Ημικρανία και διατροφή. Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώμε και πίνουμε. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας για την Ημικρανία, οι τροφές που προκαλούν ημικρανία μπορούν να το κάνουν μόνο όταν συνδυάζονται με άλλα ερεθίσματα. Αλλά αυτός ο συνδυασμός – και κάθε έναυσμα γενικά – είναι εξαιρετικά εξατομικευμένος, καθιστώντας δύσκολη την έρευνα. Δεν υπάρχει ένα καθολικό έναυσμα ημικρανίας. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε επεισόδια ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους.

1. Καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και η απόσυρση από την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκεφάλους. Όμως, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να σταματήσουν οι επερχόμενες κρίσεις ημικρανίας. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο με περιστασιακή χρήση.Ενδεικτικά τρόφιμα και ποτά που έχουν καφεΐνη είναι καφές, τσάι, σοκολάτα.

2. Τεχνητά γλυκαντικά

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Αυτές είναι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά για να προσθέσουν γλυκύτητα. Αλλά αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Η ασπαρτάμη ειδικότερα θεωρείται ότι πυροδοτεί επεισόδια ημικρανίας.

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο κοινά προϊόντα που πιστεύεται ότι προκαλούν ημικρανία. Σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 35% των συμμετεχόντων με ημικρανία ανέφεραν ότι το αλκοόλ ήταν ένα από τα κοινά τους ερεθίσματα. Ειδικά το κόκκινο κρασί αναφέρθηκε ως έναυσμα σε πάνω από το 77% των συμμετεχόντων που ανέφεραν το αλκοόλ ως έναυσμα. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη πονοκεφάλων.

4. Σοκολάτα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, η σοκολάτα θεωρείται ότι είναι το δεύτερο πιο κοινό έναυσμα για κρίσεις ημικρανίας μετά το αλκοόλ. Λένε ότι επηρεάζει περίπου το 22% των ανθρώπων που εμφανίζουν ημικρανία. Η σοκολάτα περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και βήτα-φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

5. Τρόφιμα που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο MSG

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα άλας νατρίου του γλουταμινικού οξέος, το οποίο υπάρχει φυσικά στο σώμα μας. Το MSG βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα ως πρόσθετο τροφίμων. Θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ορισμένοι ερευνητές το συνδέουν με κρίσεις ημικρανίας. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας σημειώνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια ημικρανίας στο 10 έως 15% των ατόμων με ημικρανία. Άλλα συντηρητικά μπορεί επίσης να είναι ένα έναυσμα σε μερικούς ανθρώπους.

6. Παστά κρέατα

Τα αλλαντικά – συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών, του ζαμπόν, των χοτ ντογκ και των λουκάνικων – περιέχουν όλα συντηρητικά που ονομάζονται νιτρικά, τα οποία διατηρούν το χρώμα και τη γεύση. Αυτές οι τροφές μπορούν να απελευθερώσουν νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο πιστεύεται ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στην ημικρανία.

7. Τυριά παλαιωμένα

Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη. Δημιουργείται όταν η γήρανση ενός τροφίμου προκαλεί τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Όσο περισσότερο παλαιώνει το τυρί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περιεκτικότητα σε τυραμίνη.Η τυραμίνη είναι μια άλλη χημική ουσία που λέγεται ότι προκαλεί πονοκεφάλους και ημικρανία. Τα κοινά τυριά που είναι πλούσια σε τυραμίνη περιλαμβάνουν: φέτα, μπλε τυρί, παρμεζάνα.

8. Τρόφιμα τουρσί και ζυμωμένα

Όπως τα παλαιωμένα τυριά, τα τουρσί και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν: διάφορα τουρσιά, κίμτσι (kimchi), kombucha (που μπορεί επίσης να έχει αλκοολικό περιεχόμενο) κ.α.

9. Κατεψυγμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων και ποτών όπως παγωτό ή λάσπη μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στο κεφάλι. Είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους που γίνονται κρίσεις ημικρανίας εάν τρώτε γρήγορα κρύο φαγητό, μετά την άσκηση ή όταν έχετε υπερθερμανθεί.

10. Αλμυρές τροφές

Τα αλμυρά τρόφιμα – ειδικά τα αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή συντηρητικά – μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους. Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας πονοκεφάλους ή κρίσεις ημικρανίας.

Προοπτική και πρόληψη

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να είναι επώδυνα και να διακόψουν τη ζωή σας. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε και συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε που μπορούν να σας βοηθήσουν να τις αποτρέψετε.

Αυτά περιλαμβάνουν:
Τρώτε τακτικά και ποτέ δεν παραλείπετε γεύματα
Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης
Επαρκής ύπνος
Μειώστε το άγχος στη ζωή σας δοκιμάζοντας γιόγκα, επίγνωση ή διαλογισμό
Περιορίστε τον χρόνο που κοιτάτε σε έντονα φώτα ή βρίσκεστε στο άμεσο ηλιακό φως, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακή ημικρανία
Κάντε συχνά «διαλείμματα οθόνης» από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και άλλες οθόνες
Δοκιμάστε μια δίαιτα εξάλειψης για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες που μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο

Follow Getlife.gr στο Google News

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού σε κόκκινο

Όχι πια δάκρυα. Μάθετε πώς να καθαρίζετε κρεμμύδια χωρίς να κλαίτε