Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο σας με 10 βήματα. Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι η λύση.

Αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε έναν φούρνο χωρίς να χρησιμοποιήσετε σκληρά χημικά ή υψηλή θερμοκρασία; Ακόμα κι αν διαθέτετε αυτοκαθαριζόμενο φούρνο με πυρόλυση, μπορεί να μην θέλετε να αντιμετωπίσετε τις αναθυμιάσεις, καθώς ο φούρνος καίει τα λίπη και τα υπολείμματα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το να χρησιμοποιήσετε ένα εξαιρετικά τοξικό καθαριστικό φούρνου με σκληρές χημικές ουσίες για να απαλλαγείτε από τη συσσώρευση μπορεί να μην είναι επίσης η επιθυμητή λύση.

Ευτυχώς, η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι -γνωστοί ήρωες της κουζίνας- μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν βρώμικο φούρνο που καλύπτεται από συσσωρευμένα λίπη και να τον μεταμορφώσουν σε μια αστραφτερή καθαρή συσκευή. Φτιάξτε μια πάστα καθαρισμού χωρίς χημικά με αυτά τα φυσικά προϊόντα για μια ασφαλή μέθοδο καθαρισμού που καταπολεμά την πιο κολλώδη βρωμιά. Σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό για το πώς να καθαρίσετε έναν φούρνο χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι, προμήθειες που είναι κοινές σε ένα ντουλάπι κουζίνας.

Βήμα 1: Συγκεντρώστε τα υλικά καθαρισμού

Για να γίνει ο φούρνος σας λαμπερός, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα προϊόντα καθαρισμού:
Μαγειρική σόδα
Νερό
Λαστιχένια γάντια
λευκό ξύδι
Μπουκάλι ψεκασμού
Πανί καθαρισμού

Βήμα 2: Αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου

Βγάλτε τις σχάρες του φούρνου και αφήστε τις στην άκρη, κατά προτίμηση σε παλιά εφημερίδα ή πετσέτες. Δεν θέλετε να μεταφέρετε τη βρωμιά στο πάτωμα της κουζίνας σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν άλλα αντικείμενα από το φούρνο, όπως θερμόμετρο φούρνου ή ταψιά.

Βήμα 3: Φτιάξτε την πάστα μαγειρικής σόδας

Για να κάνετε το DIY καθαριστικό σας, ανακατέψτε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού μέχρι να γίνει μια πάστα που απλώνεται. Ξεκινήστε με μισό φλιτζάνι και τα δύο υλικά και διπλασιάστε τη συνταγή αν χρειάζεστε περισσότερα. Θα καλύψετε ολόκληρο τον φούρνο με την πάστα μαγειρικής σόδας, οπότε φτιάξτε αρκετή ποσότητα για να καλύψετε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια.

Βήμα 4: Εφαρμόστε την πάστα καθαρισμού

Απλώστε την πάστα μαγειρικής σόδας σε όλο το εσωτερικό του φούρνου. Φορέστε λαστιχένια γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας—είναι μια αρκετά βρώμικη δουλειά και η βρωμιά θα περάσει κάτω από τα νύχια σας χωρίς γάντια. Μείνετε μακριά από τα θερμαντικά στοιχεία καθώς απλώνετε την πάστα. Φροντίστε να καλύψετε επιπλέον πάστα τα λιπαρά σημεία και μην ανησυχείτε αν η πάστα είναι πιο πηχτή σε ορισμένες περιοχές. Η πάστα θα αρχίσει να γίνεται καφέ καθώς έρχεται σε επαφή με το λίπος.

Βήμα 5: Περιμένετε τουλάχιστον 12 ώρες

Αφού καλύψετε πλήρως το εσωτερικό του φούρνου με την πάστα μαγειρικής σόδας, αφήστε τον να καθίσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Tip: κάντε αυτό το βήμα το βράδυ ώστε η καθαριστική πάστα να δράσει όλη την νύχτα.

Βήμα 6: Καθαρίστε τις βρώμικες σχάρες του φούρνου

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου είναι να τις βυθίσετε σε ζεστό νερό για τουλάχιστον δύο ώρες. Προσθέστε υγρό πιάτων, εάν οι σχάρες του φούρνου σας είναι πολύ βρώμικες. Η μπανιέρα λειτουργεί υπέροχα για αυτό το βήμα. Τοποθετήστε παλιές πετσέτες στο κάτω μέρος για να μην μεταφερθεί η βρωμιά στη μπανιέρα σας. Μόλις περάσει ο χρόνος, τα υπολείμματα θα πρέπει να φύγουν πολύ εύκολα με λίγο τρίψιμο με βούρτσα. Αν υπάρχουν δύσκολες βρωμιές που επιμένουν περάστε τες με την πάστα μαγειρικής σόδας. Ξεπλύνετε όταν τελειώσετε.

Βήμα 7: Σκουπίστε την πάστα μαγειρικής σόδας

Μετά από 12 ώρες, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να σκουπίσετε την πάστα μαγειρικής σόδας και τα υπολείμματα του φούρνου από το εσωτερικό του φούρνου. Αν το απλό πέρασμα με το πανί δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση επίμονων περιοχών χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μια ξύστρα (πχ αυτή για τις κεραμικές εστίες). Ξεκολλήστε τα υπολείμματα απαλά για να μην γρατσουνίσετε την επιφάνεια.

Βήμα 8: Ψεκάστε ξύδι μέσα στο φούρνο

Προσθέστε λευκό ξύδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το σε όλο το εσωτερικό του φούρνου. Το λευκό ξύδι είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό. Θα προκαλέσει αφρό τυχόν υπολειμματικής πάστας μαγειρικής σόδας και θα ξεκολλήσει τυχόν επιπλέον κολλώδη κομμάτια.

Βήμα 9: Καθαρίστε το εσωτερικό του τζαμιού του φούρνου

Το καθαρό εσωτερικό του φούρνου θα περάσει απαρατήρητο εάν η γυάλινη πόρτα είναι θολή. Για να καθαρίσετε το γυαλί, φτιάξτε άλλη μια παρτίδα πάστας μαγειρικής σόδας, απλώστε την σε όλο το παράθυρο. Αφήστε να καθίσει για περίπου 30 λεπτά. Σκουπίστε την πάστα με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Βήμα 10: Σκουπίστε τις πόρτες και τα πόμολα του φούρνου

Για το τελευταίο βήμα καθαρισμού του φούρνου, σκουπίστε το εξωτερικό της πόρτας του φούρνου. Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό καθαριστικό ξιδιού: Ανακατέψτε ίσα μέρη νερού και λευκού ξιδιού. Ψεκάστε σε ένα πανί και καθαρίστε το εξωτερικό. Τρίψτε το εξωτερικό του φούρνου μέχρι να εξαφανιστούν οι κηλίδες. Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών για να καθαρίσετε έναν φούρνο από inox.

Extra Tip

Κάθε φορά που παρατηρείτε σημαντικά υπολείμματα ή κάτι που στάζει στο κάτω μέρος του φούρνου κατά το μαγείρεμα, σκουπίστε το αμέσως. Οι αναθυμιάσεις που προέρχονται από τη συνεχή καύση υπολειμμάτων φαγητού ή κολλημένα λίπη, μπορούν να παράγουν έναν επιβλαβή καπνό – δεν θέλετε αυτό κάθε φορά που ο φούρνος είναι αναμμένος. Η κύρια συμβουλή καθαρισμού για τη συντήρηση του φούρνου: Σκουπίστε το εσωτερικό με ένα υγρό πανί και ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων μία φορά το μήνα και η βρωμιά είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρευτεί.

Follow Getlife.gr στο Google News

Γιατί κρατάμε ρούχα που ποτέ δεν φοράμε;

Ιδέες και προτάσεις για pet friendly διακόσμηση σπιτιού.