Σκανδιναβική διατροφή: Μετά τη Μεσογειακή διατροφή η Σκανδιναβική δίαιτα έρχεται και είναι νοστιμότατη!

Η νέα Σκανδιναβική διατροφή, ήρθε για να μείνει!

Πολλές φορές, δίαιτες που συνιστούν οι διαιτολόγοι δεν είναι γευστικές. Συχνά είναι δυσάρεστες και να καθιστούν αδύνατη την τήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά από την καταπίεση που δέχεται ο διαιτώμενος να επανέρχεται στα ίδια κιλά και μάλιστα πολλές φορές με επιπρόσθετα κιλά! Αυτό το γεγονός αντιλήφθηκαν οι Δανοί επιστήμονες και ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ το οποίο ονομάζεται OPUS και στοχεύει ακριβώς στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με συνδυασμό μίας υγιεινής διατροφής αλλά και νόστιμης.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν το προβάδισμα, καθώς τα εστιατόρια και οι σεφ που εστίασαν στην Σκανδιναβική διατροφή, χρησιμοποιώντας προϊόντα από τη Σουηδία, τη Φιλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία αναδείχτηκαν ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη, το οποίο βραβεύτηκε με 3 αστέρια michelin το 2016, με σεφ τον Rasmus Kofoed. Αντίστοιχα, το εστιατόριο Maaemo στο Όσλο βραβεύθηκε με 3 αστέρια το 2016, με σεφ τον Esben Holmboe Bang. Πολλά ακόμη Σκανδιναβικά εστιατόρια έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι διαφορετικό κάνουν και δημιουργούν τόσο γευστικά πιάτα. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως τα τρόφιμα από τη Σκανδιναβία έχουν σαφώς υψηλές γαστρονομικές δυνατότητες.

Η νέα αυτή Σκανδιναβική διατροφή κινείται σε 3 βασικούς άξονες:

  • την υγιεινή διατροφή
  • την ωραία γεύση
  • και την χρήση φρέσκων και ποιοτικών τροφίμων

Τι κερδίζουμε ακολουθώντας τη Σκανδιναβική διατροφή;

Η Σκανδιναβική διατροφή έχει ως στόχο την πρόληψη της απόκτησης βάρους και της παχυσαρκίας, την πρόληψη του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Παράλληλα αποσκοπεί στην σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Η βασική αρχή της είναι πως το να είσαι υγιής δεν επιτυγχάνεται μόνο από την πρόληψη θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα, πολύ περισσότερο από την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Η ποιότητα ενός τροφίμου είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων,. Συγκεκριμένα, όπως είναι το κλίμα, η σύσταση του εδάφους που καλλιεργείται, η τοποθεσία, η υγρασία κ.α. Με λίγα λόγια μία πατάτα παραδείγματος χάρη μπορεί να διαφέρει στη γεύση, στην υφή και στα συστατικά, ανάλογα με τον τρόπο, το χώρο και τη χρονική περίοδο που καλλιεργήθηκε.

Οι αρχές για τη Σκανδιναβική διατροφή είναι:

  • Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από φυτικές πηγές και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος.
  • Η κατανάλωση περισσότερων θαλασσινών αλλά και ψαριών από λίμνες.
  • Η έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων που προέρχονται από «την άγρια φύση». Στόχος είναι η ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας και της ελαχιστοποίησης της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Η κατανάλωση εγχώριων τροφίμων, που αποσκοπεί στην κατανάλωση φρέσκων τροφίμων χωρίς συντηρητικά. Έτσι, μειώνουμε τον χρόνο μεταφοράς τους στα ράφια των καταστημάτων, κάτι το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα των τροφίμων.
  • Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων και ο σεβασμός απέναντι στα φυτά, τα ζώα και κατ” επέκταση τον άνθρωπο. Η ελάχιστη δυνατή χρήση συντηρητικών είναι η ιδανική προσέγγιση.
  • Η χρήση όλων των τροφίμων που αγοράζονται και η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων.

Νορβηγικη διατροφή

Πως γίνεται στην πράξη όμως;

Η αύξηση της γευστικότητας μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση φρέσκων και εγχώριων φυτικών προϊόντων που δίνουν χρώμα και άρωμα στο φαγητό. Κάποια από αυτά είναι τα μούρα και τα μύρτιλλα, οι φυτικές ρίζες, οι πατάτες και τα μπαχαρικά. Φυσικά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι εποχής και να παράγονται στην χώρα.
Τα ψάρια είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, και θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωσή τους, από τη στιγμή που μειώνεται η κατανάλωση του κρέατος.

Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε άπλετη θάλασσα και μπορούμε εύκολα να φάμε φρέσκα και ποιοτικά θαλασσινά προϊόντα, και πάνω από όλα τοπικά. Μην καταναλώνετε ψάρια ιχθυοτροφείου, τα οποία πολύ συχνά ταΐζονται λάδια, διότι δεν υπάρχουν αρκετά ψόφια ψάρια για να τους δώσουν.

Τα φύκια αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή μετάλλων, φυτικών ινών και βιταμινών Α,Β,C,E και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Μπορεί να προλάβουν τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο. Δεν χρειάζεται να εμβαθύνουμε στην γευστικότητα των θαλασσινών, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από ένα φρέσκο ψάρι

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως μόνο και μόνο το γεγονός πως καταναλώνεις φρέσκα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, κατευθείαν από τη φύση,  αυξάνει την γευστικότητα της διατροφής. Αυτό το πρότζεκτ εφαρμόζεται σε ενήλικες και παιδιά στις Σκανδιναβικές χώρες. Έχει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην δυνατότητα διατήρησης μίας ισορροπημένης διατροφής.

Αν μπορούν οι Σκανδιναβοί να εφαρμόσουν μία τέτοια διατροφή, γιατί να μην μπορούμε και εμείς στην Ελλάδα; όπου έχουμε ήλιο, θάλασσα και φρέσκα προϊόντα;
Άλλωστε φαίνεται νοστιμότατη!

Follow Getlife.gr στο Google News

φιατροφη για διαβητικους

Διαβήτης και διατροφή: Διατροφικές συμβουλές για τον διαβήτη. Τι τρώει ο διαβητικός;

διατροφη εγκυου

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Tips διατροφής για μία έγκυο. Τι να τρως στην εγκυμοσύνη