Είναι ίσως λίγο μυστήριος ο τίτλος του θέματος, αν και ήδη έχουμε προδώσει ελαφρώς το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης στο Facebook Fanpage μας. Ας ξεκινήσουμε βέβαια από τα πολύ βασικά. Όλοι στην στη ζωή μας, βάσει μελετών, χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 3 ηλεκτρικές συσκευές κάθε ημέρα, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε στις βασικές μας ανάγκες. Το IoT (Internet Of Things), ήρθε να αλλάξει λίγο τον τρόπο που χειριζόμαστε κάθε συσκευή του σπιτιού μας, τον τρόπο που την προγραμματίζουμε, ακόμα και την ροή της καθημερινότητάς μας. Μην νομίζετε πως κι εμείς τα ξέραμε όλα. Επισκεφτήκαμε ένα κατάστημα Vodafone κι ένας εκπρόσωπος της υπερομάδας internet Vodafone μας τα εξήγησε ΟΛΑ!

Τι είναι το Internet Of Things;
Χωρίς πολλές αναλύσεις και τεχνικούς όρους Internet Of Things, ονομάζουμε την δυνατότητα κάποιων smart (έξυπνων) συσκευών, να συνδέονται με το internet. Σκέφτηκες ποτέ η τοστιέρα σου να έχει πρόσβαση στο internet; Όχι; Ξανασκέψου το… Τώρα και η τοστιέρα σου μπορεί!

Που μπορεί να μου χρειαστεί εμένα το IoT;
Κάθε χρήστης, έχει τη δική του προσωπικότητα. Ο κάθε ένας, θα χρησιμοποιήσει διάφορες εναλλακτικές τεχνολογίες για να προσφέρει στον εαυτό του άνεση, οικονομία, ξεγνοιασιά, διασκέδαση ακόμα και ασφάλεια! Μιλώντας βέβαια για smart home, θα αναλύσουμε μερικές βασικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να φανούν χρήσιμες σε οικιακό επίπεδο.

Μιλώντας για Smart Home, ποιές είναι οι βασικές κατηγορίες προϊόντων που θα χρειαζόμουν;
Οι κύριες κατηγορίες των smart home προϊόντων είναι:

  • Smart Leds (Έξυπνος φωτισμός)
  • Smart Plugs (Έξυπνες πρίζες)
  • IP Cameras (Κάμερες παρακολούθησης)
  • Wi-Fi Extenders (Αναμεταδότες wi-fi)
  • Power Lines (Επέκταση οικιακού δικτύου)

Αναλυτικά οι κατηγορίες:

cat-smart-ledsΜε τον έξυπνο φωτισμό έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις τον φωτισμό που θες ανάλογα με την διάθεση σου ή την περίσταση!

Απόλαυσε στιγμές ηρεμίας με τον ανάλογο φωτισμό, διάλεξε χρώματα και δημιούργησε τον πιο χαλαρωτικό χώρο μόνο με μια κίνηση στο Smartphone ή στο Tablet σου! Οι έξυπνοι λαμπτήρες συνδέονται μέσω εφαρμογής και έτσι μπορείς να τους προγραμματίσεις και να δημιουργήσεις σενάρια φωτισμού με βάση τις ανάγκες σου, πότε να ανάψουν ή να σβήσουν! Κάθε λαμπτήρας μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει ως φυσικό ξυπνητήρι και να ανάβει όταν ξυπνάς ή ακόμη να τους συγχρονίζεται στο ρυθμό της μουσικής που ακούς!

Led έξυπνες λάμπες που σου φτιάχνουν τη διάθεση!


cat-smart-plugsΆναψε ή σβήσε τις μικρο-συσκευές του σπιτιού σου, με μια κίνηση στο κινητό ή στο tablet! Έτσι, μπορείς να προγραμματίσεις και να προσαρμόσεις τις συσκευές του σπιτιού σου στις ανάγκες της καθημερινότητας σου, αλλά και να εξοικονομήσεις ενέργεια! Τα φώτα πλέον μπορούν να ανάβουν με τη δύση του ηλίου είτε βρίσκεσαι στο σπίτι , είτε όχι! Κάθε πρωί μπορείς να ανάψεις την καφετιέρα ενώ ακόμα βρίσκεσαι στο κρεβάτι!

Εύκολο, απλό, χρήσιμο. Αξίζει να το δοκιμάσεις!

cat-ip-camsΕίσαι εκτός σπιτιού και νιώθεις ανήσυχος για το τι μπορεί να κάνει ο σκύλος στο σαλόνι σου… Όχι πια, αφού με τις έξυπνες κάμερες, μπορείς να παρακολουθείς ότι συμβαίνει στο σπίτι σου από μακριά! Ελέγχεις κάθε κίνηση, λαμβάνεις ειδοποιήσεις, ακόμα και φωτογραφίες! Εσύ πλέον έχεις τον έλεγχο του σπιτιού σου, κάθε στιγμή! Εύκολο στη χρήση και γρήγορο στην εφαρμογή του. Ιδανικό για ασφάλεια αλλά και σιγουριά για το τι συμβαίνει στο σπίτι. Πλέον, εσύ έχεις τον έλεγχο!

 

cat-wifi-extΕπέκτεινε το Wi Fi σου σε κάθε σημείο του σπιτιού σου, ακόμα και στις «νεκρές» ζώνες! Χωρίς τη χρήση κεραίας ή άλλων «πολύπλοκων» λύσεων, απλά τοποθετώντας το στην πρίζα! Είναι απλό, είναι εύκολο και πλέον το Wi Fi είναι παντού! Τοποθετείς την συσκευή και με το πάτημα ενός κουμπιού το Wi Fi σου επεκτείνεται! Ατελείωτο πλέον σερφάρισμα σε όλο το σπίτι!

 

cat-powerlinesΟι μετασχηματιστές Powerline είναι ιδανικοί για γρήγορες ταχύτητες, συνδέοντας τους στο δίκτυο του σπιτιού ή με Wi Fi. Έτσι, κάθε δωμάτιο συνδέεται απλά & γρήγορα χρησιμοποιώντας την ήδη υπάρχουσα σύνδεση!

Το αποτέλεσμα; Απολαμβάνεις ατελείωτο παιχνίδι, ανεβάζεις & κατεβάζεις γρήγορα αρχεία μεγάλου μεγέθους, συνδέεις τη Smart TV σου & όλες τις παιχνιδο-μηχανές χωρίς να ανησυχείς για τις ταχύτητες! Όλα αυτά, μπορείς να τα συνδέσεις μόνος σου, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να το τοποθετήσεις στην πρίζα και να συνδεθείς με το δίκτυό σου!

Τόσο απλά!

 

 

 

Ένα εέέέξυπνο tip: Αν έχεις smartphone και θες να του προγραμματίσεις αυτοματισμούς, δεν έχεις παρά να κατεβάσεις την εφαρμογή IFTTT. Δήλωσε έναυσμα και πράξη. Για παράδειγμα μπορείς να συνδυάσεις τις παραπάνω συσκευές με μία εντολή του τύπου: «Όταν περάσω μπροστά από την έξυπνη πρίζα, άναψέ μου τα φώτα«! Μην ξεχνάς πως οι δυνατότητες ενός smarthome, τελειώνουν εκεί που τελειώνει και η φαντασία σου!

Αυτά λογικά, θα κοστίζουν μία περιουσία!
Εεεεπ! Την πάτησες. Με το δίκιο σου βέβαια, έτσι νομίζαμε κι εμείς μέχρι που είδαμε τις μοναδικές προσφορές που βρήκαμε στα καταστήματα Vodafone. Βέβαια όπως είναι φυσικό, μία έξυπνη λάμπα, είναι λογικό να κοστίζει λίγο παραπάνω από μία απλή λάμπα που αγοράζεις και στο super market της γειτονιάς σου. Μην αγχώνεσαι όμως. Οι έξυπνες λάμπες, έχουν διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει και τις 100.000 ώρες λειτουργίας και έχουν ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Λιγάάάκι παραπάνω τώρα, απόσβεση όμως σύντομα…

Ο ηλεκτρολόγος; Πόσο θα πληρώσω για την εγκατάσταση;
Απο προϊόν σε προϊόν, η εγκατάσταση μπορεί να είναι λιγάκι διαφορετική σε επίπεδο δυσκολίας. Μην αγχώνεσαι όμως, η Vodafone έχει επιλέξει τα προϊόντα 1 προς ένα για εσένα που δεν είσαι και τόσο σχετικός. Το 99% των προϊόντων είναι plug & play. Το συνδέεις, το ενεργοποιείς και παίζει! Τόσο απλά. Αν πάλι νομίζεις πως δεν θα τα καταφέρεις, επισκέψου το κατάστημα  Vodafone της γειτονιάς σου, συμβουλέψου κάποιον υπάλληλο για την επιλογή των προϊόντων και εντόπισε τον υπάλληλο με τη μωβ μπλούζα. Αυτός είναι ο guru, αυτός ξέρει. Κλείσε ένα ραντεβού μαζί του στο χώρο σου και άστα όλα πάνω του. Χαλάρωσε, πιες ένα κρύο ρόφημα από την έξυπνη καφετιέρα σου και εκείνος θα αναλάβει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ όλους! Κάθε εκπρόσωπος της ομάδας internet Vodafone, έχει περάσει πολλέέέέές ώρες εκπαίδευσης και είναι πάντα διαθέσιμος να σε εξυπηρετήσει, ενώ απολαμβάνει όσο τίποτα άλλο να δοκιμάζουν τις γνώσεις του!

Η ομάδα internet Vodafone είναι πιστοποιημένη απ’ όλους τους μεγάλους κατασκευαστές smartphones και θα μπορέσει να σε βοηθήσει να σετάρεις και να συγχρονίσεις το κινητό σου τηλέφωνο με τις δυνατότητες του σπιτιού σου. Κάθε εκπρόσωπος της ομάδας βρίσκεται εκεί, στη γειτονιά σου, για να μπορέσει να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση όταν εσύ θα τα βρεις δύσκολα.

Δες ένα βίντεο σχετικά με τα προϊόντα Smart Home της Vodafone:

Αν έχεις απορίες σχετικά με την τεχνολογία του Internet Of Things, απάντησε σε αυτό το post ή μπες με το λογαριασμό σου στο facebook και ρώτα μας ό,τι θες στο επίσημο fanpage του GetLife.Gr.

Print Friendly, PDF & Email

Κάντε το σχόλιό σας

Το e-mail σας δεν θα δημοσιευτεί