Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κραγιόν

Οι χρωματιστοί λεκέδες κραγιόν είναι κατασκευασμένοι από ένα λιπαρό ή κηρώδες συστατικό και βαφή. Η διπλή δράση των δύο συστατικών καθιστά δύσκολο να αφαιρεθούν αυτοί οι λεκέδες, ειδικά από τα λευκά ρούχα, όπου ο λεκές θα είναι ο πιο αισθητός. Τα lip balm είναι λίγο πιο εύκολα στη χρήση, καθώς πολλά δεν έχουν πολύ πρόσθετο χρώμα ή βαφές.

Με τα κατάλληλα απορρυπαντικά ρούχων και υπομονή, μπορείτε να αφαιρέσετε τον λεκέ στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις, το ρούχο πρέπει να περάσει από έναν κύκλο πλύσης για να αφαιρεθεί επιμελώς ο λεκές. Εάν παραμένουν ίχνη του λεκέ, μην βάζετε ποτέ το ρούχο στο στεγνωτήριο καθώς η θερμότητα θα μπορούσε να κάνει μόνιμο τον λεκέ.

Αν έχετε λεκέ από κραγιόν σε καμία περίπτωση μην τον τρίψετε. Το τρίψιμο ενός λεκέ από κραγιόν σπρώχνει τον λεκέ πιο βαθιά στις ίνες του υφάσματος, καθιστώντας τον πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Περάστε ή κολλήστε απαλά ένα κομμάτι ταινίας πάνω από έναν νέο ή αποξηραμένο λεκέ από κραγιόν για να αφαιρέσετε προσεκτικά την περίσσεια του κραγιόν από το σημείο.

Το ζεστό νερό υγροποιεί τα έλαια, τα λίπη και τα κεριά, απελευθερώνοντάς τα από τις ίνες ευκολότερα. Καθώς πρόκειται για λεκέ με κερί ή λάδι, χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό που είναι ασφαλές για το ύφασμα. Ωστόσο μην βάλετε το ρούχο στο στεγνωτήριο παρά μόνο εάν ο λεκές έχει φύγει τελείως, διαφορετικά θα πήξει περαιτέρω στον λεκέ.

Πώς να αφαιρέσετε το κραγιόν από τα ρούχα

1. Αφαιρέστε τα στερεά υπολείμματα

Εάν υπάρχουν στερεά, χρησιμοποιήστε την ανάποδη ενός μαχαιριού ή μια πλαστική κάρτα για να αφαιρέσετε τα στερεά. Μην ξύσετε τον λεκέ, αφαιρέστε απαλά την περίσσεια αν υπάρχει. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα κραγιόν περιέχουν έναν συνδυασμό λαδιού ή κεριού για να ενυδατώνουν τα χείλη, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τις λιπαρές ουσίες.

2. Προεπεξεργαστείτε τον λεκέ

Ξεκινήστε με προεπεξεργασία του λεκέ χρησιμοποιώντας ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων με βάση διαλύτη για λιπαρές ουσίες ή εφαρμόστε λίγο υγρό απορρυπαντικό για δύσκολους λεκέδες πάνω στον λεκέ και τρίψτε απαλά με τα δάχτυλά σας ή μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Αφήστε το προϊόν αφαίρεσης λεκέδων να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.

3. Πλύνετε ως συνήθως

Πλύνετε το ρούχο με το πιο ζεστό νερό κατάλληλο για το ύφασμα, ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας. Μετά τον καθαρισμό, επιθεωρήστε τη λεκιασμένη περιοχή. Εάν εξακολουθείτε να παρατηρείτε λεκέ, επαναλάβετε τη διαδικασία.

4. Μουλιάστε επίμονους λεκέδες σε λευκαντικό

Για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε εναπομείναν συστατικό βαφής, αναμείξτε ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο και δροσερό νερό. Βυθίστε το λεκιασμένο ρούχο και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Ελέγξτε τα ρούχα και πλύντε τα ως συνήθως εάν έχουν φύγει οι λεκέδες από τη κραγιόν. Εάν παραμείνουν, ανακατέψτε μια νέα παρτίδα διαλύματος λευκαντικού οξυγόνου, μουλιάστε για άλλες οκτώ ώρες και, στη συνέχεια, πλύνετε ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας φροντίδας.

Τα λευκαντικά χλωρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε λευκά βαμβακερά υφάσματα, αλλά η λευκαντικό οξυγόνου είναι ασφαλές για οποιοδήποτε λευκό, έγχρωμο ή τυπωμένο ύφασμα.

Πρόσθετες συμβουλές για το χειρισμό των λεκέδων από κραγιόν

Επαναλάβετε τα βήματα αν ο λεκές δεν βγει με την πρώτη προσπάθεια. Μπορείτε επίσης να εμποτίσετε τον λεκέ σε αραιωμένο οξυζενέ ή να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη σε λευκά υφάσματα.

Εναλλακτικοί τρόποι αφαίρεσης κραγιόν από ρούχα

Οινόπνευμα ή ασετόν: Βρέξτε ένα καθαρό λευκό πανί με οινόπνευμα, σκουπίστε τον λεκέ με οινόπνευμα για να αφαιρέσετε το κραγιόν και ξεπλύνετε με νερό. Πλύνετε ως συνήθως.

Λακ μαλλιών: Πριν χρησιμοποιήσετε λακ σε ύφασμα, δοκιμάστε το σε ένα δυσδιάκριτο σημείο. Ψεκάστε τη λακ πάνω στον λεκέ από το κραγιόν και αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά. Βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε ζεστό νερό για να σκουπίσετε τη λακ και το κραγιόν. Πλύνετε ως συνήθως.

Λευκό ξίδι: Μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κραγιόν στα ρούχα με λευκό αποσταγμένο ξύδι. Απλώστε ξύδι στην πληγείσα περιοχή με ένα κομμάτι βαμβάκι και ταμπονάρετε απαλά. Πλύνετε ως συνήθως.

Follow Getlife.gr στο Google News

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κεράσια, φράουλες και μούρα

Έχετε μαξιλαροθήκες που δεν χρησιμοποιείτε πια; Δείτε 10 φανταστικές ιδέες ανακύκλωσης.