Εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε την καστανή ζάχαρη μαλακή

Η καστανή ή μαύρη ζάχαρη παράγεται κυρίως από ζαχαροκάλαμο, είναι αρωματική και πολύ υγρή. Το χρώμα της οφείλεται στο ότι δεν της έχει αφαιρεθεί όλη η μελάσα, γι’ αυτό συχνά αναφέρεται και ως «ακατέργαστη». Αυτό σημαίνει πως έχει υποστεί λιγότερες χημικές διαδικασίες καθαρισμού και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται πιο υγιεινή.

Σε αντίθεση με την κανονική λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη σκληραίνει όταν εκτίθεται στον αέρα. Η υγρασία στη μελάσα στεγνώνει, αφήνοντας ένα παχύρρευστο κολλώδες υπόλειμμα. Αυτό κάνει τους κρυστάλλους ζάχαρης να κολλήσουν μεταξύ τους και τελικά γίνεται μια συμπαγής σκληρή μάζα. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε πώς να διατηρείτε την καστανή ζάχαρη απαλή και αφράτη—και πώς να μαλακώσετε αφού έχει σκληρύνει.

Εύκολοι τρόποι για να διατηρήσετε την καστανή ζάχαρη μαλακή

1. Αεροστεγές δοχείο

Συνήθως η μαύρη ζάχαρη αγοράζεται από το κατάστημα σε κουτί ή σφραγισμένη σακούλα μέσα σε ένα κουτί. Όλες οι μέθοδοι είναι μια προσπάθεια να διατηρηθεί η μαύρη ζάχαρη μαλακή. Μόλις ανοίγετε την συσκευασία, μεταφέρετε πάντα την μαύρη ζάχαρη από τη συσκευασία της σε αεροστεγές δοχείο που σφραγίζεται.

2. Marshmallows

Ακόμη και σε ένα υποτιθέμενο αεροστεγές δοχείο -εκτός αν όλος ο αέρας έχει αφαιρεθεί και σφραγιστεί υπάρχει αρκετή απώλεια υγρασίας για να σκληρύνει η μαύρη ζάχαρη. Η λύση είναι να προσθέσετε υγρασία στο δοχείο. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με μερικά marshmallows τυχαία θαμμένα στη ζάχαρη. Τα marshmallows δεν αλλάζουν τη γεύση της καστανής ζάχαρης, αλλά δίνουν στη μελάσα έναν τρόπο να αναπληρώσει τυχόν χαμένη υγρασία. Τα marshmallows σταδιακά θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν συνεπώς αντικαταστήστε τα εάν χρειάζεται.

3. Λευκό ψωμί

Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι ψωμί στο δοχείο με την καστανή ζάχαρη. Όπως τα marshmallows, το λευκό ψωμί περιέχει μια καλή ποσότητα υγρασίας. Καθώς αυτό μεταφέρεται στη μελάσα στη μαύρη ζάχαρη, το ψωμί θα γίνει σκληρό και η μαύρη ζάχαρη θα μείνει μαλακή. Αντικαταστήστε αυτό το κομμάτι ψωμί όταν χρειάζεται.

4. Φέτα μήλου

Μια ή δύο φέτες από ένα ώριμο μήλο, όταν πέσει σε ένα δοχείο με καστανή ζάχαρη, την διατηρεί επίσης απαλή. Και πάλι, η μελάσα στη ζάχαρη προσελκύει την υγρασία στο μήλο και αυτό εμποδίζει την μαύρη ζάχαρη από το να σκληρύνει.

5. Tερακότα

Ένα κομμάτι τερακότα για τρόφιμα είναι επίσης μια λύση. Απλώς μουλιάστε το σε νερό και στη συνέχεια, ρίξτε το στο δοχείο όπου φυλάτε την μαύρη ζάχαρη. Η μαύρη ζάχαρη θα είναι τέλεια απαλή και αφράτη την επόμενη φορά που θα την χρειαστείτε.

Ένα βρεγμένο κομμάτι από τερακότα είναι επίσης εξαιρετικό για να μαλακώσει την ήδη σκληρή καστανή ζάχαρη. Απλώς προσθέστε το στο δοχείο της ζάχαρης, κλείστε το καπάκι και ελέγξτε ξανά αργότερα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά κομμάτια τερακότας για αυτόν το σκοπό.

6. Ειδικό δοχείο για μαύρη ζάχαρη

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα αεροστεγές δοχείο για μαύρη ζάχαρη, αναζητείστε ένα που να συνοδεύεται από τον δίσκο τερακότα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την μαύρη ζάχαρη μαλακή. Βυθίζετε την τερακότα σε νερό κάθε λίγες εβδομάδες και την τοποθετείτε πάλι στο αεροστεγές δοχείο.

Πώς να μαλακώσετε ξανά την σκληρή μαύρη ζάχαρη

1. Πολυκόφτης

Ένας εύκολος τρόπος για να ξαναμαλακώσετε την καστανή ζάχαρη που έχει σκληρύνει είναι με τον πολυκόφτη της κουζίνας σας. Τοποθετήστε το κομμάτι σκληρυμένης καστανής ζάχαρης στον επεξεργαστή τροφίμων. Εφαρμόστε το καπάκι. Δώστε του σύντομους παλμούς μέχρι η μαύρη ζάχαρη να διασπαστεί σε μικροσκοπικούς κόκκους.

Στην συνέχεια βάλτε την μαύρη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές δοχείο. Προσθέστε marshmallows, φέτες μήλου, λευκό ψωμί ή δίσκο τερακότας όπως ειπώθηκε παραπάνω για να διατηρηθεί και κλείστε το καπάκι.

2. Φούρνος μικροκυμάτων

Εάν είστε στη μέση μιας συνταγής και ανακαλύψατε ότι η μαύρη ζάχαρη που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή έχει σκληρύνει, σας έχουμε μια γρήγορη λύση: Τοποθετήστε τη μαύρη ζάχαρη σε ένα μπολ που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων. Βρέξτε καλά μια χαρτοπετσέτα, στύψτε την για να μην στάζει και τοποθετήστε τη στο μπολ πάνω από την καστανή ζάχαρη. Ρυθμίστε τον φούρνο μικροκυμάτων στην μεγαλύτερη ένταση για 20 δευτερόλεπτα και η μαύρη ζάχαρη θα είναι και πάλι απαλή.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να φτιάξετε ξηρό σαμπουάν

18 εκπληκτικές χρήσεις του μηλόξυδου που δεν γνωρίζετε