Πώς να καθαρίσετε και να φροντίσετε το δάπεδο laminate για να το διατηρήσετε σαν καινούργιο

Το δάπεδο laminate είναι μια ανθεκτική και εύκολη στη συντήρηση επιλογή που μπορεί να δώσει την όψη αληθινού ξύλου ή πέτρας με χαμηλότερο κόστος. Παρόλο που το laminate δάπεδο περιλαμβάνεται συχνά στις επιλογές ξύλινων δαπέδων, δεν είναι ξύλο, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που σκεφτόμαστε το ξύλο. Το laminate δάπεδο είναι ένα προϊόν δαπέδου πολλαπλών στρωμάτων κατασκευασμένο από ίνες ξύλου και σχεδιάστηκε για να παρέχει την πλησιέστερη αναπαραγωγή φυσικών υλικών όπως ξύλο, πέτρα και κεραμικά πλακίδια.

Το laminate αποτελείται από διαφορετικά στρώματα που πιέζονται μεταξύ τους σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Το βασικό στρώμα είναι κατασκευασμένο από μια σανίδα υψηλής πυκνότητας, η οποία ενισχύεται με ρητίνη. Πάνω από αυτήν υπάρχει ένα διακοσμητικό στρώμα με τυπωμένη εικόνα (συνήθως από ξύλο ή πέτρα). Στη συνέχεια καλύπτεται από μια διαφανή επικάλυψη, η οποία κάθεται στην κορυφή για να προστατεύει την επιφάνεια από την καθημερινή φθορά. Η επικάλυψη βοηθά επίσης στη συντήρηση χάρη στη σκληρή σφραγισμένη επιφάνεια που είναι ανθεκτική στους λεκέδες. Μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά φινιρισμάτων (από βαθιά ματ έως υψηλής γυαλάδας), ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το στυλ που σας εκφράζει.

Το laminate ξύλο έχει τα πλεονεκτήματά του: Είναι ανθεκτικό στις γρατσουνιές, εύκολο στην εγκατάσταση και σχετικά φθηνό. Το μειονέκτημα είναι ότι το laminate είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην υγρασία, ειδικά στο νερό.

Κόστος: Το laminate δάπεδο είναι πολύ φθηνότερο από το σκληρό ξύλο ή την πέτρα, καθιστώντας το μια φιλική προς τον προϋπολογισμό επιλογή για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού.

Ανθεκτικότητα: Το δάπεδο laminate είναι ανθεκτικό σε γρατσουνιές και βαθουλώματα, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για χώρους υψηλής κυκλοφορίας.

Εύκολο στο καθάρισμα: Το laminate δάπεδο είναι εύκολο να καθαριστεί και να συντηρηθεί, απαιτώντας μόνο μια νωπή σφουγγαρίστρα ή σκούπα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα.

Μεγάλη γκάμα στυλ: Το laminate δάπεδο διατίθεται σε μεγάλη γκάμα στυλ, συμπεριλαμβανομένων των όψεων από ξύλο και πέτρα, ώστε να μπορείτε να βρείτε ένα στυλ που ταιριάζει στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Εύκολη εγκατάσταση: Το δάπεδο laminate είναι εύκολο στην τοποθέτηση, με πολλές διαθέσιμες επιλογές ως “πλωτό δάπεδο” που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από ένα υπάρχον δάπεδο χωρίς την ανάγκη κόλλας ή καρφιών.
Μειονεκτήματα:

Δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο το σκληρό ξύλο ή η πέτρα: Ενώ το laminate δάπεδο είναι ανθεκτικό, δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το σκληρό ξύλο ή η πέτρα και μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ υπό έντονη χρήση.

Μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους χώρους: Το δάπεδο laminate μπορεί να μην είναι κατάλληλο για χώρους επιρρεπείς στην υγρασία, όπως υπόγεια ή εξωτερικούς χώρους. Επίσης, δεν συνιστάται για χρήση σε εμπορικούς χώρους, καθώς δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο άλλες επιλογές δαπέδων.

Πώς να καθαρίσετε τα δάπεδα laminate

Το να γνωρίζετε πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε ένα laminate δάπεδο χωρίς να το καταστρέφετε είναι υποχρεωτικό εάν θέλετε να το διατηρήσετε σε εξαιρετική κατάσταση και να φαίνεται όμορφο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να καθαρίζετε τα laminate δάπεδά σας σαν επαγγελματίας

✅ Ξεκινήστε ξεσκονίζοντας, σκουπίζοντας ή σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα τα laminate δάπεδά σας για να αφαιρέσετε τη χαλαρή βρωμιά, τη σκόνη ή τα υπολείμματα. Αυτό θα κάνει τη διαδικασία καθαρισμού ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Στη συνέχεια, φτιάξτε αυτό το διάλυμα καθαρισμού: 1 μέρος αλκοόλη, 4 μέρη αποσταγμένο νερό και μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων.
✅ Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με αυτό το διάλυμα και ψεκάζετε και στη συνέχεια να τρίβετε απαλά αν θέλετε να καθαρίσετε τοπικά μικρές περιοχές. Για κανονικό σφουγγάρισμα βουτήξτε μια σφουγγαρίστρα στο διάλυμα καθαρισμού και στύψτε την καλά να απομακρύνετε την περίσσεια υγρού. Δεν θέλετε να ποτίσει το laminate, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει στρέβλωση ή ζημιά.

✅ Χρησιμοποιήστε μια καθαρή, στεγνή πετσέτα κατά προτίμηση μικροϊνών για να σκουπίσετε την υπερβολική υγρασία και να στεγνώσετε το πάτωμα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ραβδώσεων και κηλίδων νερού στο laminate σας.
✅ Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο καθαριστικό εάν έχετε σκληρούς λεκέδες ή βρωμιά. Απλώς φροντίστε να δοκιμάσετε πρώτα μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό δεν θα καταστρέψει το laminate.

Λάθη καθαρισμού προς αποφυγή

Λάθος 1. Βρεγμένες σφουγγαρίστρες

Μια βρεγμένη σφουγγαρίστρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθαρίσετε σε βάθος το δάπεδο από μάρμαρο ή πλακάκι αλλά ποτέ μην χρησιμοποιείτε εντελώς βρεγμένες σφουγγαρίστρα σε δάπεδα laminate. Στύψτε πολύ καλά την σφουγγαρίστρα ώστε να είναι ελαφρώς υγρή. Δουλέψτε σε μικρές περιοχές για να τρίψετε και να καθαρίσετε και στη συνέχεια, περάστε την σφουγγαρισμένη επιφάνεια με ένα πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσετε γρήγορα τυχόν υπολειπόμενη υγρασία.

Λάθος 2. Υγρά

Μην αφήνετε ποτέ νερό ή υγρασία οποιουδήποτε είδους να μείνει πάνω στο laminate για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Καθαρίστε αμέσως τις διαρροές. Οι ρωγμές και τα κενά μεταξύ των σανίδων laminate μπορεί να φαίνονται σφραγισμένα αλλά δεν είναι. Η μοριοσανίδα κάτω από το επάνω στρώμα χαρτιού που έχει εγχυθεί με ρητίνη λειτουργεί σαν σφουγγάρι για να απορροφήσει το υγρό με αποτέλεσμα να διογκωθεί.

Λάθος 3: Κερί ή γυαλιστικό

Η επιφάνεια ενός δαπέδου laminate είναι ένα συγκεκριμένο προστατευτικό στρώμα. Εάν το καλύψετε με βερνίκι ή κερί, θα καταστρέψετε την εμφάνιση του laminate και θα αναρωτιέστε για πάντα τι απέγινε η εμφάνιση που είχε κάποτε το όμορφο δάπεδό σας.

Λάθος 4: Λείανση

Μην χρησιμοποιείτε πράσινα σφουγγάρια καθαρισμού τύπου Scotchbrite ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που είναι τουλάχιστον λειαντικό. Το επάνω προστατευτικό στρώμα του laminate μπορεί να αντισταθεί στις λεπτές γρατσουνιές ωστόσο αν επιμείνετε τα λειαντικά καθαριστικά θα κάνουν αυτό το φινίρισμα θαμπό σε ελάχιστο χρόνο.

Λάθος 5: Καθαρισμός με ατμό

Ο καθαρισμός με ατμό είναι εξαιρετικός για ορισμένες επιφάνειες, αλλά το δάπεδο laminate δεν είναι ένα από αυτά. Ο ζεστός υγρός ατμός που ψεκάζεται στις ραφές και τις ρωγμές μεταξύ των σανίδων είναι πρόβλημα. Θα εισχωρήσει στη μοριοσανίδα από κάτω, προκαλώντας τη διόγκωσή της κάτι που δεν μπορεί να επισκευαστεί. Ο ατμός μπορεί επίσης να χαλαρώσει την κόλλα του δαπέδου laminate με την πάροδο του χρόνου.

Follow Getlife.gr στο Google News

boho διακόσμηση: 27 πανέμορφες ιδέες για ονειροπαγίδες

10 μυστικά για να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες μυρωδιές της κουζίνας