Λάβετε οπωσδήποτε υπόψη αυτούς τους παράγοντες όταν επιλέγετε χρώμα για το σπίτι σας

Δεν είναι μυστικό ότι τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας, να προκαλέσουν ορισμένα συναισθήματα και να φτιάξουν τη διάθεση. Επομένως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα χρώμα για το σπίτι σας. Σας έχουμε μερικά βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε τη χρωματική παλέτα του έργου σας ή του σπιτιού σας.

Σκεφτείτε τον σκοπό και το χρώμα

Πριν επιλέξετε ένα συγκεκριμένο χρώμα, αφιερώστε λίγο χρόνο σκεπτόμενοι τον σκοπό του δωματίου που θέλετε να διακοσμήσετε με νέο χρώμα και αυτό το πραγματικό νόημα χρώματος. Δεν είναι μυστικό ότι τα διαφορετικά χρώματα επηρεάζουν διαφορετικά τη διάθεση και τη γενική ευεξία μεταδίδοντας διαφορετικά συναισθήματα όπως ενθουσιασμό, χαλάρωση, γαλήνη, μυστήριο, πάθος κ.λπ. Τα χρώματα μπορούν να μεταμορφώσουν το χώρο με πολλούς τρόπους.

Μπορούν να κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται μεγαλύτερο, πιο ζεστό ή πιο άνετο. Η σοφά επιλεγμένη χρωματική παλέτα μπορεί να φωτίσει ή ακόμα και να ενεργοποιήσει ορισμένες στατικές περιοχές. Ως εκ τούτου, τα χρώματα παραμένουν εκείνα τα καθολικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης ατμόσφαιρας και δονήσεων στο εσωτερικό τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να απαντήσετε σε ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργικότητα του χώρου πριν ξεκινήσετε να βάψετε τους τοίχους σας.

►Ποια είναι η κύρια λειτουργία του χώρου σας;
►Τι διάθεση θέλετε να δημιουργήσετε σε αυτόν τον χώρο;
►Ποια χρώματα πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να πετύχεις αυτή τη διάθεση;

Οι απαντήσεις σε αυτές και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις λειτουργίες του χώρου σας, να μάθετε πώς θέλετε να αισθάνεστε μέσα σε αυτόν και να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Ουδέτερα χρώματα

Γενικά, η χρωματική παλέτα που επιλέγετε για τους εσωτερικούς χώρους αποτελείται από τα ουδέτερα χρώματα και τα χρώματα έμφασης. Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την παλέτα σας είναι επιλέγοντας ουδέτερα, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθολικό σκηνικό για σχεδόν κάθε εσωτερικό χώρο. Τα ουδέτερα χρώματα δεν κυριαρχούν ούτε εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους.

Τα ουδέτερα λειτουργούν ως τέλειος καμβάς για να αναδείξουν διάφορα διακοσμητικά και σχεδιαστικά στοιχεία. Οι έντονες πινελιές σε έπιπλα, δάπεδα και καλούπια δεν θα φαίνονται υπέροχες αν εμφανίζονται σε κάποιο ήρεμο, ουδέτερο σκηνικό. Έτσι, με ουδέτερους τοίχους οι ευκαιρίες διακόσμησης μπορεί να είναι πραγματικά ατελείωτες.

Όταν επιλέγετε ουδέτερα χρώματα, υπολογίστε πόσο ζεστά θέλετε να είναι. Επιλέξτε χρώματα όπως ροδακινί, κρεμ μπρουλέ ή καραμελέ, αν θέλετε ο χώρος σας να φαίνεται και να τον αισθάνεστε πιο ζεστό και να υπάρχει μια οικεία ατμόσφαιρα σε αυτόν. Αν προτιμάτε λευκούς ή γκριζωπούς τόνους θα δώσετε έναν κρύο chic τόνο ή θα τονίσετε τη σύγχρονη αισθητική του δωματίου σας.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η επιλογή ζεστών ή κρύων ουδέτερων μπορεί να είναι λίγο δύσκολη μερικές φορές. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον τόνο των χρωμάτων. Έτσι, ίσως είναι πιο σωστό να δοκιμάσετε τα χρώματά σας σε μια μικρή επιφάνεια στον τοίχο πριν καταλήξετε.

Χρώματα έμφασης

Τα χρώματα έμφασης είναι απαραίτητα για την δημιουργία αντίθεσης και την αντιστάθμιση σημαντικών στοιχείων του χώρου. Η επιλογή των ουδέτερων χρωμάτων θα διευκολύνει την επιλογή των επιθυμητών χρωμάτων έμφασης, τα οποία, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά έντονα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να κάνουν αντίθεση με την προηγουμένως επιλεγμένη ουδέτερη παλέτα.

Για παράδειγμα, σε μινιμαλιστικά στυλ εσωτερικού σχεδιασμού, όπως το Σκανδιναβικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτά ουδέτερα χρώματα ως βάση και στη συνέχεια να επιλέξετε το μαύρο ή το σκούρο γκρι ως έμφαση. Αν και πρόκειται για μια μονόχρωμη παλέτα, η εγγενής αντίθεση είναι τόσο υψηλή που τονίζει πλήρως κάποια ιδιαίτερη λεπτομέρεια στο χώρο σας.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα και ζωντανές νότες στο σπίτι σας, μπορείτε να πειραματιστείτε με πιο τολμηρά, φωτεινότερα χρώματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η παλέτα που προτιμάτε είναι σε συμφωνία με τον τύπο, τις λειτουργίες και το συνολικό στυλ σχεδιασμού του δωματίου σας. Έτσι, αν θέλετε να διακοσμήσετε πχ το playroom μπορείτε να επιλέξετε με ασφάλεια το πορτοκαλί, το σμαραγδένιο πράσινο, το κίτρινο, το κόκκινο ή οποιοδήποτε άλλο ζωηρό χρώμα που ευνοεί τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση.

Όταν επιλέγετε περισσότερους από έναν τόνους ως χρώμα έμφασης, θα πρέπει να ξέρετε πώς να το συνδυάσετε σωστά. Διαφορετικά, το δωμάτιό σας μπορεί να καταλήξει σε μια οπτική ακαταστασία. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τη θεωρία του χρωματικού τροχού και να μάθετε περισσότερα για τα ανάλογα, τα μονοχρωματικά και τα συμπληρωματικά χρώματα. Αυτό θα συμπληρώσει πολύ τις γνώσεις σας σχετικά με το χρώμα και θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα χρώμα για το σπίτι σας.

Follow Getlife.gr στο Google News

Προστατέψτε τον καναπέ σας ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές

5 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε οικονομία