Έχετε ασθενή μνήμη; Δοκιμάστε αυτά τα 7 εύκολα κόλπα για να μην ξεχάσετε ποτέ τίποτα

Μήπως έχετε δυσκολία στο να θυμάστε πράγματα που έχετε να κάνετε ή την λίστα με τα ψώνια στο σουπερμάρκετ; Μήπως ξεκινάτε να πάτε κάπου και ξεχνάτε τι πρέπει να κάνετε εκεί; Έχετε δυσκολία να θυμηθείτε που παρκάρατε το πρωί; Έχετε να διεκπεραιώσετε κάτι στην δουλειά αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε τις νέες πληροφορίες; Δυστυχώς η μνήμη μας εξασθενεί όσο μεγαλώνουμε οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μικρά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να θυμόμαστε τα πράγματα που έχουμε να κατανοήσουμε ή να διεκπεραιώσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σας έχουμε 7 κόλπα μνήμης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θυμάστε καλύτερα σχεδόν οτιδήποτε. Ξεκινήστε να εξασκείτε μερικά από αυτά τα κόλπα μνήμης και είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι.

7 εύκολα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

1. Οραματιστείτε τον σκοπό σας

Πόσες φορές έχετ πάει σε ένα άλλο δωμάτιο για να πάρετε κάτι και έχετε ξεχάσει αμέσως τι θέλετε να πάρετε; Μπορείτε να βελτιώσετε την βραχυπρόθεσμη μνήμη σας εξασκώντας την οπτικοποίηση. Πριν φύγετε από το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε, σταματήστε για λίγο και φανταστείτε τον στόχο σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να παίρνει αυτό το αντικείμενο ή να κάνει αυτό που δεν πρέει να ξεχάσετε να κάνετε. Έχοντας μια ξεκάθαρη διανοητική εικόνα του σκοπού σας θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το ξεχάσετε μόλις φύγετε από το δωμάτιο.

2. Χρησιμοποιήστε τη μουσική μνήμη

Τα ονόματα, οι αριθμοί, οι ημερομηνίες και άλλες πληροφορίες είναι εύκολο να ξεχαστούν, ωστόσο φαίνεται να μην δυσκολευόμαστε να θυμόμαστε τραγούδια. Η μουσικότητα των ομοιοκαταληξιών και των τραγουδιών είναι αυτό που τα κάνει να εύκολα να τα θυμόμαστε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση προς όφελός σας φτιάχνοντας ένα τραγουδάκι για κάτι που θέλετε να θυμάστε. Η μουσική μνήμη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

3. Δημιουργία εικόνων υπενθύμισης

Όταν χρειάζεται να θυμάστε κάτι σημαντικό, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια πλούσια διανοητική εικόνα για αυτό το πράγμα και όσο περισσότερες αισθήσεις μπορείτε να εμπλέκετε, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να θυμάστε να υποβάλετε μια πρόταση έως τις 10 μ.μ., θα μπορούσατε να την οπτικοποιήσετε με μία στοίβα εγγράφων και ένα ξυπνητήρι που χτυπάει πάνω τους που δείχνει ότι η ώρα είναι 10 μ.μ. Η απεικόνιση του ρολογιού, της ώρας και των εγγράφων, καθώς και του ήχου του κουδουνίσματος του ξυπνητηριού, είναι μια πλούσια νοητική ένδειξη που θα βελτιώσει τη μνήμη σας σχετικά με την προθεσμία και θα σας διευκολύνει να θυμάστε.

4. Χρησιμοποιήστε μνημονικούς κανόνες και τρικ

Υπάρχουν πολλά είδη μνημονικών κανόνων που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης. Ακρωνύμια ή προτάσεις σχετικές με ότι πρέπει να θυμάστε μπορούν να σας βοηθήσουν να μην το ξεχάσετε ποτέ κάθε είδους σημαντικές πληροφορίες. Τα καλύτερα μνημονικά είναι αυτά που χρησιμοποιούν θετικές εικόνες, χιούμορ ή καινοτομία.

5. Kάντε περίληψη

Η περίληψη όσων διαβάσατε το κάνει πολύ πιο εύκολο να το θυμάστε. Η περίληψη απαιτεί να διαβάσετε κάτι, να το αναλύσετε και να το κατανοήσετε αρκετά βαθιά ώστε να μπορείτε να γράψετε γι’ αυτό με δικά σας λόγια. Η περίληψη μπορεί να είναι χρήσιμη εάν διαβάζετε ένα έγγραφο ή ένα βιβλίο για δουλειά και δυσκολεύεστε να διατηρήσετε τις πληροφορίες. Απλώς κάντε μια παύση μετά από κάθε παράγραφο και σημειώστε μια σύντομη περίληψη στο περιθώριο ή σε ένα ξεχωριστό σημειωματάριο για να βελτιώσετε άμεσα τη μνήμη σας από αυτά που διαβάζετε.

6. Κάντε το ενδιαφέρον

Όλοι είμαστε καλύτεροι στο να θυμόμαστε πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Εάν πρέπει να θυμάστε κάτι που απλά δεν σας ενδιαφέρει, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε να το συγκρατήσετε. Το κόλπο εδώ είναι να γίνετε δημιουργικοί και να βρείτε έναν τρόπο να συνδέσετε τις πληροφορίες που θέλετε να θυμάστε με κάτι που πραγματικά σας ενδιαφέρει.

7. Συσχετίστε το με κάτι που ήδη ξέρετε

Όταν μελετάτε άγνωστο υλικό, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες με αυτά που ήδη γνωρίζετε. Καθιερώνοντας σχέσεις μεταξύ νέων ιδεών και προηγούμενων αναμνήσεων, μπορείτε να αυξήσετε δραματικά την πιθανότητα ανάκλησης των πληροφοριών που μάθατε πρόσφατα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Θέλετε να βελτιώσετε την μνήμη σας; Δοκιμάστε αυτές τις 6 συμβουλές.

21 ιδέες αποθήκευσης ρολών υγείας που θα απογειώσουν το μπάνιο σας.