Λεκές από αίμα: Πώς να τον αφαιρέσετε. Η μαγειρική σόδα, το ξύδι, η αμμωνία, το οξυζενέ

υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες που έχουμε λίγο πολύ όλοι αντιμετωπίσει στο πλύσιμο των ρούχων αφορά την αφαίρεση λεκέδων αίματος. Σας έχουμε υπέροχα νέα. Μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες αίματος εφαρμόζοντας άφθονη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου -το γνωστό οξυζενέ- στον λεκέ και τρίβοντας την περιοχή με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Μετά το τρίψιμο, αφήστε το υπεροξείδιο να μουλιάσει στον λεκέ για τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε καλά τον λεκέ και τη γύρω περιοχή με κρύο νερό.

Για έναν αναλυτικό step by step οδηγό για το πώς γίνετε αυτή η διαδικασία στην πράξη, διαβάστε παρακάτω.

Θα χρειαστείτε:
Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Παλιά οδοντόβουρτσα
Απορρυπαντικό υγρό πιάτων
(προαιρετικό)
Μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Βήμα 1 – Οξυζενέ και τρίψιμο
Ξεκινήστε με την εφαρμογή μιας γενναίας ποσότητας υπεροξειδίου του υδρογόνου στο λεκέ του αίματος. Αφού ποτίσει ο λεκές αίματος με υπεροξείδιο του υδρογόνου, τρίψτε την περιοχή με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Το τρίψιμο βοηθά στο να διεισδύσει το υπεροξείδιο βαθιά στις ίνες του υφάσματος, ώστε να μπορεί να αφαιρέσει τον λεκέ.

Βήμα 2 – Περιμένετε
Μετά το τρίψιμο, αφήστε το υπεροξείδιο να μουλιάσει στον λεκέ για περίπου 10-15 λεπτά. Πιθανότατα θα σας φανεί ότι κάτι αφρίζει, που είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου που διασπά τις πρωτεΐνες στο αίμα.

Βήμα 3 – Ξεπλύνετε και αξιολογήστε
Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά τον λεκέ και τη γύρω περιοχή με κρύο νερό (όχι ζεστό) και μετά αξιολογήστε την πρόοδό σας. Εάν ο λεκές έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, μπορείτε να προχωρήσετε στο Βήμα 5, αλλά αν ο λεκές δεν έχει εξαφανιστεί, προχωρήστε στο επόμενο βήμα!

Βήμα 4 – Ξαναπροσπαθήστε (προαιρετικό)
Για να βοηθήσετε στην αφαίρεση του υπόλοιπου λεκέ από αίμα ρίξτε μια σταγόνα υγρό απορρυπαντικό πιάτων στον λεκέ και ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα από πάνω. Τρίψτε το απορρυπαντικό και τη μαγειρική σόδα στον λεκέ με την οδοντόβουρτσα και μετά ξεπλύνετε καλά την περιοχή με κρύο νερό.

Βήμα 5 – Πλύσιμο
Ρίξτε το ρούχο στο πλυντήριο και πλύνετε με κρύο νερό και την κανονική ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα αποχρωματισμού, φροντίστε να το κάνετε αμέσως! Το ρούχο θα βγει από το πλύσιμο καθαρό, φρέσκο ​​και το πιο σημαντικό, χωρίς αίμα!

Η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των λεκέδων που προκαλούνται από οργανική ύλη όπως το αίμα. Όταν εφαρμόζετε υπεροξείδιο σε μια κηλίδα αίματος, εισχωρώντας θα συναντήσει ένα ένζυμο στο αίμα που ονομάζεται καταλάση που προκαλεί μια οξειδωτική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση διασπά πολλές από τις χημικές ενώσεις που προκαλούν την προσκόλληση των λεκέδων αίματος στο ύφασμα. Μάλιστα είναι συχνά τόσο αποτελεσματική που στη συνέχεια, μπορείτε να ξεπλύνετε το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ μόνο με νερό!

Τι άλλο αφαιρεί λεκέδες αίματος;

Εάν πρέπει να αφαιρέσετε αίμα από τα ρούχα και δεν έχετε υπεροξείδιο του υδρογόνου δοκιμάστε μία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις:

Μπορείς πάντα να αφαιρέσεις το λεκέ του αίματος από τα ρούχα με τη μαγειρική σόδα το γνωστό η ανθρακικό νάτριο που έχουμε όλοι στο σπίτι μας και ξύδι.

Δες το βίντεο

Αμμωνία
Ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή με ένα διάλυμα από ίσα μέρη αμμωνίας και κρύου νερού και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως. Η αμμωνία δεν είναι μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε λεκέδες αίματος, αλλά μπορεί επίσης να εξαλείψει τους λεκέδες από τον ιδρώτα και τα ούρα.

Λευκαντικά πλυντηρίου ρούχων με ενεργό οξυγόνο
Τα λευκαντικά πλυντηρίου ρούχων με ενεργό οξυγόνο οξυγόνου είναι εξαιρετικά για την αφαίρεση λεκέδων αίματος και άλλων οργανικών λεκέδων όπως διαρροές ούρων και τροφών. Μπορείτε να προσθέσετε λευκαντικό οξυγόνου στο πλυντήριό σας για να εξαλείψετε έναν μικρό λεκέ ή να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία για να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερους ή πιο έντονους λεκέδες.

Επιπλέον χρήσιμες συμβουλές για λεκέδες αίματος

Αντιμετωπίστε το συντομότερο δυνατό
Πάντα να αντιμετωπίζετε τους λεκέδες αίματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί το φρέσκο ​​αίμα είναι πάντα πιο εύκολο να αφαιρεθεί από το αποξηραμένο αίμα. Εάν παρατηρήσετε λεκέ από αίμα και δεν μπορείτε να ασχοληθείτε αμέσως, τουλάχιστον μουλιάστε το λεκιασμένο αντικείμενο σε ένα μπολ ή νεροχύτη με κρύο νερό για να αποτρέψετε την σταθεροποίηση του λεκέ.

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό
Όταν πρόκειται για λεκέδες αίματος, το να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό γιατί η θερμότητα μπορεί να κάνει το αίμα να εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες των ινών του υφάσματος.

Επιμείνετε
Θυμηθείτε, εάν στην αρχή δεν τα καταφέρετε, προσπαθήστε ξανά! Μερικές φορές μπορεί να χρειάζεστε περισσότερες από μία εφαρμογές για να αφαιρέσετε εντελώς τους λεκέδες αίματος ή μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε κάτι εντελώς διαφορετικό! Δώστε του άλλη μια ευκαιρία. Ωστόσο, μην χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και μην βάλετε το ρούχο στο στεγνωτήριο μέχρι να βεβαιωθείτε ότι ο λεκές έχει φύγει, διαφορετικά θα γίνει πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

Follow Getlife.gr στο Google News

Τηλεργασία: όμορφες ιδέες για γραφείο στο σπίτι

Συνταγή: Υπέροχη τορτίγια πατάτας