκευές όπως πολυκόφτες πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, αποσυναρμολογείτε και καθαρίζετε σχολαστικά τις υπόλοιπες μικρές συσκευές. Ορισμένα εξαρτήματα είναι ασφαλή να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων και άλλα θα πρέπει να πλυθούν σε ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια να ξεπλυθούν με ζεστό νερό και να στεγνώσουν εντελώς. Η ίδια ρουτίνα καθαρισμού πρέπει να εφαρμόζεται σε σκεύη όπως ανοιχτήρια κονσερβών, μεζούρες και κανάτες.

Επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία φαγητού και μπουκάλια νερού

Αν παίρνετε φαγητό από το σπίτι εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας δώστε προσοχή. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο δοχείο φαγητού ή ένα μπουκάλι νερού, υπάρχει πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης από βακτήρια, εκτός εάν έχουν καθαριστεί σωστά. Τα δοχεία πρέπει να αποσυναρμολογηθούν τελείως και να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων ή να πλυθούν με ζεστό νερό με σαπούνι, να ξεπλυθούν με ζεστό νερό και να στεγνώσουν εντελώς.

Επαναχρησιμοπούμενες τσάντες για ψώνια

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια μπορούν να μπουν στο πλυντήριο ρούχων για σχολαστικό καθάρισμα. Καλό είναι να έχετε ξεχωριστές τσάντες που χρησιμοποιείτε για τα ψώνια σας πχ καθορισμένες τσάντες για προμήθειες καθαρισμού, για ωμά φρούτα και λαχανικά, για ωμό κρέας και για συσκευασμένα προϊόντα.

Πάγκοι κουζίνας

Μην παραμελείτε τους πάγκους της κουζίνας σας. Σκεφτείτε πόσα συχνά ακουμπάτε διάφορα πράγματα πάνω τους, από πορτοφόλια, κλειδιά, σακούλες μεταφοράς μέχρι και τρόφιμα, ωμά ή μη, για την προετοιμασία του φαγητού, οπότε θεωρούνται επίσης από τα πιο βρώμικα αντικείμενα της κουζίνας. Πάρτε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή ένα καθαρό πανί και απολυμαντικό σπρέι και καθαρίστε πριν ετοιμάσετε το φαγητό ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μην χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι πιάτων για τον σκοπό αυτό καθώς μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια και μικρόβια τα οποία διασπείρονται.

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε τις γωνίες, τον χώρο κάτω από κάτω από τις μικροσυσκευές σας και κατά μήκος των άκρων στις ενώσεις μεταξύ της ηλεκτρικής κουζίνας ή του ψυγείου και του πάγκου.

Αλατιέρες

Δώστε προσοχή και στις αλατιέρες και πιπεριέρες της κουζίνας οι οποίες χρησιμοποιούνται και αγγίζονται συχνά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Σκουπίστε τις προσεκτικά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μετά από κάθε προετοιμασία γευμάτων και κάντε σχολαστικό καθαρισμό κάθε εβδομάδα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Ήρθε η ώρα να ανανεώσετε τα κλινοσκεπάσματα. 9 οφέλη του ύπνου σε σατέν μαξιλαροθήκες

27 υπέροχες budget friendly ιδέες ανακαίνισης μπάνιου πριν και μετά