Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας και αποφύγετε τις ιώσεις ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές

Την τελευταία περίοδο πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα άτομα που ασθενούν είτε από κορονοϊό, είτε από γρίπη ή άλλες ιώσεις τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Καλό είναι όσο μπορούμε να εστιάσουμε στην πρόληψη δηλαδή να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, και να ενισχύσουμε την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος ώστε να θωρακιστούμε καλύτερα απέναντι στους ιούς.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί στην ουσία την άμυνα του οργανισμού μας και είναι ικανό να αντιμετωπίσει τόσο τα διάφορα βακτήρια όσο και τους ιούς. Προφανώς, οι ικανότητες του ανοσοποιητικού μας συστήματος δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα νοσήσουμε, αλλά η ενίσχυση του μπορεί να μας βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια καλύτερα, γρηγορότερα και να μειώσουμε την πιθανότητα να νοσήσουμε πιο βαριά.

Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ας δούμε λοιπόν, ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε σαν γενικές οδηγίες, ώστε να δώσετε εφόδια στο ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε τα συχνά κρυολογήματα.
 
Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

 Μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι φυσικά προϊόντα του μεταβολισμού και οδηγούν στη φθορά των αρτηριών. Παράγονται επίσης με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τον καπνό και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αυτά βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά έντονου χρώματος, όπως τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα ρόδια, το σπανάκι, το μπρόκολο, στα όσπρια, στα προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης, στα βότανα και στους ξηρούς καρπούς.

Υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος έχει συσχετιστεί με το κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, κάποιες μορφές καρκίνου. Υπάρχει η ερευνητική υπόθεση ότι ο αυξημένος αριθμός λιποειδών κυττάρων οδηγεί σε απελευθέρωση κάποιων προ-φλεγμονωδών ουσιών στο σώμα και τελικά σε χρόνια φλεγμονή.

Με απλά λόγια, αν και ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφές το πώς και το γιατί, το αυξημένο βάρος «ρίχνει» την άμυνα του οργανισμού μας και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μεταδοτικές ασθένειες. Η διατήρηση του βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των αμυντικών μας μηχανισμών.

Σωστή διατροφή

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την κατασκευή αποτελεσματικών αντισωμάτων το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη που ενισχύουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Αν και τον χειμώνα νομίζουμε πως δεν το χρειαζόμαστε, η καθημερινή επαρκής πρόσληψη νερού τουλάχιστον 1,5 λίτρου (ή ανάλογα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε οργανισμού), συμβάλλει στην σωστή ενυδάτωση, η οποία με τη σειρά της συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κόβουμε τις κακές συνήθειες

Και όταν λέμε κακές συνήθειες μιλάμε φυσικά για την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Το κάπνισμα εκτός από τις σοβαρές συνέπειες που έχει στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, επιφέρει και συνέπειες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει και αυτό την άμυνα του οργανισμού μας.

Μάλιστα, η χρήση του αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο να είναι χρόνια για να επιφέρει τις επιζήμιες επιπτώσεις του, καθώς αρκεί απλά η υπερβολική κατανάλωσή του ακόμα και αν αυτή γίνεται σποραδικά. Επομένως, συστήνεται, διακοπή του καπνίσματος και ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αν όχι πλήρης διακοπή της.

Συμπληρώματα βιταμινών

Γενικά πιστεύεται πώς τα συμπληρώματα βιταμινών ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Όταν κάποιος δεν συμπληρώνει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά ή ακόμα και αν δεν έχει ποικιλία στη διατροφή του, μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία που του λείπουν μέσω κάποιας καλής πολυβιταμίνης.

Κάποια βότανα όπως η αλόη, η Echinacea, το σκόρδο, το ginseng και η γλυκόρριζα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες έρευνες, ώστε να υπάρξει κάποια σαφής οδηγία σχετικά με την κατανάλωσή τους.

 
Βάλτε άσκηση στη ζωή σας

Η συχνή φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας. Η τακτική άσκηση για 20-30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, βοηθά στην πρόληψη πλήθους νοσημάτων. Αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων που είναι στην πρώτη γραμμή της άμυνας, βοηθάει στη καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και έχει συσχετισθεί με την αυξημένη παραγωγή ενδορφινών, ορμονών που αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας.Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετικό και φυσικό τρόπο μείωσης του στρες.

Παρόλα αυτά και η άσκηση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η εξαντλητική γυμναστική καταπονεί το σώμα και στο τέλος μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Κοιμηθείτε αρκετά

Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες καθημερινά είναι πιο πιθανό να κρυολογήσουν, σε σχέση με εκείνα που κοιμούνται τουλάχιστον ένα 8ωρο. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στρες στον οργανισμό και υποβαθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Απαλλαγείτε από το στρες

Ενώ το στρες που διαρκεί λίγο, μπορεί να ενισχύσει πρόσκαιρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες κάνει το αντίθετο καθώς εκθέτει τον οργανισμό σε αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης και αδρεναλίνης, οι οποίες υποβαθμίζουν το ανοσοποιητικό και κάνουν τον οργανισμό επιρρεπή σε ιώσεις.

Γίνετε πιο κοινωνικοί

Ο καλός κοινωνικός περίγυρος βοηθάει την σωματική και ψυχική υγεία, όπως και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που νιώθουν καλά με τον περίγυρό τους έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από τους πιο μοναχικούς ανθρώπους.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να πλύνετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα

Υπέροχες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με κεριά