Πλυντήριο ρούχων: Tips για να μην μαζέψει ποτέ μούχλα

Το πλυντήριο ρούχων παραμένει μια από τις πιο παραμελημένες συσκευές όσον αφορά στη συντήρηση και την απολύμανσή της καθώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζεται σε τακτική βάση, δεδομένου ότι είναι πάντα σε επαφή με σαπούνι και άλλα προϊόντα πλύσης. Δυστυχώς όμως η μούχλα εγκαθίσταται γρήγορα δεδομένου του κατάλληλου περιβάλλοντος. Ειδικά για το πλυντήριο ρούχων, μέσα σε 24 έως 48 ώρες, το πλυντήριό σας θα μπορούσε να γίνει καταφύγιο ακόμα κι αν μόλις το καθαρίσατε. Αποτρέψτε την ανάπτυξη της μούχλας με αυτά τα απλά βήματα:

1. Αφήστε την πόρτα και το δίσκο απορρυπαντικού ανοιχτό

Τα σπόρια της μούχλας δεν χρειάζονται ποσότητα στάσιμου νερού για να ευδοκιμήσουν. Ένα υγρό, υγρό περιβάλλον, όπως αμέσως μετά την αφαίρεση ενός φορτίου ρούχων, λειτουργεί μια χαρά. Μόλις τελειώσετε με το πλύσιμο των ρούχων, αφήστε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για να επιτρέψετε στον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στο τύμπανο.Το ίδιο ισχύει και για το δίσκο όπου προσθέτετε το απορρυπαντικό. Αφαιρέστε ή αφήστε το ανοιχτό ανάμεσα στις πλύσεις για να στεγνώσει. Μία φορά το μήνα, βγάλτε τον και καθαρίστε με ξύδι για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση απορρυπαντικού.

2. Στεγνώστε τη φλάντζα στεγανοποίησης της πόρτας.

Τα πλυντήρια ρούχων με μπροστινή φόρτωση εξοικονομούν νερό και καθαρίζουν καλύτερα από τα πλυντήρια από πάνω, αλλά έχουν ένα μειονέκτημα: το λάστιχο της πόρτας τείνει να συγκρατεί την υγρασία και να δημιουργεί μούχλα. Μετά το τελευταίο πλύσιμο της ημέρας, στεγνώστε το εσωτερικό του λάστιχου μέχρι την πόρτα για να αφαιρέσετε το παγιδευμένο νερό. Μια φορά το μήνα, σκουπίστε το λάστιχο της πόρτας με χλωρίνη και διάλυμα νερού.

3. Σκουπίστε την πόρτα

Εάν έχετε κατοικίδια, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι τρίχες σκύλου και γάτας συχνά προσκολλώνται στο εσωτερικό της πόρτας. Οι τρίχες των κατοικίδιων και άλλες ίνες κρατούν το νερό, γι’ αυτό πιάστε μια πετσέτα και σκουπίστε την πόρτα. Αυτό θα καθαρίσει επίσης την περίσσεια απορρυπαντικού και άλλα υπολείμματα φιλικά προς τη μούχλα. Μια φορά το μήνα καθαρίζετε το εσωτερικό της πόρτας με χλωρίνη και νερό.

4. Εκτελέστε τον κύκλο αυτοκαθαρισμού

Τα νεότερα πλυντήρια διαθέτουν κύκλο αυτοκαθαρισμού. Αυτός ο κύκλος χρησιμοποιεί εξαιρετικά ζεστό νερό και ένα ειδικό στύψιμο για την αφαίρεση και την πρόληψη της μούχλας. Εάν το μοντέλο σας δεν έχει αυτόν τον κύκλο, κάντε μια πλύση με ένα από τα διαλύματα που σας προτείνουμε Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο ρούχων από την μούχλα.

5. Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης του πλυντηρίου σας.

Ο κατασκευαστής μπορεί να συστήνει ένα συγκεκριμένο προϊόν ή διαδικασία.

6. Χρησιμοποιήστε λιγότερο απορρυπαντικό και μαλακτικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πάρα πολύ απορρυπαντικό. Χρειάζεστε μόνο δύο κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό σε σκόνη για ένα μεσαίου μεγέθους φορτίο ρούχων. Τα απορρυπαντικά είναι συμπυκνωμένα, οπότε αν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ ο κύκλος ξεβγάλματος δεν μπορεί να τα αφαιρέσει όλα. Τα μαλακτικά υφασμάτων παραμένουν στα ρούχα, άρα είναι προφανές ότι παραμένουν και στο πλυντήριό σας. Καθαρίστε το με βόρακα και ξύδι.

Follow Getlife.gr στο Google News

8 τρόποι για να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις

Θέλετε να ανοίξετε μια κονσέρβα χωρίς ανοιχτήρι; Δοκιμάστε αυτές τις εύχρηστες μεθόδους