Ποιος να το περίμενε τότε. Όταν ένας νεαρός 22 ετών πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Νίκος Γκάλης ήταν γραφτό να μείνει, να ξεχωρίσει, να διαπρέψει, να εμπνεύσει ένα έθνος και να πάρει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών.

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις όταν ξεκινάς να μιλάς για τον “γκάνγκστερ’’. Όπως και να τον  χαρακτήριζαν εκείνη την εποχή, ο Νίκος Γκάλης θα έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα, να χορέψει μαζί με την μπάλα στο δικό του ρυθμό. Ο καλύτερος χορός του φυσικά ήταν στο αλησμόνητο έπος του ΄87.  Πήρε την εθνική από το χέρι μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες και την ανέβασαν στο  Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Όλοι οι χαρακτηρισμοί και οι περιγραφές του στους αγώνες σου έδιναν να συνειδητοποιήσεις ακριβώς τι εστί Νίκος Γκάλης. Ντρίπλα, δυνατό πάτημα, μοναδικό σπάσιμο στον αέρα , κατάλληλη καμπύλη στο σουτ και καλάθι , <<Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός>>. Στην περίπτωση του ,η βαρύτητα και οι νόμοι της φύσης δεν έπαιζαν κανέναν απολύτως ρόλο.

Εκτός από τις επιτυχίες του εντός γηπέδου, ο Νίκος Γκάλης κατάφερε να πετύχει κάτι πολύ παραπάνω. Είχε αλλάξει ριζικά την αντίληψη του Έλληνα για το άθλημα. Και ποιο σημείο της Ελλάδας εκείνη την εποχή δεν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ. Να τοποθετεί μπασκέτες σε κάθε αλάνα και να επιβεβαιώνει την αξία αυτού του αθλητή. Η έμπνευση και η μαγεία που πρόσφερε μέσα στο γήπεδο , πέρασε στον Έλληνα και τον οδήγησε στην αλλαγή και την εξέλιξη του αθλήματος.

Επιτομή της καριέρας του ήταν το πρόσφατο «HallofFame» .  Εκεί που αξίζει , εκεί που πρέπει, εκεί που θα γραφτεί για πάντα στην ιστορία, ανάμεσα στους καλύτερους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή. Η δουλειά του , η αφοσίωσή του , η δημιουργία του και οι επιτυχίες του όλα θα μείνουν εκεί στο <<θρόνο>> του , στο πάνθεον των κορυφαίων του μπάσκετ.

Ο Νίκος Γκάλης δεν ήταν απλά ένας παίκτης ήταν ποίηση , ένας άνθρωπος που ζωγράφιζε στο γήπεδο , που άλλαξε το μπάσκετ στην χωρά του και ανέδειξε την ομορφιά του. Οφείλουμε να γίνουμε κληρονόμοι του και να συνεχίσουμε αυτό  που άφησε. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ.

 

Γράφει ο Νίκος Πιχτράκης,
επισκέπτης της σελίδας.

Print Friendly, PDF & Email

Κάντε το σχόλιό σας

Το e-mail σας δεν θα δημοσιευτεί