Περιμένοντας στην ουρά για την έξοδο από το σινεμά, άκουσα γύρω μου αρκετά σχόλια σχετικά με την ταινία που μόλις είχαμε παρακολουθήσει. Αυτά που σφηνώθηκαν στη μνήμη μου είναι τα εξής: «μεταφυσική», «υπερβολικά φανταστικά στοιχεία για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας» και «επιστημονικά λαθεμένα στοιχεία». Αφού πέρασα λίγο διάστημα σκεπτόμενος, θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας.

Πρώτα απ’όλα, θα σταθώ στο «υπερβολικά φανταστικά στοιχεία για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας». Στη μια πλευρά, όταν αναφερόμαστε στη Φαντασία έχουμε στο μυαλό αντικείμενα, πλάσματα, καταστάσεις αδύνατες να υπάρξουν από μόνες τους – μαγεία για παράδειγμα: ένας μάγος που δημιουργεί μια πύρινη σφαίρα στα ακροδάχτυλά του, φαινομενικά από το τίποτα. Στην άλλη πλευρά, όταν αναφερόμαστε στην Επιστήμη έχουμε στο μυαλό μας άτομα να κατασκευάζουν δορυφόρους, να εξερευνούν τα βάθη των ωκεανών με τηλεκατευθυνόμενα βαθυσκάφη ή ίσως να δουλεύουν στο CERN.

Τώρα, πόσοι από εμάς έχουν αναρωτηθεί μήπως η Επιστήμη είναι στην πραγματικότητα κάτι μαγικό και φανταστικό; Είναι η μέθοδος του Ανθρώπου να προβλέπει αποτελεσματικά, να εκμεταλλεύεται τους νόμους του σύμπαντος και τα ακατέργαστα υλικά γύρω του για να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούργιο και ανύπαρκτο στο σχέδιο της Φύσης, μέχρι τη στιγμή της δημιουργίας του. Πύρινες σφαίρες; Δυστυχώς όχι δημιουργούμενες από τη δύναμη της θέλησης, αλλά με τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορεί κανείς να έχει στα χέρια του ένα φλογοβόλο. Εκμετάλλευση της ισχύος ενός κεραυνού; Αρκεί να πιάσει κανείς στα χέρια του ένα taser. Επιστήμη και Φαντασία είναι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Αν μπορεί κανείς να το οραματιστεί, τότε δεν μένει παρά να κατασκευαστεί το όραμά του. Ο τρόπος; Αφήνεται να αποφασιστεί και να δοκιμαστεί από αυτόν που το προσπαθεί.

Για το σχόλιο της μεταφυσικότητας, θα πω μονάχα πως ο δρόμος για νέες ή και άλλες σφαίρες ύπαρξης, θεϊκές ή πέραν του θανάτου, βρίσκεται κυρίως μέσω των Καρδιών και των Πεποιθήσεών μας. Η επιστήμη μπορεί να παίζει ή/και να παίξει μερικώς το ρόλο της στην έρευνα. Όσον αφορά το εάν υπήρχε οποιοδήποτε μεταφυσικό στοιχείο μέσα στο έργο, η προσωπική μου απάντηση είναι ένα καθαρό «Όχι». Από τη πρώτη στιγμή ως και την τελευταία σκηνή η ταινία ασχολείται με επιστημονικές θεωρίες και δεδομένα.

Έτσι, περνώ στο σχόλιο περί επιστημονικών ανακριβειών. Πρωτίστως, θα ήθελα να αναφέρω πως καθώς μου προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι θεωρίες και τα αντικείμενα έρευνας της αστροφυσικής, διαβάζω οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο, βιβλίο ή περιοδικό πέσει στα χέρια μου με σχετική θεματολογία. Έτσι, οι θεωρίες που αναφέρθηκαν άμεσα ή εμμέσως στην ταινία μου ήταν γνωστές. Αλλά φυσικά και δεν είμαι ούτε περίλαμπρος και φωτεινός παντογνώστης αλλά ούτε και επιστήμων, με την έννοια του ατόμου που ασχολείται με αυτά τα δεδομένα και τις θεωρίες για όλη του τη ζωή, όχι μοναχά ως χόμπυ αλλά και ως επάγγελμα. Απλώς είμαι εκούσια πρόθυμος να μαθαίνω και να ενημερώνομαι για τα επιστημονικά μας επιτεύγματα ως Άνθρωποι.

Είχα και έχω ακόμα τις σκέψεις και τα σχόλιά μου για την ταινία που παρακολουθήσαμε και οφείλω να ομολογήσω πως δεν ξέφυγα του κανόνα και μονολόγησα σε δυο σκηνές: «Οκ, αυτό δεν είναι δυνατόν να ισχύει, δείχνει υπερβολικό για να είναι επιστημονικά ορθό». Όταν επέστρεψα σπίτι, έκανα κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε πολλαπλώς, καθημερινώς: googling – έψαξα στον παγκόσμιο ιστό και στις ατελείωτες πληροφορίες του για τις ορθές απαντήσεις. Θεωρίες, δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία εμφανίστηκαν στην οθόνη του υπολογιστή μου. Σχετικότητα, βαρυτικά πεδία, Μαύρες Τρύπες, Ορίζοντας μαύρων τρυπών, Θεωρίες των Χορδών, Θεωρία των Υπερχορδών, Πολυδιάστατο Σύμπαν, ποσοστά καυσίμου και ωστικής δύναμης για να τεθεί ένα σώμα σε τροχιά και πέραν αυτής, διαφορά μεταξύ Φυσικής όπως την μαθαίνουμε στα σχολεία και Κβαντικής Φυσικής1… Τι βρήκα; Θα πω μονάχα, για να μην το χαλάσω για κάποιον που δε θέλει να ξέρει λεπτομέρειες, πως όλα όσα είδα στην οθόνη δικαιολογούνται και σε εξαιρετικά ισχυρές βάσεις.

Εν γένει, η ταινία ήταν μια «ωδή στα διαστημικά ταξίδια του Ανθρώπου», όπως ισχυρίστηκε ο Christopher Nolan για την καινούργια του δημιουργία, αλλά και μια ωδή στο πόσο μακριά έχουμε φτάσει με την Επιστήμη στο πλευρό μας. Εάν είστε αρκετά περίεργοι να ακούσετε και να μάθετε για μερικές από τις πλέον επικρατέστερες θεωρίες της αστροφυσικής και της Επιστήμης ή/και εάν ενδιαφέρεστε να δείτε μια περιπετειώδη ταινία διάρκειας τριών, σχετικά σύντομων, ωρών τότε σας εύχομαι να διασκεδάσετε και να συνεπαρθείτε από την καταιγιστική εξέλιξή της.


1Σε περίπτωση που πάτε να δείτε την ταινία, κρατήστε μια όσο το δυνατόν απλουστευμένη σημείωση σχετικά με την διαφορά των τελευταίων στο μυαλό σας: στην Φυσική όπως την ξέρουμε ένα σώμα Α μπορεί να βρίσκεται μοναχά σε ένα σημείο Β ανά πάσα στιγμή. Στην Κβαντική Φυσική όμως, ανά πάσα στιγμή ένα σώμα Α βρίσκεται σε κάθε δυνατό και πιθανό σημείο Β, Β1, Β2 (κ.ο.κ.) του χώρου που θα μπορούσε να βρίσκεται, μέχρι τη στιγμή που κάποιος το παρατηρεί και το βλέπει να υπάρχει μοναχά σε ένα από αυτά τα σημεία.

(c) 2014 Miltiadis Toulatos. All Rights Reserved.
Print Friendly, PDF & Email

Κάντε το σχόλιό σας

Το e-mail σας δεν θα δημοσιευτεί