Γκρέιπφρουτ: γνωρίστε την υπερτροφή. Τα οφέλη για την υγεία και οι κίνδυνοι.

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος εσπεριδοειδές που προέρχεται από την Αμερική και έχει με πολλές υγιεινές ιδιότητες ενώ συχνά αναφέρεται ως superfood. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή υγεία του δέρματος και στο χάσιμο βάρους καθώς είναι γεμάτο με θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ περιέχει φυτικές ίνες και σχετικά λίγες θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, ένα πλήρες, μέτριο γκρέιπφρουτ σας παρέχει το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε ιούς και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Τα γκρέιπφρουτ έχουν επίσης ένα άλλο όφελος που δεν το μοιράζονται με άλλα εσπεριδοειδή, και αυτό είναι το υψηλό επίπεδο βιταμίνης Α ή βήτα καροτίνης. Ένα πορτοκάλι παρέχει περίπου το 4% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε, ενώ ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ μπορεί να προσφέρει πάνω από το 50% των αναγκών σας. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών και, όπως η βιταμίνη C, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία από τη φλεγμονή.

Ένα γκρέιπφρουτ καλύπτει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο, μαζί με το 8% των αναγκών σας σε θειαμίνη και φυλλικό οξύ. Λαμβάνετε επίσης πρόσθετη αντιοξειδωτική δύναμη από το λυκοπένιο, μια φυσική, θρεπτική ένωση που βρίσκεται στις ντομάτες και το καρπούζι.

Οφέλη για την υγεία

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Όπως πολλά εσπεριδοειδή, το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και βιταμίνης Α, οι οποίες αποδεδειγμένα βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Προστατεύει τα νεφρά
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πετρών στα νεφρά που σχηματίζονται από τη συσσώρευση ασβεστίου. Το κιτρικό οξύ που περιέχει το γκρέιπφρουτ μπορεί να δεσμεύσει το υπερβάλλον ασβέστιο, διευκολύνοντας την απόρριψή του από τον οργανισμό.

Βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλές φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους επιβραδύνοντας το ρυθμό με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει τα τρόφιμα. Επιπλέον δημιουργεί αίσθηση κορεσμού και μειώνει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής.

Bοηθά στην υγεία της καρδιάς
Το γκρέιπφρουτ ως τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Προάγει την καλή υγεία του εντέρου
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης
Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο την “κακή” χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL)

Πρόληψη καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το γκρέιπφρουτ συμβάλλουν στη μείωση της φθοράς των κυττάρων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Τι πρέπει να προσέξετε
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να μπλοκάρει ένα ένζυμο που βοηθά το σώμα σας να διασπάσει ορισμένα φάρμακα. Εάν αυτό το ένζυμο μπλοκαριστεί, θα μπορούσε να παραμείνει πάρα πολύ φάρμακο στον οργανισμό και να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματός σας, προκαλώντας υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, εάν παίρνετε στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και ταυτόχρονα καταναλώνετε γκρέιπφρουτ, η πλεονάζουσα ποσότητα του φαρμάκου που δε θα μεταβολιστεί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ηπατική και μυϊκή βλάβη και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σε γενικές γραμμές, εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία του φαρμάκου και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να μάθετε εάν η κατανάλωση γκρέιπφρουτ αλληλοεπιδρά με το φάρμακό σας.

Πώς θα το καταναλώσετε

Εάν δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για να αποφύγετε την κατανάλωση γκρέιπφρουτ και εάν σας αρέσει η γλυκόπικρη γεύση του, μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

✅ Ταιριάζει πολύ σε φρουτοσαλάτες και σαλάτες με πικρά λαχανικά.
✅ Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όξινες σάλτσες που ταιριάζουν με θαλασσινά.
✅ Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, οπότε είναι κατάλληλο για μαρμελάδες.
✅ Ένας φρεσκοστυμμένος ή συσκευασμένος χυμός γκρέιπφρουτ με το πρωινό σας θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να διώξετε τα μαύρα στίγματα με 3 απλά συστατικά

Δύσοσμες και μη απορροφητικές πετσέτες μπάνιου; Όχι πια με δύο απλά υλικά.