Μούχλα στους τοίχους και το ταβάνι. Το ξέρετε γιατί εμφανίζεται;

Η μούχλα στον τοίχο, το ταβάνι ή ακόμα και τις ντουλάπες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα σπίτια – πολλές φορές, μάλιστα, και συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως το φαινόμενο συνδέεται με τους χειμερινούς μήνες και τα μπάνια, δηλαδή όταν ή όπου η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα.

Μερικές φορές κάνει την εμφάνισή της σε γωνίες ή όπου υπάρχουν κολώνες και δοκάρια, αλλά δεν είναι και σπάνιο να μην υπήρχε και να γίνεται εμφανής όταν αλλάζουμε κουφώματα.

Διαβάστε για ποιους λόγους μπορεί να δημιουργείται η μούχλα στο σπίτι σας και διορθώστε τους.

Έλλειψη μόνωσης

Η διαφορά θερμοκρασίας σε ένα στοιχείο (κολώνα ή δοκάρι συνήθως), όπου η έξω πλευρά του είναι κρύα και η μέσα, ζεστή, προκαλεί την εμφάνιση μούχλας. Ακόμη και σε θερμομονωμένα στοιχεία, οι θερμογέφυρες ανάμεσα στην κολώνα και τη θερμομόνωση μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση μούχλας. Καθώς λοιπόν, η διαφορά θερμοκρασίας και η υγρασία δημιουργούν μούχλα, είναι λογικό να έχουμε μούχλα στο ταβάνι, ειδικά αν ζούμε σε μονοκατοικία ή ρετιρέ.

Το βασικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε την αιτία που δημιούργησε την μούχλα άρα να βελτιώσουμε τη θερμομόνωση της κατοικίας. Μεριμνήστε για την σωστή μόνωση της ταράτσας και επιπλέον για τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού εξωτερικά στους τοίχους σας δηλαδή, κάντε Θερμοπρόσοψη της κατοικίας σας καθώς έτσι μειώνονται σημαντικά οι θερμογέφυρες ανάμεσα στον τοίχο και τα στοιχεία από μπετόν.

Σπασμένος σωλήνας νερού

Αν η δημιουργία μούχλας είναι ξαφνική, ελέγξτε μήπως το πρόβλημα προέρχεται από κάποιον σπασμένο σωλήνα στους τοίχους και όχι από τη μόνωση. Ο σπασμένος σωλήνας δημιουργεί διαρροή εσωτερικά στον τοίχο και εμφανίζεται ξαφνικά λεκές από μούχλα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκευαστεί το πρόβλημα από υδραυλικό και μετά να καθαριστεί ο τοίχος.

Αυξημένα επίπεδα υγρασίας

Πολύ συχνά, εμφανίζεται και μούχλα στο ταβάνι του μπάνιου, καθώς οι υδρατμοί που δημιουργούνται από το ζεστό νερό ευνοούν την εμφάνισή της. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε μπάνια που δεν διαθέτουν παράθυρο και δεν αερίζονται επαρκώς, οπότε φροντίστε να αφήνετε την πόρτα του μπάνιου σας ανοιχτή για να φεύγει η υγρασία.

Μη καλός αερισμός

Η αλλαγή κουφωμάτων σε νέου τύπου, που έχουν περιμετρικά λάστιχα και είναι αεροστεγανά, έχουν σαν ανεπιθύμητη παρενέργεια ότι δεν αφήνουν να εκτονωθεί η εσωτερική υγρασία του σπιτιού, η οποία μπορεί να συγκεντρωθεί σε γωνίες και να εμφανιστεί ως μούχλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, επιβάλλεται ο καλός εξαερισμός της κατοικίας καθώς και οι τοίχοι έχουν ανάγκη από επαρκή κυκλοφορία καθαρού αέρα.

Tip: Όποια και αν είναι η δική σας περίπτωση επενδύστε στην αγορά ενός αφυγραντήρα που μπορεί να φανεί χρήσιμος για να αποφύγετε την μούχλα στον τοίχο καθώς απορροφά την υγρασία.

Follow Getlife.gr στο Google News

6 Tips για να κάνετε το σπίτι σας πιο φωτεινό χωρίς να ξοδεύετε χρήματα στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πώς να καθαρίσετε τα σημάδια μούχλας από τους τοίχους σας