Συναισθηματική νοημοσύνη. Μάθετε αν είστε συναισθηματικά ευφυείς.

Σύμφωνα με τον βασικό της ορισμό, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι να μπορούν να αναγνωρίζουν και να ορίζουν τα συναισθήματά τους και των ανθρώπων γύρω τους. Σύμφωνα με τις θεωρίες γύρω από τη συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αρχηγικών δεξιοτήτων και στην καλύτερη ψυχική υγεία.

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν κάποιες χαρακτηριστικές συνήθειες και συμπεριφορές που συμβάλλουν τόσο στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα όσο και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.

Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει τέσσερις βασικές δεξιότητες:
✅Ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων
✅Ικανότητα εξήγησης των συναισθημάτων
✅Ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων
✅Ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων

Τα 7 βασικά πράγματα που χαρακτηρίζουν τους συναισθηματικά ευφυείς ανθρώπους.

Αυτογνωσία
Η αυτογνωσία, ένα από τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης, περιλαμβάνει τόσο την ικανότητα αναγνώρισης διαθέσεων και συναισθημάτων όσο και την επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα συναισθήματα και οι διαθέσεις επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Οι συναισθηματικά ευφυείς δίνουν προσοχή σε αυτό που νιώθουν παρακολουθώντας τις συναισθηματικές τους καταστάσεις.

Ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Το να αναγνωρίζετε τι νιώθουν οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδράτε μπορεί να σας δώσει μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς να ανταποκριθείτε.

Αυτορρύθμιση
Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι σε θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και σκέφτονται πριν ενεργήσουν με βάση αυτά. Είναι συντονισμένοι με το πώς νιώθουν, αλλά δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να κυβερνούν τις πράξεις τους.

Κίνητρο
Οι συναισθηματικά ευφυείς έχουν κίνητρο να επιτύχουν τους στόχους τους και ταυτόχρονα είναι ικανοί να διαχειριστούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους προκειμένου να επιτύχουν μακροπρόθεσμα.

Κοινωνικές δεξιότητες
Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι πολύ καλά συντονισμένοι τόσο με τα δικά τους συναισθήματα, όσο και με αυτά των άλλων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αποτελεσματικά, να διατηρούν υγιείς κοινωνικές σχέσεις και να βοηθούν τους γύρω τους να πετύχουν.

Συζήτηση
Δεν αρκεί μόνο να εναρμονίζεστε με τα συναισθήματά σας αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να τα μοιράζεστε με τους άλλους. Οι συναισθηματικά ευφυείς όχι μόνο κατανοούν τα συναισθήματα, αλλά ξέρουν και πώς να τα εκφράσουν κατάλληλα και είναι πρόθυμοι και ικανοί να συζητήσουν σε αυτή την βάση ώστε να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Αξιολόγηση
Η συναισθηματική μας ζωή μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη, όσο και ακατάστατη. Ο εντοπισμός της ακριβούς πηγής των συναισθημάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι σε θέση να αναλύσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση και να εντοπίσουν σωστά την αληθινή πηγή των συναισθημάτων τους.

Follow Getlife.gr στο Google News

7 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε ξύδι στο πλύσιμο ρούχων

video: καταπολεμήστε την αντιαισθητική χαλάρωση των μπράτσων με αυτές τις 5 ασκήσεις.