Κατάψυξη: μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα

Η κατάψυξη τροφίμων είναι ιδανική λύση για εσάς που δεν έχετε χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα και ψώνια στο σουπερμάρκετ και ταυτόχρονα δεν θέλετε να κάνετε σπατάλες σε τρόφιμα που περισσεύουν. Και ενώ μπορείτε να καταψύξετε με ασφάλεια τα περισσότερα τρόφιμα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα χάσουν τη γεύση, την υφή και την ποιότητά τους όταν τα βάλετε στην κατάψυξη. Δείτε κάποια τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στην κατάψυξη.

1. Γαλακτοκομικά
Τα κρεμώδη τρόφιμα όπως το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος και τα ντιπ γιαουρτιού θα διαχωριστούν στα συστατικά τους όταν καταψυχθούν. Οπότε θα αλλάξει η υφή τους όταν στη συνέχεια αποψυχθούν. Για να διατηρήσετε τη συνοχή αυτών των προϊόντων όπως θα έπρεπε μην τα καταψύχετε. Το γάλα μπορεί τεχνικά να καταψυχθεί, αλλά τείνει να πήζει και σβολιάζει όταν αποψυχθεί.

2. Σάλτσες
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της σάλτσας είναι παχύρρευστο με άμυλο καλαμποκιού ή αλεύρι, θα διαχωριστεί επίσης όταν παγώσει.

3. Ολόκληρα αυγά
Τα ολόκληρα αυγά (ακόμα με το κέλυφος) δεν πρέπει ποτέ να καταψύχονται. Κρατήστε επίσης μακριά από την κατάψυξη τις σάλτσες με βάση τα αυγά όπως μαρέγκα, κρέμες και μαγιονέζα αν θέλετε να διατηρήσουν την υφή τους.

4. Μαλακά τυριά
Τα πιο σκληρά τυριά τσένταρ, παρμεζάνα, κ.λπ. μπορούν να μπουν στην κατάψυξη απλά θα θρυμματίζονται πιο εύκολα όταν αποψυχθούν. Τα μαλακά τυριά ωστόσο τύπου κατσικίσιο τυρί, τυρί κρέμα, ρικότα κλπ. δεν πρέπει να καταψύχονται καθώς αλλάζει εντελώς η υφή τους.

5. Μαγειρεμένα ζυμαρικά
Όταν ξεπαγώνετε τα βρασμένα και κατεψυγμένα ζυμαρικά, θα είναι γενικά “λασπωμένα”. Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά είναι καλύτερα να μην καταψύχονται ποτέ, αλλά αν θέλετε να τα καταψύξετε, φροντίστε να είναι al dente.

6. Φρούτα & Λαχανικά με βάση το νερό
Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (καρπούζια, αγγούρια, σέλινο κ.λπ.) θα μουσκέψουν πολύ όταν παγώσουν και στην συνέχεια αποψυχθούν.

7. Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά φαγητά γίνονται επίσης αρκετά μουσκεμένα όταν καταψύχονται και αποψυχθούν.

8. Αρωματικά βότανα
Αυτό που κάποτε ήταν ένα φυλλώδες πράσινο βότανο μπορεί να μετατραπεί σε μια καφέ μάζα, αν αφεθεί στην κατάψυξη. Η τεράστια αλλαγή θερμοκρασίας θα αλλάξει εντελώς την υφή. Αν ωστόσο θέλετε οπωσδήποτε να καταψύξετε μυρωδικά υπάρχει ένας τρόπος: καλύψτε τα με λάδι και παγώστε τα στην θήκη για παγάκια.

Follow Getlife.gr στο Google News

Σπίτι: κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστάτε τα οικιακά αντικείμενα

Χοιρινό με ελιές και θυμάρι