Μάθετε τις 9 συχνότερες αιτίες για τις οποίες σπάνε τα νύχια.

Τα νύχια αποτελούνται από κεράτινες στιβάδες, η ποιότητα των οποίων είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα νύχια αναπτύσσονται από τη ρίζα τους, η οποία βρίσκεται κάτω από την πτυχή της επιδερμίδας που βλέπουμε, όπου υπάρχουν εξειδικευμένα δερματικά κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Η ονυχόρρηξη και η ονυχόσχαση -έτσι αναφέρονται στην ιατρική ορολογία-, είναι δύο πολύ συνηθισμένες παθήσεις των νυχιών που ταλαιπωρούν το 20% του πληθυσμού, στη συντριπτική πλειοψηφία, γυναίκες. Χαρακτηριστικό της πρώτης, το εύκολο σπάσιμο των νυχιών και της δεύτερης , το σχίσιμο των νυχιών, άλλοτε κατά μήκος κι άλλοτε οριζόντια, από άκρη σε άκρη (ξεφλούδισμα).

Εκτός όμως από τα φυσιολογικά εύθραυστα νύχια, το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο λεπτά και εύθραυστα γίνονται τα νύχια στα χέρια μας σε αντίθεση με των νύχια των ποδιών που πιθανότατα θα γίνουν πιο χοντρά.

Συχνή επαφή με νερό

Αν η καθημερινότητά πχ δουλειές του σπιτιού ή η δουλειά αναγκάζει τα χέρια σας να έρχονται διαρκώς σε επαφή με το νερό είναι βέβαιο ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος να σπάνε πιο συχνά. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση χημικών και απορρυπαντικών μπορεί να αφυδατώσει τα νύχια. Όσο βαρετό και αν είναι, μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών, πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμα. Αυτό θα αποτρέψει σε ένα βαθμό τα νύχια που θα σχηματιστούν να είναι επιρρεπή στο σπάσιμο.

Μανικιούρ / ξέβαμμα νυχιών

Όσο πιο συχνά βάφετε, και άρα ξεβάφετε, τα νύχια σας τόσο πιο ευάλωτα γίνονται. Μην αφήνετε τα βερνίκια για πολύ καιρό στα νύχια σας, καθώς έχουν συστατικά που τα αφυδατώνουν και οδηγούν σε σπάσιμο. Πρέπει να αφήνετε τα νύχια σας να ξεκουράζονται για λίγες ημέρες και μετά μπορείτε να τα βάψετε και πάλι.

Η ακετόνη (το βασικό συστατικό του ασετόν), όπως και οι υπόλοιποι διαλύτες, δεν αφαιρούν μόνο το βερνίκι αλλά και τα φυσικά έλαια από την πλάκα των νυχιών, με αποτέλεσμα σύντομα, να εμφανίζουν σημάδια έντονης ξηρότητας και να σπάνε εύκολα. Προτιμήστε προϊόντα χωρίς ασετόν, εμπλουτισμένα με περιποιητικά έλαια ή βιταμίνη Ε, που αντισταθμίζουν, κατά κάποιο τρόπο, την επιθετική δράση του διαλύτη και απλώνετε μετά το ξέβαμμα, ένα θρεπτικό λάδι νυχιών.

Διάφορες παθήσεις του δέρματος

Κάποιες δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή διάφορες μυκητιάσεις, μπορεί να επηρεάσουν τα νύχια σας. Αν υπάρχουν κοψίματα ή πληγές στο δέρμα γύρω από τα νύχια, οι μύκητες είναι πιθανό να εισχωρήσουν και να προκαλέσουν μόλυνση που θα επηρεάσει και τα νύχια και θα τα οδηγήσει να γίνουν πιο λεπτά, πιο εύθραυστα και πιθανώς να αλλάξουν χρώμα (π.χ. να κιτρινίσουν). Επισκεφθείτε τον γιατρό σας να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Διατροφικές ελλείψεις

Όπως όλο το σώμα μας, έτσι και η υγεία των νυχιών μας, εξαρτάται και από το πόσο καλά τρεφόμαστε. Η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου αποτελεί μια συχνή αιτία που τα νύχια ξεφλουδίζουν ή σπάνε. Για αρχή ενισχύστε λίγο τα γαλακτοκομικά σας.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου σχετίζονται με αυξημένη ευθραυστότητα και λευκές γραμμές των νυχιών. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και λιγότερο όσπρια όπως οι φακές και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο ιχνοστοιχείο του οποίου έλλειψη μπορεί επίσης να κάνει τα νύχια σας να σπάνε ή να έχουν άσπρα στίγματα. Πολύ σημαντικές είναι και οι πρωτεΐνες καθώς και η βιταμίνη Β. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ψάρι, αυγό, κρέας και όσπρια, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά και σουσάμι, που θα βελτιώσουν την εμφάνιση των νυχιών σας και θα τους χαρίσουν περισσότερη αντοχή.

Διαταραχή θυρεοειδούς
Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους είναι πολύ πιθανό να δουν να επηρεάζεται και η υγεία των νυχιών τους. 

Κόβετε τα πετσάκια

Τα πετσάκια είναι αρμοί μεταξύ των νυχιών και του δέρματος. Βρίσκονται εκεί, τόσο για να προστατεύουν το νέο νύχι που μεγαλώνει, όσο και για να εμποδίζουν την είσοδο νερού ή βακτηριδίων στο δέρμα. Κόβοντάς τα (ιδίως όταν το κάνουμε μόνες μας) το δέρμα μένει εκτεθειμένο επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων και τα νύχια σπάνε ή σχίζονται ευκολότερα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα σπρώξετε ή να αφήσετε σε ένα ειδικό τη φροντίδα τους.

Συνεχής πληκτρολόγηση

Η συνεχής επαφή των νυχιών με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή ή στο smartphone σας μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νύχια καθώς αυτή η διαρκής καταπόνηση, τα κάνει να σχίζονται ή να σπάνε εύκολα στις άκρες τους. Φροντίστε να κόβετε κοντά ή λιμάρετε τα νύχια σας αρκετά, ώστε να μην αγγίζουν την οθόνη ή το πληκτρολόγιο Διαφορετικά, προσπαθήστε να «γράφετε» χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλα και όχι τα νύχια σας..

Δεν χρησιμοποιείτε κρέμα

Το νερό, τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και πολύ περισσότερο τα αντισηπτικά ξηραίνουν τα παρωνύχια (πετσάκια) και τη μήτρα του νυχιού, με αποτέλεσμα, το νέο νύχι που σχηματίζεται, να είναι περισσότερο εύθραυστο και να ξεφλουδίζει . Τι να κάνετε: Χρησιμοποιείτε πάντα γάντια για τις δουλειές του σπιτιού και μετά από κάθε επαφή των χεριών σας με το νερό ή το αντισηπτικό, απλώνετε μια ελαφριά λοσιόν, φροντίζοντας να φτάνει ως την άκρη των δαχτύλων, στη βάση των νυχιών.

Follow Getlife.gr στο Google News

Tips για να απολαύσετε τα γιορτινά τραπέζια και να αποφύγετε την καούρα.

Do’s and dont’s. Συμβουλές μακιγιάζ για κουκουλωτά μάτια