Σοκολάτα χωρίς ενοχές: 8 λόγοι για να τρώτε περισσότερη σοκολάτα

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία σύμφωνα με την επιστήμη

Η μαύρη σοκολάτα έχει περιεκτικότητα σε κακάο που κυμαίνεται από 70% έως 99%. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο λιγότερη ζάχαρη υπάρχει στη μπάρα γεγονός που είναι καλύτερο για την υγεία. Δείτε τα οφέλη του να καταναλώνουμε τακτικά μαύρη σοκολάτα και απενοχοποιηθείτε.

1. Ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία

Η οξείδωση είναι μια μορφή χημικής βλάβης έναντι της οποίας έχουμε φυσικές άμυνες. Ωστόσο, όταν το ποσοστό βλάβης ξεπερνά την ικανότητά του οργανισμού να επισκευάζει μπορεί να συμβεί επιτάχυνση της γήρανσης και αυξημένος κίνδυνος ασθένειας. Εδώ μπαίνουν οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας μέσω ενός ευρέος φάσματος μηχανισμών.

Το κακάο είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών στον κόσμο. Μεταξύ αυτής της κατηγορίας φυτικών ενώσεων είναι οι φλαβανόλες (μια υποκατηγορία πολυφαινολών) που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για πολλά από τα παρατηρούμενα οφέλη του κακάο στην υγεία. Άλλες πηγές φλαβανολών περιλαμβάνουν το τσάι και τη φλούδα σταφυλιών.

2. Βελτιωμένη αθλητική απόδοση

Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στους αθλητές να αθληθούν περισσότερο. Σε μια μικρή μελέτη, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλη (40 γραμμάρια – περίπου μισή μπάρα – την ημέρα για 14 ημέρες) αύξησε την αντοχή στο ποδήλατο κατά 17% σε σύγκριση με την κατανάλωση λευκής σοκολάτας φτωχής σε φλαβανόλη. Η μαύρη σοκολάτα μείωσε επίσης την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιείται κατά την ποδηλασία κατά τη διάρκεια ενός σπριντ 2 λεπτών.

3. Μειωμένη γνωστική γήρανση

Ο ιππόκαμπος είναι το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου και είναι από τις πιο ευάλωτες δομές του εγκεφάλου. Καταστρέφεται από το χρόνιο στρες και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ιππόκαμπου είναι η οδοντωτή έλικα. Η δυσλειτουργία της οδοντωτής έλικας συνήθως συνοδεύει τη «φυσιολογική» γήρανση, αλλά η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να προσφέρει προστασία σε αυτή την ευάλωτη δομή.

Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου στην οποία συμμετείχαν υγιείς, μεσήλικες ενήλικες, οι φλαβανόλες του κακάο ανέστρεψαν την σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες βελτιώνοντας τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας.

4. Μεγαλύτερη πνευματική οξύτητα

Στην προαναφερθείσα μελέτη όπου οι φλαβανόλες του κακάο βελτίωσαν τη λειτουργία της οδοντωτής έλικας, οι εθελοντές έδειξαν επίσης σημαντική βελτίωση στα τεστ μνήμης. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μακροχρόνια έρευνα παρατήρησης, όπου οι γνωστικά υγιείς άνθρωποι που έτρωγαν σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν ισχυρότερες γνωστικές επιδόσεις σε τεστ οπτικής-χωρικής μνήμης, μνήμης εργασίας και αφηρημένων συλλογιστικών σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστη έως καθόλου σοκολάτα

5. Καλύτερη αγγειακή λειτουργία

Εν μέρει λόγω της ικανότητας της σοκολάτας να ενισχύει το μονοξείδιο του αζώτου, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βελτιώνει έντονα τη λειτουργία του ενδοθηλίου και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας στην αγγειακή λειτουργία αμβλύνονται όταν η μπάρα σοκολάτας περιέχει πολλή ζάχαρη.

6. Πιο υγιές, πιο όμορφο δέρμα

Οι φλαβονόλες στο κακάο μπορεί να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να τρώνε 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλη καθημερινά για 3 μήνες. Όταν υποβλήθηκε σε υπεριώδη ακτινοβολία, η πλούσια σε φλαβανόλη ομάδα σοκολάτας (αλλά όχι η ομάδα ελέγχου) έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο ηλιακό έγκαυμα.

Η σοκολάτα βοηθά επίσης στην αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα, πιθανώς λόγω της θετικής της επίδρασης στα αγγεία. Φαίνεται να ενισχύει την ενυδάτωση, την υφή του δέρματος, καθώς και την υποκειμενική εμφάνιση του δέρματος. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι 6 εβδομάδες κατανάλωσης σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανόλη ήταν αρκετές να μειώσουν τις ρυτίδες και τα ορατά αποτελέσματα της βλάβης από τον ήλιο στο δέρμα.

7. Βελτιωμένα λιπίδια αίματος

Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να είναι ένας ισχυρός ενισχυτής της HDL χοληστερίνης. Η HDL πιστεύεται ότι είναι η «καλή» χοληστερόλη καθώς η χαμηλή HDL πιστεύεται ότι είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να προστατεύσουν τις λιποπρωτεΐνες σας (σε αυτές περιλαμβάνονται η HDL και η LDL) από την οξείδωση και κατά συνέπεια να βελτιώσουν την υγεία σας καθώς τα οξειδωμένα λιπίδια είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τα αιμοφόρα αγγεία.

8. Καλύτερη μεταβολική υγεία

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διαδρομή 90 ενηλίκων με ήπια γνωστική έκπτωση (συχνά θεωρείται προ-άνοια), εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα κακάο μέτριας έως υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη παρουσίασαν βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι ένας δείκτης της μεταβολικής υγείας (πόσο καλά το σώμα σας δημιουργεί ενέργεια από τα τρόφιμα και το οξυγόνο) και η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς σε αυτή τη δοκιμή παρουσίασαν επίσης βελτιωμένη γνωστική λειτουργία

Follow Getlife.gr στο Google News

Κεραμικές εστίες: σαν καινούριες με σόδα και ξύδι

Οθόνες αφής: αυτός είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού