DesignAthens4 ή αλλιώς ένα διήμερο για τo εμπόριο, τον πολιτισμό και την οπτική επικοινωνία

Το story λίγο πολύ γνωστό. Μεγάλα δημιουργικά γραφεία και καταξιωμένοι σχεδιαστές συγκεντρωμένοι στο Θέατρο ACS για να μας παρουσιάσουν projects αλλά και τη δική τους φιλοσοφία φέρνοντας μαζί τους και πολλά θέματα προς συζήτηση. Κεντρικό θέμα φέτος “Το εμπόριο και ο Πολιτισμός” και όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν απ΄τη πρώτη σχεδόν στιγμή σπουδαία πράγματα, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν ένα project όσο και τον ίδιο τον πελάτη – συνεργάτη, με το δεύτερο να το βλέπουμε και ζωντανά για πρώτη φορά με τον Άκη Πετρετζίκη στο ρόλο του πελάτη και του γραφείου BusyBuilding να μας αφηγείται την προσέγγιση για το δικό του (προσωπικό) project “Burger AP”.

Let’s start from begin.. όπως λεν και στο χωριό μου! Γιατί ναι, “Nτιζάιν έχουμε και στο χωριό μας”​ όπως μας έμαθαν οι Circus Design Studio με μία απολαυστική παρουσίαση με απλά βήματα για μία τέλεια σχέση. Η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο απολαυστική με τους G Design Studio και τον Μιχάλη Γεωργίου στη σκηνή με το Μανιφέστο του να παρουσιάζει ένα κομμάτι του εαυτού του μέσα από ένα σχεδόν αστρικό ταξίδι στο αφιέρωμα για το Design για τη ΚΟΑ (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών). Την ίδια ημέρα πήραμε και μία ιδιαίτερη γεύση από Άμστερνταμ, με τη Τσέχα Rodina να μας παρουσιάζει το ρόλο του Performance σχεδιασμού με έντονα τα στοιχεία του πειραματισμού ακόμη και σε δημόσιο χώρο. Ενώ λίγο αργότερα οι Warrior Studio από τη Σκωτία με μία σειρά από project και τη χαρά της τυπογραφίας, μας ταξιδεψε στο Graphic Design Festival Scotland για να επιστρέψουμε και πάλι εδώ με τους Beetroot Design Group και το Σχήμα του πολιτισμού.

Ακόμη και στο coffee break όλοι όσοι ήταν εκεί είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το Forest Stewardship Council (FSC) από τη PressiousArvanitidis και πιο συγκεκριμένα για αποδεδειγμένα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα έντυπης επικοινωνίας και συσκευασίες.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται αρκετά, η δεύτερη μέρα έχει να πει ακόμη περισσότερα. Ξεκινώνταςμε τους Souldeign και τα καλά ή άσχημα που μπορεί κάποιος να συναντήσει όταν κάποιος εργάζεται μόνος του ή με team καταλλήγοντας πως κανένα project δεν είναι ντροπή! Αργότερα η μέρα γεμίζει icons από την Ελβετία και τους Büro4 για το SBB (Swiss National Rail) και την επικοινωνία σε δημόσιους χώρους, τη καθοδήγηση και ενημέρωση των επισκεπτών και παροχή οδηγιών. Αμέσως μετά ακολούθησε μία ομιλία που νομίζω κάθε σχεδιαστής θα ήθελε να ακούσει με τον Γιάννη Καρλόπουλο να εξιστορεί γεγονότα και ιδέες με αφορμή τον ανοικτό διαγωνισμό design πολιτιστικών προϊόντων του ΤΑΠ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων) που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 για τα πωλητήρια των Mνημείων και Μουσείων της Ελλάδας και παράχθηκαν κατά το 2017. Κι αν η παρουσίαση αυτή μας άφησε μία πικρή γεύση για τα όσα ΔΕΝ έγιναν, τότε οι Red Creative σίγουρα μας εντυποσίασαν με το πως μία φωτογραφία κι ένα απλό frame μπορεί να γίνει το μέσο για κάτι ονειρικό και αυτό μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσει το κεντρικο θέμα για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας προς το τέλος η ανοιχτή συζήτηση για τον σχεδιασμό της οπτικής επικοινωνίας σε τρεις διαστάσεις έρχεται να μας θυμίσει την ομορφιά της απλότητας και της αισθητικής. Και κάπως έτσι λίγο πριν και η δεύτερη μέρα φύγει, στη σκηνή έρχεται ένα από τα σημαντικότερα θέματα για παρουσίαση αυτό της ΕΒΕ (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος) από Δ. Παπάζογλου και Γ. Τριανταφυλλάκο. Ξεκινώντας από τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ταυτότητάς της, την κεντρική ιδέα και τις εφαρμογές προτάσεις όχι απλά μιας οπτικής ταυτότητας αλλά ενός ολιστικού συστήματος οπτικής επικοινωνίας πολλαπλών δυνατοτήτων, βασισμένου σε βασικά δομικά στοιχεία σχεδιασμού μέσα από ένα σύνολο δυνάμεων, επιτρέποντας τους να ενυπάρχουν και εν τέλει να συνθέτουν την ΕΒΕ ως μία άρρηκτη οντότητα.

Tο φετινό #DesignAthens4 για ακόμη μία φορά αποδεικνύει πως το ελληνικό design έχει ανεβάσει τον πήχη και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ξένα πρότυπα. Ραντεβού του χρόνου…

www.designathens.com

Print Friendly, PDF & Email

Κάντε το σχόλιό σας

Το e-mail σας δεν θα δημοσιευτεί