Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες σας ανάλογα με το ύφασμα. Οδηγός βήμα βήμα

Οι κουρτίνες δίνουν την τελική πινελιά στην διακόσμηση σε ένα δωμάτιο, αλλά είναι επίσης μαγνήτες για τη σκόνη και τη βρωμιά. Το να ξέρετε πώς να πλένετε και να τις φροντίζετε είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν είναι ευαίσθητες. Καλό είναι να πλένετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο, το χέρι ή να τις καθαρίζετε με τον ατμό δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο για να κρατάτε υπό έλεγχο τη σκόνη, το τρίχωμα των κατοικιδίων αν έχετε και τους λεκέδες.

Ο καθαρισμός των κουρτινών σας με έναν από αυτούς τους τρεις τρόπους εξαρτάται συνήθως από το υλικό και τη δομή των καλυμμάτων των παραθύρων σας. Για παράδειγμα, πλύνετε τις μεταξωτές στο χέρι. Καθαρίστε τες στο πλυντήριο ή στο χέρι και κρατήστε καρτέλες σε εξειδικευμένα υφάσματα όπως βελούδο ή κουρτίνες με επένδυση που θα απαιτήσουν τοπικό καθαρισμό σε σημεία ή στεγνό καθάρισμα (το οποίο παρεμπιπτόντως μπορεί να προκαλέσει κάποια συρρίκνωση). Οι βαμβακερές και οι λινές κουρτίνες μπορούν επίσης να συρρικνωθούν λίγο όταν πλένονται στο σπίτι. Βοηθάει πάντα να διαβάζετε την ετικέτα για συγκεκριμένες οδηγίες ή να ακολουθείτε τις οδηγίες του καταστήματος που τις ράψατε για το πώς να πλένετε τις κουρτίνες σας.

Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο

Πλύνετε στο πλυντήριο κουρτίνες (που δεν έχουν επένδυση και διαφάνειες) από βαμβάκι, νάιλον και πολυεστέρα. Οι κουρτίνες δαντέλας μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο εάν προστατεύονται σε διχτυωτή τσάντα. Οι συνθετικές και οι κουρτίνες συσκότισης με επένδυση είναι πιθανό να μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, αλλά ελέγξτε πρώτα την ετικέτα.

Τσεκάρετε πρώτα τις ετικέτες
Ελέγξτε πρώτα την ετικέτα φροντίδας στις κουρτίνες σας. Εάν αμφιβάλλετε για τη σταθερότητα του χρώματος των κουρτινών σας, δοκιμάστε να δοκιμάσετε μια μικρή γωνία με ένα μείγμα νερού και μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου ή υγρού σαπουνιού πιάτων. Ταμπονάρετε ένα λευκό πανί ή χαρτοπετσέτα στο σημείο και δείτε αν έχει μεταφερθεί κάποιο χρώμα. Εάν υπάρχει χρώμα στο πανί ή στο χαρτί κουζίνας, μπορείτε ακόμα να επιλέξετε να πλύνετε στο πλυντήριο, αλλά επιλέξτε κρύο νερό και τον ευαίσθητο κύκλο στο πλυντήριό σας. Προσθέστε ένα φύλλο παγίδευσης βαφής όταν πλένετε χρωματιστές κουρτίνες στο πλυντήριο. Μην πλένετε τις κουρτίνες σας με άλλα αντικείμενα.

Αφαίρεση εξαρτημάτων
Αφαιρέστε οτιδήποτε από τις κουρτίνες, όπως γάντζους κουρτινών, κρίκους, καρφίτσες και κλιπ πριν βάλετε τις κουρτίνες σας στο πλυντήριο.

Τοποθετήστε τα ντελικάτα υφάσματα σε μια θήκη
Τοποθετήστε τις λεπτές δαντέλες και τις διάφανες κουρτίνες σε μια διχτυωτή τσάντα πριν τις πλύνετε στο πλυντήριο. Η τσάντα θα αποτρέψει το τρίψιμο και άλλες ζημιές στις κουρτίνες.
Τοποθετήστε λεπτές κουρτίνες μέσα σε μια παλιά μαξιλαροθήκη που έχει το ίδιο χρώμα με τις κουρτίνες και δέστε τη σφιχτά.

Επιλέξτε κρύο νερό
Οι περισσότερες κουρτίνες που πλένονται πρέπει να πλένονται σε κρύο νερό με μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου.

Στεγνώστε τις κουρτίνες
Κρεμάστε τες σε σκοινί για να στεγνώσουν φυσικά ή χρησιμοποιήστε χαμηλή ρύθμιση σε στεγνωτήριο ρούχων για κουρτίνες που πλένονται. Εάν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, βγάλτε τις κουρτίνες όταν είναι περίπου 95% στεγνές. Το υπερβολικό στέγνωμα θα δημιουργήσει ρυτίδες, αλλά η αφαίρεση των κουρτινών ενώ είναι ακόμα ελαφρώς υγρές, κάνει το σιδέρωμα να είναι πιο εύκολο.

Σιδερώστε τις κουρτίνες εάν είναι απαραίτητο
Μπορεί να χρειαστεί γρήγορο σιδέρωμα. Προστατέψτε τις κουρτίνες σας ενώ σιδερώνετε χρησιμοποιώντας μια λεπτή λευκή πετσέτα ή μπλουζάκι, για παράδειγμα, ανάμεσα στο ύφασμα της κουρτίνας και το σίδερο.

Κρεμάστε τις κουρτίνες
Αντικαταστήστε τα γατζάκια και ότι άλλο υπήρχε και κρεμάστε ξανά τις κουρτίνες σας. Αν θέλετε να γλυτώσετε το σιδέρωμα μπορείτε να κρεμάσετε απευθείας τις κουρτίνες όταν τις βγάλετε από το πλυντήριο και είναι νωπές ώστε στεγνώνοντας η βαρύτητα να απομακρύνει τις τσακίσεις.

Πώς να πλένετε τις κουρτίνες στο χέρι

Πλύνετε στο χέρι διαφανείς κουρτίνες και κουρτίνες από βαμβάκι, νάιλον, πολυεστέρα, κορδόνια και μετάξι.

Γεμίστε το νεροχύτη ή τη λεκάνη με νερό
Γεμίστε το νεροχύτη ή τη λεκάνη με χλιαρό ή δροσερό νερό για να βυθίσετε εύκολα τις κουρτίνες σας. Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων ή απορρυπαντικού ρούχων. Ρίξτε το απορρυπαντικό στο νερό για να δημιουργήσετε αφρό. Βυθίστε τις κουρτίνες στο αφρισμένο νερό. Με ένα απαλό χέρι, περιστρέψτε το ύφασμα στο νερό για να χαλαρώσει η βρωμιά.

Ξεπλύνετε τις κουρτίνες
Χύστε το σαπουνόνερο στην αποχέτευση ή ρίξτε το έξω από τον κάδο. Αντικαταστήστε με καθαρό χλιαρό προς δροσερό νερό. Περιστρέψτε απαλά τις κουρτίνες στο νερό για να φύγει ο αφρός. Συνεχίστε να ξεπλένετε τις κουρτίνες με καθαρό νερό μέχρι να φύγει όλος ο αφρός και να ξεπλυθούν εντελώς.

Πιέστε το υπερβολικό νερό
Απλώστε κάθε φύλλο κουρτίνας σε επίπεδη επιφάνεια πάνω σε μια στεγνή, χοντρή, καθαρή λευκή πετσέτα (ή σε ένα ίδιο χρώμα με τις κουρτίνες). Τυλίξτε απαλά και χαλαρά την πετσέτα για να αφαιρέσετε την περίσσεια νερού από το ύφασμα της κουρτίνας.

Κρεμάστε να στεγνώσουν
Μόλις το ύφασμα είναι απλά νωπό και δεν βρέχονται άλλο οι πετσέτες, κρεμάστε τις κουρτίνες για να στεγνώσουν (μην ξαναβάλετε τις κουρτίνες στο παράθυρο). Κρεμάστε τες σε σκοινί ή στην απλώστρα. Μην τις κρεμάτε κοντά σε πηγή θερμότητας γιατί μπορεί να συρρικνωθούν ή να προκαλέσουν βλάβη στο ύφασμα.

Σιδερώστε αν χρειάζεται
Εάν οι κουρτίνες είναι τσαλακωμένες, σιδερώστε τις σε χαμηλή ρύθμιση όταν το ύφασμα είναι ελαφρώς υγρό. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα πανί από πάνω, όπως μια λεπτή πετσέτα ή άλλο ύφασμα, για να καλύψετε τις κουρτίνες από την άμεση θερμότητα του σίδερου.

Πώς να καθαρίσετε τις κουρτίνες σας με ατμό

Οι κουρτίνες σας μπορεί να είναι πολύ μεγάλες για να χωρέσουν στο πλυντήριο ή το στεγνωτήριο σας και είναι πολύ ογκώδεις για να τις πλύνετε στο χέρι. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καθαρισμός με ατμό είναι μια επιλογή. Ωστόσο, μόνο οι κουρτίνες που πλένονται στο πλυντήριο μπορούν να καθαριστούν με ατμό. Ορισμένοι ατμοκαθαριστές έχουν ειδικά προσαρτήματα για ταπετσαρίες ή κουρτίνες. Μην καθαρίζετε με ατμό βελούδινες κουρτίνες ή οποιαδήποτε αδιάβροχη κουρτίνα εξωτερικού χώρου Αυτά τα υφάσματα πρέπει να καθαρίζονται από έναν επαγγελματία.

Ελέγξτε την ετικέτα της κουρτίνας
Αφήνοντας τις κουρτίνες σας στη κουρτινόξυλο, ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν υπάρχει προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση ατμού στο ύφασμα. Εάν δεν υπάρχει προειδοποίηση, προχωρήστε στον καθαρισμό των κουρτινών σας με ατμό.

Ετοιμάστε τον ατμό
Γεμίστε τη δεξαμενή του ατμοκαθαριστή με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του μοντέλου σας. Μην γεμίζετε υπερβολικά τη δεξαμενή. Συνδέστε την στην συσκευή και περιμένετε αρκετά λεπτά να ζεσταθεί το νερό.

Κάντε μια μικρή δοκιμή
Όταν το νερό είναι έτοιμο, συνδέστε το σωστό ακροφύσιο σύμφωνα με τις οδηγίες. Χρησιμοποιήστε το ακροφύσιο σε ένα διακριτικό μέρος των κουρτινών σας για να ελέγξετε για αποχρωματισμό. Κρατήστε το ακροφύσιο περίπου 15 εκατοστά μακριά από το ύφασμα. Ξεκινήστε από την κορυφή και αχνίστε ένα μικρό τμήμα κάθε φορά καθώς κατεβαίνετε το ύφασμα. Εάν το ύφασμα είναι πολύ κορεσμένο με ατμό, κρατήστε το ακροφύσιο πιο μακριά από την κουρτίνα.

Συνδέστε ένα εργαλείο κουρτίνας ή υφάσματος
Τοποθετήστε το σωστό εργαλείο στον εύκαμπτο σωλήνα. Βουρτσίστε απαλά το ύφασμα της κουρτίνας από πάνω προς τα κάτω, κρατώντας το λάστιχο όρθιο καθώς ρουφάτε τη βρωμιά από τις κουρτίνες. Απαιτείται ένα ελαφρύ άγγιγμα όταν βουρτσίζετε το ύφασμα με ένα εργαλείο ατμού – δεν χρειάζεται να πιέζετε την κουρτίνα στο παράθυρο καθώς το βουρτσίζετε.

Επαναλάβετε στο πίσω μέρος της κουρτίνας
Αφού τελειώσετε το μπροστινό μέρος του υφάσματος, βουρτσίστε το πίσω μέρος του με τον ίδιο τρόπο.

Στεγνώστε τις κουρτίνες
Αφού καθαρίσετε με τον ατμό και τις δύο πλευρές του υφάσματος, αφήστε το κρεμασμένο για να στεγνώσει στον αέρα. Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε βρωμιά στις κουρτίνες, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Αντιμετώπιση λεκέδων στις κουρτίνες

Η αντιμετώπιση των λεκέδων στις κουρτίνες μπορεί να γίνει ακριβώς όπως θα κάνατε σε ένα ρούχο. Αντιμετωπίστε έναν λεκέ αφαιρώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του λεκέ ξύνοντάς τον ελαφρώς με την άκρη μιας πλαστικής κάρτας. Στη συνέχεια, αρχίστε να τον σκουπίζετε με ένα καθαρό λευκό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα 50/50 αποσταγμένου λευκού ξιδιού και νερού. Σκουπίστε ξανά με ένα μείγμα νερού με μερικές σταγόνες απαλού υγρού απορρυπαντικού πιάτων. Ξεπλύνετε τον λεκέ και αφήστε τον να στεγνώσει στον αέρα.

Follow Getlife.gr στο Google News

9 χρήσεις του ασετόν που θα σας λύσουν τα χέρια

Σαν ελβετικό σαλέ με φυτά και τζάκι: Αυτό είναι το σπίτι-παλάτι της Βάσως Λασκαράκη και του Λευτέρη Σουλτάτου