Πως να αναγνωρίσετε τους τοξικούς ανθρώπους. 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι γενικά δύσκολες και περίεργες στις μέρες μας ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να συναναστρεφόμαστε ακόμα και καθημερινά που μας κάνουν να βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό, λύπη, ματαίωση, απογοήτευση. Είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι. Ένας τοξικός άνθρωπος αφήνει μια αίσθηση πικρίας. Ίσως κάτι να είπε, και αυτό το κάτι να είναι ικανό να τριγυρνάει όλη μέρα στο μυαλό μας. Μπορεί να μην ίσχυε, να ήταν παράλογο, όμως παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να μας απασχολεί, συνεχίζουμε να το σκεφτόμαστε, συνεχίζει να μας χαλάει την διάθεση.

Δυστυχώς οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Στο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον, στον επαγγελματικό μας χώρο, στον κύκλο των γνωστών μας. Αν ένας άνθρωπος εμφανίζει μια συμπεριφορά που έχει αρνητική επιρροή πάνω μας, τότε πρόκειται για έναν τοξικό άνθρωπο στην ζωή μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως να λόγος να υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην τοξικότητα των άλλων.

Ένα ίσως θετικό στοιχείο της συναναστροφής μας με τοξικούς ανθρώπους, είναι ότι συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο στην εξέλιξη μας. Αναγκαστικά μαθαίνουμε να θέτουμε τα όρια μας, τι θα ανεχτούμε και τι όχι. Κατανοούμε ποια είναι η αξία μας ως άνθρωποι ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε, και πως αυτό δεν εξαφανίζεται επειδή κάποιοι δεν το βλέπουν ή δεν το αναγνωρίζουν.

Διαβάστε 8 βασικά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων και μάθετε να τους αναγνωρίζετε και να φεύγετε μακριά τους όσο είναι ακόμα νωρίς.

Ζηλεύουν και υποτιμούν τους άλλους

Οι τοξικοί άνθρωποι τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Δεν έχουν συμφιλιωθεί με την εικόνα του εαυτού τους, και για αυτό συχνά βιώνουν ζήλια και έχουν την τάση να υποτιμούν τους άλλους. Είναι ένας τρόπος να έχουν τον έλεγχο, και να διατηρούν αλώβητη την εικόνα του εαυτού τους. Δεν αποκλείεται να στοχοποιήσουν κάποιον άνθρωπο επειδή αισθάνονται κάποιας μορφής απειλή, ζηλεύουν, τον βλέπουν ανταγωνιστικά και εποφθαλμιούν αυτό που έχει ή που είναι, ή ενδεχομένως έχει θιχτεί ο εγωισμός τους από την απόρριψή ή την αδιαφορία κι απλώς θέλουν να εκδικηθούν.

Ευκολία στην χειραγώγηση

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι ικανοί να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, ανθρώπους και συγκυρίες για να πετύχουν αυτό που θέλουν όπως ακριβώς το θέλουν. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να κάνουν τους άλλους να πιστέψουν ότι τους οφείλουν κάτι μεγαλοποιώντας όσα έχουν κάνει, ή νομίζουν ότι έχουν κάνει, για αυτούς με σκοπό να κάνουν τους άλλους να νιώθουν υποχρέωση και άρα να υποκύπτουν. Στην ανάγκη θα μηχανορραφήσουν κάτι.

Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες των πράξεων τους, ιδίως όταν οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα. Αντίθετα, βρίσκουν ή εφευρίσκουν πάντα δικαιολογίες για να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι δεν φταίνε εκείνοι και άρα δεν τους αναλογεί καμία ευθύνη.

Δεν παραδέχονται τα λάθη τους

Οι τοξικοί άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν πάντα δίκιο. Δεν πρόκειται να πειστούν για το αντίθετο, δεν παραδέχονται ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνουν κάπου λάθος και εννοείται δεν αποδέχονται το δίκιο του άλλου. Έχουν έναν τρόπο να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να δημιουργούν την αίσθηση ότι κάνουν κάποιο λάθος οι άλλοι, ότι κάπου φταίνε. Φυσικά δεν υπάρχει η περίπτωση να ζητήσουν συγνώμη.

Επιζητούν διαρκώς την προσοχή

Οι τοξικοί άνθρωποι επιζητούν διαρκώς την προσοχή διακόπτοντας μονίμως τους άλλους. Το δικό τους πρόβλημα είναι πάντα πιο σημαντικό, η δική τους άποψη είναι η πιο σωστή, γενικά η προσοχή πρέπει να είναι μόνιμα στραμμένη πάνω τους. Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

Είναι αρνητικοί για τα πάντα

Οι τοξικοί άνθρωποι γκρινιάζουν και παραπονιούνται ακατάπαυστα για τα πάντα. Δεν χαίρονται με τίποτα και έχουν πάντα κάτι δυσάρεστο να πουν για όλους και για όλα. Είναι μόνιμα αρνητικοί και θα βρουν μελανά σημεία ακόμα και σε κάτι καλό που μπορεί να συμβαίνει στην ζωή τους ή στην ζωή των άλλων. Δεν ευχαριστιούνται με τίποτα και έχουν συνεχώς ένα αρνητικό σχόλιο να επισημάνουν. Δημιουργούν μια αίσθηση βαριάς ατμόσφαιρας, εμμένουν στα αρνητικά και συχνά τα κατασκευάζουν και τα αναπαράγουν, αφήνοντας ένα καθολικό κύμα αρνητισμού να ξεχυθεί και να εξαπλωθεί ολόγυρα.

Είναι ανικανοποίητοι

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει, πάντα κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν ποτέ καθώς συνεχώς αναζητούν κάτι που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι. Μπορεί να έχουν τα πάντα κι όμως να μην είναι εντάξει μέσα τους, να μην τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και να αντλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση καταστρέφοντας την ευτυχία και την ηρεμία των γύρω τους.

Είναι σωματικά ή συναισθηματικά βίαιοι

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι συναισθηματικά κακοποιητικοί. Στραγγίζουν τους ανθρώπους γύρω τους από ενέργεια, τους χαλάνε τη διάθεση και τους διαβρώνουν, αφήνοντας τους μια αίσθηση πικρίας. Έχουν ένα τρόπο να χαλάνε τη στιγμή, να μη τους αφήνουν να χαρούν τη ζωή τους, τη δουλειά τους, ότι τους ευχαριστεί. Κάποιοι φτάνουν και σε σημεία σωματικής κακοποίησης. Είναι αυτονόητο, ότι όποιος άνθρωπος βιώνει μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθεί από αυτήν.

Follow Getlife.gr στο Google News

10 από τα πιο δημοφιλή κόλπα οργάνωσης σύμφωνα με το pinterest

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν καταναλώνετε πολύ συχνά αναψυκτικά