Πως να καθαρίσετε τις πλαστικές καρέκλες

Οι πλαστικές καρέκλες στην κλασσική τους εκδοχή ή σε πιο μοντέρνα σχέδια είναι μια αρκετά δημοφιλής επιλογή είτε για κήπο είτε για βεράντα. Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών καρεκλών και επίπλων εξωτερικού χώρου είναι πολλά. Αυτού του είδους τα έπιπλα είναι λιγότερο ακριβά από άλλους τύπους επίπλων εξωτερικού χώρου, το πλαστικό υλικό συχνά αποτελείται από σχεδόν 100 τοις εκατό ανακυκλωμένο πλαστικό και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και οι καρέκλες είναι ελαφριές, συνήθως στοιβάζονται και ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες.

Το μειονέκτημα των λευκών και γενικά ανοιχτόχρωμων πλαστικών καρεκλών είναι πως λερώνονται πολύ γρήγορα εάν δεν τις καθαρίζετε τακτικά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να καθαριστούν αρκετά εύκολα με λίγα μόνο προϊόντα και εργαλεία και ελάχιστο κόπο.

Έχετε πάντα στο νου σας πως οι λεκέδες από γρασίδι, λάσπη, τρόφιμα, χυμούς δέντρων ή περιττώματα πουλιών θα πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ένας σχολαστικός καθαρισμός στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν, με ενδιάμεση απλή συντήρηση, αρκεί συχνά για όλο το καλοκαίρι. Καθαρίζετε πάντα τις καρέκλες καλά πριν τις αποθηκεύσετε για το χειμώνα.

Για να καθαρίσετε τις πλαστικές καρέκλες ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Καθορίσετε έναν χώρο καθαρισμού

Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο κοντά σε έναν εύκαμπτο σωλήνα νερού. Μετακινήστε τις καρέκλες και τα άλλα πλαστικά έπιπλα που χρειάζονται καθάρισμα στο σημείο.

2. Φτιάξτε ένα διάλυμα καθαρισμού

Υπάρχουν αρκετές λύσεις καθαρισμού που λειτουργούν καλά για τις πλαστικές καρέκλες. Επιλέξτε όποια σας εξυπηρετεί καλύτερα. Πριν κάνετε γενικό καθαρισμό ελέγξτε εάν οι καρέκλες έχουν μούχλα. Φτιάξτε ένα διάλυμα από 25% και 75% αποσταγμένο λευκό ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Εφαρμόστε στις περιοχές με μούχλα και περιμένετε περίπου 10 λεπτά πριν κάνετε γενικό καθαρισμό.

Λύσεις Καθαρισμού:
Ρίξτε 4 λίτρα χλιαρό νερό σε έναν κουβά και προσθέστε το ένα τέταρτο του φλιτζανιού υγρού πιάτων. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί το σαπούνι.
Διαλύστε σε 4 λίτρα χλιαρό νερό μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσθέστε το ένα τέταρτο του φλιτζανιού καθαριστικού για όλες τις χρήσεις σε 4 λίτρα χλιαρό νερό.

3. Πλύνετε και ξεπλύνετε τις καρέκλες

Πλύνετε τις καρέκλες από πάνω προς τα κάτω χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες. Για τις λεκιασμένες περιοχές, πασπαλίστε λίγη ξηρή μαγειρική σόδα στο σφουγγάρι ή τη βούρτσα για να λειτουργήσει ως απαλό λειαντικό για να βοηθήσει στην αφαίρεση των λεκέδων. Φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε κανένα είδος λειαντικό καθαριστικό όταν καθαρίζετε λευκές ή χρωματιστές πλαστικές καρέκλες. Τα σκληρά καθαριστικά ή τα σκληρά επιθέματα καθαρισμού θα γρατσουνίσουν το πλαστικό και θα επιτρέψουν τη βρωμιά να εγκατασταθεί στις ρωγμές.

Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου. Εάν οι καρέκλες είναι καθαρές και λευκές, στεγνώστε τες με μια πετσέτα μικροϊνών ή τοποθετήστε τις στον ήλιο για να στεγνώσουν στον αέρα. Εάν είναι ακόμα βρώμικες, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

4. Λευκάνετε τις βρώμικες και λεκιασμένες καρέκλες

Εάν οι καρέκλες εξακολουθούν να φαίνονται σκοτεινές και λεκιασμένες, απαιτείται ένα διάλυμα λευκαντικού με βάση το οξυγόνο. Το λευκαντικό οξυγόνου είναι ένας αργής δράσης, ήπιος λευκαντικός παράγοντας που αφαιρεί τους λεκέδες και φωτίζει τα πλαστικά. Λειτουργεί πιο αργά από το λευκαντικό με χλώριο, είναι λιγότερο διαβρωτικό και βλαβερό για τα πλαστικά και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το διάλυμα λευκαντικού οξυγόνου και νερού δεν θα βλάψει το γρασίδι ή τα φυτά ενώ καθαρίζετε. Ανάλογα με το πόσο βρώμικες είναι οι καρέκλες σας, ρίξτε σε έναν κουβά 4 λίτρα χλιαρό νερό και μισό έως ένα φλιτζάνι λευκαντικό οξυγόνου σε σκόνη. Ανακατέψτε καλά να αναμειχθεί και να διαλυθεί η σκόνη.

5. Εφαρμόστε το διάλυμα λευκαντικού οξυγόνου

Φορώντας λαστιχένια γάντια, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες για να εφαρμόσετε το διάλυμα. Ξεκινήστε από την κορυφή και τρίβοντας ελαφρά. Αφήστε το διάλυμα να παραμείνει στις καρέκλες για τουλάχιστον 15 λεπτά για να βοηθήσει στη λεύκανση των πλαστικών. Αν το αφήσετε περισσότερο δεν θα βλάψετε τις καρέκλες.

6. Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Ξεπλύνετε καλά τις καρέκλες με έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου και στεγνώστε με ένα πανί από μικροΐνες ή στεγνώστε στον αέρα στον ήλιο.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τις λευκές πλαστικές καρέκλες καθαρές περισσότερο

Αφού κάνετε τις καρέκλες καθαρές και λευκές, διατηρήστε τις έτσι περισσότερο, εφαρμόζοντας μια λεπτή στρώση κεριού αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να απλώσετε το κερί στις καρέκλες. Στιλβώστε με ένα στεγνό πανί. Το κερί βοηθά τους λεκέδες και τη βρωμιά να γλιστρήσουν και να μην κολλήσουν στο πλαστικό.

Μην αφήνετε τις καρέκλες κάτω από δέντρα που ρίχνουν άνθη ή φύλλα.

Καθαρίστε, καλύψτε και φυλάξτε τις καρέκλες σε εσωτερικό χώρο προστατευμένο από χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο.

Follow Getlife.gr στο Google News

Καλοκαιρινά νύχια που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε. Υπέροχες ιδέες για το μανικιούρ του καλοκαιριού.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κεράσια, φράουλες και μούρα