Πανιά μικροϊνών. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα θαυματουργά πανιά καθαριότητας

Purple, blue, pink, orange, green,yellow napkins on white wooden background

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τις μικροΐνες για τον καθαρισμό σχεδόν οποιασδήποτε επιφάνειας στο σπίτι. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πανί από μικροΐνες, θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορείτε να καθαρίσετε. Εάν μάλιστα έχετε δοκιμάσει τα πιο πρόσφατα πανιά καθαρισμού από μικροΐνες, γνωρίζετε ότι η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Όχι μόνο τα πανιά από μικροΐνες είναι πιο υγιεινά αλλά ελαττώνουν επίσης την ανάγκη για ακριβά προϊόντα καθαρισμού, τα οποία είναι συχνά φορτωμένα με ισχυρές χημικές ουσίες που για ορισμένους προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικά προβλήματα.

Τα πανιά από μικροΐνες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και ποιότητες για να καθαρίσουν κάθε επιφάνεια που μπορείτε να φανταστείτε, από ποτήρια μέχρι πάγκους, παράθυρα και αυτοκίνητα. Τα καλύτερα πανιά μικροϊνών είναι κατασκευασμένα από 70 τοις εκατό πολυεστέρα και 30 τοις εκατό πολυαμίδιο, ή εν συντομία 70/30.

Τα πανιά από μικροΐνες κάνουν τα πράγματα να φαίνονται πολύ πιο καθαρά σε πολύ λιγότερο χρόνο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε παράθυρα, καθρέφτες, ανοξείδωτο ατσάλι και στέγνωμα πιάτων. Δεν είναι πραγματικά μαγεία – είναι επιστήμη. Δείτε μερικά από τα πλεονεκτήματα των μικροϊνών.

Μαγικές συγκολλητικές δυνάμεις

Οι μικροΐνες, κατασκευασμένες από πολυεστέρα και πολυαμίδιο, μπορούν να προσκολληθούν ακόμη και στα πιο μικρά, πιο μικροσκοπικά σωματίδια βρωμιάς – αυτά που οι τυπικές υφασμάτινες ίνες (οι οποίες είναι γιγαντιαίες σε σύγκριση) προσπερνούν. Εάν αυτές οι δυνάμεις ήταν ορατές, θα βλέπατε μια συγκολλητική έλξη μεταξύ αυτών των μικροσκοπικών ινών και της βρωμιάς. Και παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τις μικροΐνες, μπορείτε να τις αισθανθείτε.

Μαγνήτης για ξεσκόνισμα

Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες όπως θα κάνατε με ένα παραδοσιακό πανί ξεσκονίσματος για το ξεσκόνισμα στο σπίτι. Δείτε όμως πόσο διαφορετικά λειτουργεί. Ένα κανονικό πανί μετακινεί τη σκόνη από το ένα σημείο στο άλλο. Αλλά ένα πανί από μικροΐνες; Λειτουργεί σαν μαγνήτης και τραβάει την σκόνη χωρίς να την μεταφέρει.

Υγρός καθαρισμός

Για πιο γενικό καθαρισμό, φροντίστε πάντα οι μικροΐνες να είναι υγρές, ακόμα και όταν τις χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε μια επιφάνεια. Να έχετε πάντα το πανί από μικροΐνες βρεγμένο και στιμμένο ώστε να φαίνεται ελαφρώς υγρό. Μην προσθέτετε απορρυπαντικό γιατί μειώνει μόνο την αποτελεσματικότητα του υφάσματος. Χρησιμοποιήστε το ελαφρώς υγρό πανί από μικροΐνες για να καθαρίσετε σχεδόν οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια. Δοκιμάστε το και στις επιφάνειες του μπάνιου και της κουζίνας σας. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα στην απομάκρυνση των ρύπων.

Εάν αντιμετωπίζετε μια ιδιαίτερα βρώμικη κατάσταση, ακολουθήστε αυτήν την πρακτική δύο βημάτων: Αρχικά χρησιμοποιήστε ένα κανονικό πανί, σαπουνόνερο ή το αγαπημένο σας καθαριστικό για όλες τις χρήσεις για να απομακρύνετε πρώτα όλη τη βρωμιά, Στην συνέχεια ξεπλύνετε την επιφάνεια και γυαλίστε την με το υγρό πανί από μικροΐνες για αστραφτερό φινίρισμα χωρίς λεκέδες.

Πώς να πλύνετε τα πανιά των μικροϊνών

Εάν πλένετε και στεγνώνετε σωστά τις μικροΐνες και τις διατηρείτε σε καλή κατάσταση, θα τις έχετε για πολλά χρόνια ακόμα. Οι μικροΐνες απλά δεν φθείρονται όπως το παραδοσιακό ύφασμα. Επειδή οι μικροΐνες μαζεύουν τη σκόνη, τη βρωμιά και τα μικρόβια τόσο αποτελεσματικά, είναι υποχρεωτικό να αφαιρέσετε οτιδήποτε έχει κολλήσει σε αυτές τις μικροσκοπικές ίνες που μοιάζουν με μαγνήτες — μεγάλο μέρος των οποίων δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές.

✅ Μην πλένετε ποτέ τις μικροΐνες με άλλα αντικείμενα εκτός από μικροΐνες. Το χνούδι από άλλα υφάσματα θα κολλήσει πάνω τους και αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια θα καταστήσουν τελικά τις μικροΐνες εντελώς αναποτελεσματικές.

✅ Καθαρίστε καλά τα πανιά από μικροΐνες αφού τα χρησιμοποιήσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες πλυσίματος του κατασκευαστή. Ίσως, ο καλύτερος τρόπος είναι να βράσετε ένα πανί από μικροΐνες μέσα σε μια κατσαρόλα για να αποφύγετε το πλύσιμο με κανονικά απορρυπαντικά. Με αυτόν τον τρόπο, «πλένοντας» μόνο με νερό, θα σκοτώσετε βακτήρια, μικρόβια και ιούς χωρίς να αφήσετε υπολείμματα.

✅ Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτικά με μικροΐνες.

✅ Ποτέ μην βάζετε μικροΐνες μέσα από το στεγνωτήριο ρούχων που γεμίζει με μικροσκοπικά κομμάτια από χνούδι. Αντίθετα, κρεμάστε τες για να στεγνώσουν στον αέρα.

Follow Getlife.gr στο Google News

4 λάθη ανοιξιάτικου καθαρισμού που θέλετε να αποφύγετε

Μην ξαναπετάξετε τα πολύτιμα σακουλάκια. Δείτε 13 ασυνήθιστες χρήσεις του silica gel.