Διαβήτης και διατροφή: Διατροφικές συμβουλές για τον διαβήτη. Τι τρώει ο διαβητικός;

Ένα άτομο που έχει έρθει αντιμέτωπο με τον διαβήτη, οφείλει απέναντι στον εαυτό του να γνωρίζει τους τρόπους που θα τον αντιμετωπίζει, καθώς θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Ο διαβήτης μπορεί να ρυθμιστεί μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και διατροφής, αρκεί να γνωρίζουμε τα τρικς που θα “τον βάλουν στη θέση του”. Ποιές είναι όμως οι διατροφικές συστάσεις που κάθε διαβητικός οφείλει να γνωρίζει;

Συνίσταται η μέτρια απώλεια βάρους σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της μειωμένης κατανάλωσης λίπους, συμπεριλαμβάνοντας την άσκηση στη ζωή τους. Καταναλώστε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, επιδιώκοντας να φτάσετε τα 20-30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη των υδατανθράκων που περιέχονται στα τρόφιμα είναι:

  • ο τύπος του τροφίμου
  • ο τύπος του αμύλου
  • ο τρόπος παρασκευής
  • ο χρόνος ψησίματος
  • η θερμοκρασία και η υγρασία παρασκευής
  • η ωριμότητα του τροφίμου
  • ο βαθμός επεξεργασίας

Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή καλύτερα χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο ως πιο ακριβές, όπως βρώμη, κριθάρι, φασόλια, φακές, πιτυρούχο ψωμί, πορτοκάλια, μήλα, γάλα, γιαούρτι. Η φυτική ίνα, η φρουκτόζη και η λακτόζη τείνουν να χαμηλώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη.

Η φρουκτόζη πρέπει να γνωρίζουμε πως έχει παρόμοια γλυκαιμική απόκριση με την ζάχαρη και αυξάνει τα λιπίδια του πλάσματος, επομένως δεν συστήνεται, όμως δεν υπάρχει λόγος πλήρους αποκλεισμού της από την διατροφή, αρκεί να συνυπολογίζεται με τους υπόλοιπους προσληφθέντες υδατάνθρακες.

Τα διαβητικά άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα φυσιολογικά όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αφού θεωρείται πως ένας διαβητικός είναι στην ίδια ομάδα κινδύνου με ένα μη διαβητικό άτομο με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μειώστε επομένως την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών και περιορίστε την χοληστερόλη στα 200 mg/ημέρα. Μην παραλείπετε όμως την κατανάλωση καλών λιπαρών ω3 και ω6 που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, και καλό είναι να επιδιώξετε να τα καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Καταναλώστε καλές πηγές πρωτεΐνης όπως κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, γάλα κτλ διότι η γλυκόζη που παράγεται από την πρωτεΐνη δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, αλλά προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης,

Έχει ακόμη αποδειχθεί πως οι φυτικές στερόλες μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, για αυτό και προτείνεται η πρόσληψη 2-3 γρ. ημερησίως. Οι φυτικές στερόλες βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα όπως μήλο, ντομάτα, κάσιους κ.α. όμως σε μικρές ποσότητες. Για αυτό, οι βιομηχανίες έχουν επιδιώξει τον εμπλουτισμό ή την αντικατάσταση κάποιων συστατικών ορισμένων τροφίμων με φυτικές στερόλες. Καταναλώστε τρόφιμα που αντικαθιστούν συστατικά τους με φυτικές στερόλες για να μην οδηγηθείτε στην πρόσληψη βάρους, και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων στα 5 ισοδύναμα, διότι η φυτοστερόλες μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα καροτενοειδών του πλάσματος.

Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να δοθεί προσοχή, διότι αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης, οι υδατάνθρακες που περιέχονται συχνά στα ποτά μπορεί να τα ανεβάσουν. Καλό είναι να καταναλώνετε το αλκοόλ σε συνδυασμό με κάποιο γεύμα, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση συμβάλλει σε υπογλυκαιμία.

Να σημειωθεί πως η θεραπεία με ινσουλίνη πρέπει να προσαρμόζεται στις ατομικές διατροφικές ανάγκες και για προγραμματισμένη άσκηση να προσαρμόζονται οι δόσεις ινσουλίνης, ενώ ιδανική είναι η κατανάλωση κάποιου σνακ πριν από αυτήν. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βελτιώνει την γλυκαιμική κατάσταση, τις λιπιδαιμίες, την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Follow Getlife.gr στο Google News

ηλ. ρευμα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έτσι θα κάνεις οικονομία στην κατανάλωση

Σκανδιναβική διατροφή: Μετά τη Μεσογειακή διατροφή η Σκανδιναβική δίαιτα έρχεται και είναι νοστιμότατη!