Προστατέψτε τον καναπέ σας ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές

Αν έχετε έπιπλα από ύφασμα, ξέρετε ότι το να τα διατηρείτε καθαρά και χωρίς λεκέδες μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αλλά με τα σωστά εργαλεία και τις καλές συνήθειες, είναι εύκολο να διατηρήσετε τον καναπέ ή το κάθισμά σας υπέροχο. Θα σας δείξουμε πώς να προστατεύσετε τα υφασμάτινα έπιπλά σας από λεκέδες, βρωμιά και άλλες ρυπάνσεις, έτσι ώστε οι καναπέδες σας να είναι πάντα έτοιμοι για τους επισκέπτες και να δείχνουν ότι καλύτερο.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτρέψετε την εμφάνιση λεκέδων αγοράζοντας έπιπλα ανθεκτικά στους λεκέδες ή καλύπτοντάς τα με προστατευτικά καλύμματα. Εάν εμφανιστεί λεκές στο ύφασμα, προσπαθήστε να το καθαρίσετε αμέσως για να μην αφήσει αποτύπωμα ή αποχρωματισμό. Μην ξεχνάτε επίσης το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. η οποία θα εμποδίσει τη συλλογή σκόνης στις επιφάνειες.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Αγοράστε έπιπλα ανθεκτικά στους λεκέδες

Αν θέλετε να αγοράσετε καναπέ αναζητήστε υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Αυτό το προσαρμοσμένο ύφασμα καναπέ θα αντισταθεί στην εξάπλωση των λεκέδων και θα στεγνώσει πιο γρήγορα από τα κανονικά υφάσματα. Τείνει επίσης να αντέχει καλύτερα κάτω από σκληρές συνθήκες όπως το άμεσο ηλιακό φως.

Για να ελέγξετε εάν το ύφασμά σας είναι ανθεκτικό στους λεκέδες, ελέγξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος ή στο κάτω μέρος του επίπλου. Θα πρέπει να δείτε έναν συνδυασμό κωδικών τριών γραμμάτων σε παρένθεση. Για παράδειγμα, το “(W)” σημαίνει ότι είναι υδατοαπωθητικό, “(FP)” σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στον αφρό, “(RF)” σημαίνει ότι αντιστέκεται στην τριβή και ούτω καθεξής. Εάν δεν βλέπετε κανέναν κωδικό στην ετικέτα σας το ύφασμα δεν έχει υποστεί καμία προστατευτική επίστρωση είτε απλά δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στους λεκέδες.

Δοκιμάστε τα προστατευτικά σπρέυ υφασμάτων

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα έπιπλά σας είναι με ένα προστατευτικό υφασμάτων. Αυτή η ειδική επίστρωση βοηθά στη διατήρηση των λεκέδων και της βρωμιάς μακριά από το ύφασμα, κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διάρκεια ζωής των επίπλων σας. Το προστατευτικό υφάσματος προστατεύει επίσης από το ξεθώριασμα που προκαλείται από τις ακτίνες UV από το ηλιακό φως και άλλες φυσικές πηγές φωτός.

Είναι ασφαλή να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα υφάσματα συμπεριλαμβανομένων των δερμάτινων, σουέτ, βαμβακερών, πολυεστερικών και υφασμάτων που “αναπνέουν”. Μπορείτε να εφαρμόσετε το προστατευτικό σε καινούργια ή μεταχειρισμένα έπιπλα. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στο μπουκάλι. Επιλέξτε ένα προϊόν που προστατεύει από λεκέδες με βάση το νερό και λεκέδες με βάση το λάδι. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ένα που να προσφέρει αντοχή σε λεκέδες και αντοχή στο νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαρείτε χωρίς έγνοιες τον όμορφο καναπέ, την πολυθρόνα ή την καρέκλα σας κλπ ανεξάρτητα από το τι είδος υφάσματος είναι κατασκευασμένα.

Σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα

Μπορείτε να αποτρέψετε τους λεκέδες περνάτε τακτικά τα έπιπλά σας με ηλεκτρική σκούπα. Η σκόνη και οι τρίχες είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι για τους λεκέδες επίπλων από ύφασμα, γι’ αυτό φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή βούρτσα στην ηλεκτρική σας σκούπα για να μαζέψετε τυχόν βρωμιά και χνούδια.

Εάν μια περιοχή λερώνεται ιδιαίτερα, όπως τα μπράτσα ή τα μαξιλάρια του καθίσματος ή αν ο καναπές σας έχει μικρές σχισμές όπου μαζεύονται τα ψίχουλα, χρησιμοποιήστε τα ειδικά εξαρτήματα για να σκουπίσετε αυτή τη βρωμιά.

Καθαρίστε αμέσως

Αν χύσετε κάτι στα έπιπλά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το καθαρίσετε αμέσως. Όσο περισσότερο κάθεται, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αφαιρεθεί. Σκουπίσετε αμέσως οποιοδήποτε υγρό με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Εάν χυθεί σάλτσα ή υπολείμματα φαγητού, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού, νερό και μια οδοντόβουρτσα για να τα τρίψετε. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη χρήση σκληρών καθαριστικών κατά τον καθαρισμό καθώς μπορούν να καταστρέψουν το ύφασμα πιο γρήγορα από το συνηθισμένο σαπούνι και νερό.

Καλύψτε τα έπιπλα

Αγοράσετε καλύμματα για τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Τα καλύμματα θα προστατεύσουν το ύφασμα από τους λεκέδες και τη βρωμιά και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της ταπετσαρίας τους. Μπορείτε να επιλέξετε φορετά καλύμματα ή ριχτάρια που θα δώσουν αέρα ανανέωσης και διακόσμηση στον χώρο σας. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα χρησιμοποιήστε σεντόνια ως προσωρινή καθημερινή προστασία από λεκέδες ή βρωμιά .

Follow Getlife.gr στο Google News

Μυστικά για να μυρίζει φρεσκάδα το σπίτι σας!

Λάβετε οπωσδήποτε υπόψη αυτούς τους παράγοντες όταν επιλέγετε χρώμα για το σπίτι σας