Οι διαφορές μεταξύ μαγειρικής σόδας, σόδας πλυσίματος και βόρακα

Μεταξύ των συστατικών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε σπιτικές συνταγές και φυσικές λύσεις για πλύσιμο στο πλυντήριο και οικιακά καθαριστικά, υπάρχουν τρία συγκεκριμένα που είναι εύκολο να συγχέονται: μαγειρική σόδα, σόδα πλυσίματος και βόρακας. Παρόλο που η μαγειρική σόδα, η σόδα πλυσίματος και ο βόρακας είναι όλα διαφορετικά, να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να συνδυαστούν.

Διαβάστε τις διαφορές μεταξύ μαγειρικής σόδας, σόδας πλυσίματος και βόρακα

Τι κάνει η μαγειρική σόδα;

Η μαγειρική σόδα είναι η κοινή ονομασία για το διττανθρακικό νάτριο, μια φυσική ένωση με τον χημικό τύπο NaHC03.

Η μαγειρική σόδα έχει pH 8 και δεδομένου ότι το 7 είναι ουδέτερο, θεωρείται ελαφρώς αλκαλική. Συχνά χρησιμοποιείται στο ψήσιμο ως διογκωτικό και είναι πολύ χρήσιμη και για τον καθαρισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να απορροφήσετε την υγρασία, να εξουδετερώσετε τις οσμές, να καθαρίσετε τις επιφάνειες και πολλά άλλα.

Στο πλύσιμο προσθέτοντας 1/4 φλιτζάνι έως 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο πλυντήριό σας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των οσμών και στη διάσπαση των υπολειμμάτων απορρυπαντικού και μαλακτικού. Δεν θα έχει την ίδια δυναμική με τον βόρακα και τη σόδα πλυσίματος αλλά είναι το υλικό αυτό που είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Τι κάνει η σόδα πλυσίματος

Η σόδα πλυσίματος είναι η κοινή ονομασία για το ανθρακικό νάτριο, μια φυσική ένωση με τον χημικό τύπο Na2CO3. Με pH 11, η σόδα πλυσίματος θεωρείται εξαιρετικά αλκαλική, παρόμοια με την οικιακή αμμωνία και το σαπουνόνερο.

Η προσθήκη σόδας πλυσίματος στο νερό δημιουργεί μια βασική λύση, η οποία το καθιστά χρήσιμο τόσο ως ενισχυτικό πλυντηρίου όσο και ως καθαριστικό. Τα βασικά διαλύματα βοηθούν στη διάσπαση όξινων και λιπαρών ουσιών, όπως αυτές που υπάρχουν στους λεκέδες των τροφών και στα λιπαρά.

Η σόδα πλυσίματος βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σκληρού νερού στο πλυντήριό σας. Τα μέταλλα στο σκληρό νερό μπορούν να εμποδίσουν την απόδοση των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και των καθαριστικών λεκέδων και να εμποδίσουν τα ρούχα σας να καθαριστούν σωστά. Ωστόσο, λόγω του υψηλού επιπέδου pH της, η σόδα πλυσίματος μπορεί να είναι καυστική και ερεθιστική για το δέρμα, οπότε φροντίστε να τη χειρίζεστε με προσοχή.

Τι κάνει ο Βόρακας

Ο βόρακας είναι η κοινή ονομασία για το τετραβορικό νάτριο, ένα φυσικό ορυκτό. Ο βόρακας έχει pH 9,5, τοποθετώντας τον περίπου στη μέση μεταξύ της μαγειρικής σόδας και της σόδας πλύσης στην κλίμακα pH.

Σε αντίθεση με τη μαγειρική σόδα και τη σόδα πλυσίματος, ο βόρακας εξορύσσεται αντί να κατασκευάζεται. Η πλειονότητα του οικιακού βόρακα προέρχεται από ξεραμένες λίμνες στην Καλιφόρνια και την Τουρκία και χρησιμοποιείται κυρίως ως ενισχυτικό πλυντηρίου.

Επειδή ο βόρακας είναι αλκαλικός και σχηματίζει ένα βασικό διάλυμα στο νερό, προσφέρει πολλά από τα ίδια οφέλη πλυντηρίου όπως η σόδα πλυσίματος, καθιστώντας τον μια άλλη αξιόλογη προσθήκη στο σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αλλά υπάρχει μια διαφορά που αξίζει να σημειωθεί: ο βόρακας δεν διαλύεται πολύ καλά σε τίποτα άλλο εκτός από το ζεστό νερό. Επομένως, εάν συνήθως προτιμάτε να πλένετε τα ρούχα σας σε κρύο ή ζεστό νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού τη σόδα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να κάνετε τα ανοξείδωτα τηγάνια σας αντικολλητικά

Πώς να λευκάνετε τα κιτρινισμένα μαξιλάρια