Συμβουλές ύπνου: 6 βήματα για καλύτερο ύπνο

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καλό βραδινό ύπνο, από το εργασιακό άγχος και τις οικογενειακές ευθύνες μέχρι τις ασθένειες. Δεν είναι περίεργο ότι ο ποιοτικός ύπνος μερικές φορές είναι άπιαστος. Ίσως να μην μπορείτε να ελέγξετε εντελώς τους παράγοντες που παρεμβαίνουν στον ύπνο σας. Ωστόσο, μπορείτε να υιοθετήσετε συνήθειες που ενθαρρύνουν τον καλύτερο ύπνο. Ξεκινήστε με αυτές τις απλές συμβουλές.

1. Μείνετε σε ένα πρόγραμμα ύπνου

Μην αφιερώνετε περισσότερες από οκτώ ώρες για ύπνο. Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για έναν υγιή ενήλικα είναι τουλάχιστον επτά ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες στο κρεβάτι για να ξεκουραστούν καλά.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Το να είστε συνεπείς ενισχύει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας.

Αν δεν κοιμηθείτε μέσα σε 20 περίπου λεπτά από την ώρα που πέσατε για ύπνο, κάντε κάτι χαλαρωτικό. Διαβάστε ή ακούστε χαλαρωτική μουσική. Επιστρέψτε στο κρεβάτι όταν είστε κουρασμένοι. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται, αλλά συνεχίστε να διατηρείτε το πρόγραμμα ύπνου και ώρας αφύπνισης.

Επιπλέον, το να κάνετε ηρεμιστικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως το μπάνιο ή η χρήση τεχνικών χαλάρωσης, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

2. Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε

Μην πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι ή μόλις φαγωμένοι. Ειδικότερα, αποφύγετε τα βαριά ή μεγάλα γεύματα μέσα σε λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Η δυσφορία μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.

Η νικοτίνη, η καφεΐνη και το αλκοόλ αξίζουν επίσης προσοχή. Οι διεγερτικές επιδράσεις της νικοτίνης και της καφεΐνης χρειάζονται ώρες για να εξαλειφθούν και μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Και παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε στην αρχή, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο αργότερα τη νύχτα.

3. Δημιουργήστε ένα ξεκούραστο περιβάλλον

Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Η έκθεση στο φως τα βράδια μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο. Αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση οθονών που εκπέμπουν φως λίγο πριν τον ύπνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε κουρτίνες που σκουραίνουν το δωμάτιο, ωτοασπίδες, ανεμιστήρα ή άλλες συσκευές για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

4. Περιορίστε τους μεσημεριανούς υπνάκους

Οι μεγάλοι ημερήσιοι μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να επηρεάσουν τον νυχτερινό ύπνο. Περιορίστε τους μεσημεριανούς ύπνους σε όχι περισσότερο από μία ώρα και αποφύγετε να κοιμάστε αργά την ημέρα. Ωστόσο, εάν εργάζεστε τα βράδια, ίσως χρειαστεί να κοιμάστε αργά την ημέρα πριν από τη δουλειά για να συμπληρώσετε τις απαιτούμενες ώρες ύπνου σας.

5. Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, αποφύγετε να είστε δραστήριοι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο κάθε μέρα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

6. Διαχειριστείτε το άγχος

Προσπαθήστε να επιλύσετε το άγχος ή τις ανησυχίες σας πριν τον ύπνο. Σημειώστε κάπου αυτό που σας απασχολεί και μετά αφήστε το στην άκρη για αύριο αδειάζοντας το μυαλό σας. Η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει σε τέεοιες περιπτώσεις. Ξεκινήστε με τα βασικά, όπως η οργάνωση, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και η ανάθεση εργασιών. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος.

Ζητήστε βοήθεια
Σχεδόν όλοι έχουν μια περιστασιακή άγρυπνη νύχτα. Ωστόσο, εάν έχετε συχνά προβλήματα με τον ύπνο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ο εντοπισμός και η θεραπεία τυχόν υποκείμενων αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε τον καλύτερο ύπνο που σας αξίζει.

Follow Getlife.gr στο Google News

Έξυπνα ρολόγια: 4 οφέλη για την υγεία της καρδιάς που δεν γνωρίζατε

6 τρόποι για να προσθέσετε αξία στην κουζίνα σας