Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης συμπτώματα: Διάγνωση Θεραπεία για χρόνια κόπωση

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση ή κόπωση που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση και δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί επίσης να αναφέρεται ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή νόσος συστηματικής δυσανεξίας στην καταπόνηση.

Τα αίτια του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά. Ορισμένες θεωρίες περιλαμβάνουν ιογενή λοίμωξη, ψυχολογικό στρες ή συνδυασμό παραγόντων.

Επειδή δεν έχει εντοπιστεί καμία μεμονωμένη αιτία και επειδή πολλές άλλες καταστάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Δεν υπάρχουν τεστ για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ο γιατρός σας θα πρέπει να αποκλείσει άλλες αιτίες για την κούρασή σας κατά τον καθορισμό μιας διάγνωσης.

Ενώ το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ήταν προηγουμένως μια αμφιλεγόμενη διάγνωση, τώρα είναι ευρέως αποδεκτό ως ιατρική κατάσταση.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αν και είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ γυναικών στην ηλικία των 40 και 50 ετών. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των επιλογών θεραπείας και των προοπτικών.

Τι προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Η αιτία του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης είναι άγνωστη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ιούς
Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Στρες
Ορμονικές ανισορροπίες
Είναι επίσης πιθανό ορισμένα άτομα να έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Αν και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη, κανένας τύπος μόλυνσης δεν έχει βρεθεί να προκαλεί σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις που έχουν μελετηθεί σε σχέση με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν αυτές που προκαλούνται από:

Ιός Epstein-Barr (EBV)
Ανθρώπινος ερπητοϊός 6
Ιός Ross River (RRV)
Ιός ερυθράς
Λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Coxiella burnetii και Mycoplasma pneumoniae, έχουν επίσης μελετηθεί σε σχέση με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Η αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει προτείνει ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι το τελικό στάδιο πολλών διαφορετικών καταστάσεων, παρά μια συγκεκριμένη πάθηση.

Στην πραγματικότητα, περίπου 1 στα 10 άτομα με λοίμωξη από EBV, ιό Ross River ή Coxiella burnetii θα αναπτύξει μια κατάσταση που πληροί τα κριτήρια για διάγνωση σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι όσοι είχαν σοβαρά συμπτώματα με οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις λοιμώξεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν μερικές φορές εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν εάν αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει τη διαταραχή.

Τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί επίσης μερικές φορές να έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών. Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν αυτό είναι σημαντικό.

Παράγοντες κινδύνου για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών.
Οι γυναίκες έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με CFS από τους άνδρες.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για (CFS) περιλαμβάνουν:

Γενετική προδιάθεση
Αλλεργίες
Στρες
Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ποια είναι τα συμπτώματα του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης;

Τα συμπτώματα του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κόπωση που είναι αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Για να διαγνωστεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια σημαντικά μειωμένη ικανότητα να εκτελείτε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες με κόπωση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες. Δεν πρέπει να θεραπεύεται με ανάπαυση στο κρεβάτι.

Θα αισθανθείτε επίσης υπερβολική κόπωση μετά από σωματικές ή πνευματικές δραστηριότητες, η οποία αναφέρεται ως αδιαθεσία μετά την άσκηση (PEM). Αυτό μπορεί να διαρκέσει για περισσότερες από 24 ώρες μετά τη δραστηριότητα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί επίσης να εισάγει προβλήματα ύπνου, όπως:

Αίσθημα ανανέωσης μετά από έναν βραδινό ύπνο
Χρόνια αϋπνία
Άλλες διαταραχές ύπνου

Επιπλέον, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

Απώλεια μνήμης
Μειωμένη συγκέντρωση
Ορθοστατική δυσανεξία (η μετάβαση από ξαπλωμένη ή καθιστή θέση σε όρθια στάση σας προκαλεί ζαλάδα, ζάλη ή λιποθυμία)
Τα σωματικά συμπτώματα του (CFS) μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μυϊκός πόνος
Συχνούς πονοκεφάλους
Πολυαρθρικός πόνος χωρίς ερυθρότητα ή πρήξιμο
Συχνός πονόλαιμος
Τρυφεροί και διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό και τις μασχάλες σας
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επηρεάζει ορισμένα άτομα σε κύκλους, με περιόδους που αισθάνονται χειρότερα και μετά καλύτερα.

Τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές ακόμη και να εξαφανιστούν εντελώς, κάτι που αναφέρεται ως ύφεση. Ωστόσο, είναι ακόμα πιθανό τα συμπτώματα να επανέλθουν αργότερα, η οποία αναφέρεται ως υποτροπή.

Αυτός ο κύκλος ύφεσης και υποτροπής μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, αλλά είναι δυνατό.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης;

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη διάγνωση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, από το 2015, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εμφανίζεται σε περίπου 836.000 έως 2,5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι το 84 με 91 τοις εκατό δεν έχει ακόμη λάβει διάγνωση.

Δεν υπάρχουν ιατρικές εξετάσεις για έλεγχο για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με πολλές άλλες καταστάσεις. Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν «μοιάζουν άρρωστοι», επομένως οι γιατροί μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι έχουν πράγματι μια πάθηση υγείας.

Για να λάβετε μια διάγνωση για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο γιατρός σας θα αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες και θα εξετάσει μαζί σας το ιατρικό ιστορικό σας.

Θα επιβεβαιώσουν ότι έχετε τουλάχιστον τα βασικά συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Θα ρωτήσουν επίσης για τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ανεξήγητης κούρασής σας.

Ο αποκλεισμός άλλων πιθανών αιτιών της κούρασής σας είναι βασικό μέρος της διαδικασίας διάγνωσης. Μερικές καταστάσεις με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν:

Μονοπυρήνωση
Η νόσος του Lyme
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Λύκος (ΣΕΛ)
Υποθυρεοειδισμός
Ινομυαλγία
Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή
Σοβαρή παχυσαρκία
Διαταραχή ύπνου
Οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά και το αλκοόλ, μπορούν επίσης να μιμούνται τα συμπτώματα του σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ των συμπτωμάτων του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και πολλών άλλων καταστάσεων, είναι σημαντικό να μην γίνεται αυτοδιάγνωση. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας. Μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας για να ανακουφιστούν.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικά συμπτώματα και επομένως μπορεί να χρειαστεί διαφορετικούς τύπους θεραπείας για τη διαχείριση της διαταραχής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του.

Συνεργαστείτε με την ομάδα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για να δημιουργήσετε το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για εσάς. Μπορούν να εξετάσουν μαζί σας τα πιθανά οφέλη και τις παρενέργειες των θεραπειών.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων αδιαθεσίας μετά την άσκηση (PEM).

Το PEM εμφανίζεται όταν ακόμη και μικρή σωματική, διανοητική ή συναισθηματική καταπόνηση έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα χρόνιας κόπωσης να χειροτερεύουν.

Τα συμπτώματα επιδείνωσης εμφανίζονται συνήθως 12 έως 48 ώρες μετά τη δραστηριότητα και διαρκούν για μέρες ή και εβδομάδες.

Η διαχείριση δραστηριότητας, που ονομάζεται επίσης βηματοδότηση, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ανάπαυσης και της δραστηριότητας για την αποφυγή εξάρσεων PEM. Θα χρειαστεί να βρείτε τα ατομικά σας όρια για ψυχικές και σωματικές δραστηριότητες, να σχεδιάσετε αυτές τις δραστηριότητες και στη συνέχεια να ξεκουραστείτε για να παραμείνετε εντός αυτών των ορίων.

Μερικοί γιατροί αναφέρονται στην παραμονή εντός αυτών των ορίων ως «ενεργειακό φάκελο». Η τήρηση ημερολογίου των δραστηριοτήτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα προσωπικά σας όρια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η έντονη αερόβια άσκηση είναι καλή για τις περισσότερες χρόνιες παθήσεις, τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν ανέχονται τέτοιες ρουτίνες άσκησης.

Σπιτικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

Ο περιορισμός ή η εξάλειψη της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και να απαλύνετε την αϋπνία σας. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε ή να αποφύγετε τη νικοτίνη και το αλκοόλ.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν βλάπτει την ικανότητά σας να κοιμάστε τη νύχτα.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και βάλτε στόχο να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Φάρμακα

Συνήθως, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα συμπτώματά σας. Επίσης, τα συμπτώματά σας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως μπορεί να χρειαστεί και τα φάρμακά σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να προκαλέσει ή να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Μπορεί να χρειαστείτε χαμηλή δόση αντικαταθλιπτικής θεραπείας ή παραπομπή σε πάροχο ψυχικής υγείας.

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν σας προσφέρουν έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα βοήθημα ύπνου. Τα φάρμακα για τη μείωση του πόνου μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους πόνους και τον πόνο στις αρθρώσεις που προκαλούνται από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Εάν απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας. Συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας. Δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία για το CFS.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ο βελονισμός, το τάι τσι, η γιόγκα και το μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία.

Τι μπορεί να αναμένεται μακροπρόθεσμα;

Παρά τις αυξημένες ερευνητικές προσπάθειες, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παραμένει μια περίπλοκη κατάσταση χωρίς ακριβή γνωστή αιτία και θεραπεία. Το ποσοστό ανάκτησης είναι μόνο 5% Αξιόπιστη πηγή. Επομένως, η διαχείριση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μπορεί να είναι δύσκολη.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να προσαρμοστείτε στη χρόνια κούρασή σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βιώσετε κατάθλιψη, άγχος ή κοινωνική απομόνωση. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμη καθώς λαμβάνετε αποφάσεις και μεταβάσεις.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εξελίσσεται διαφορετικά σε όλους, επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από τη συνεργασία με μια ομάδα παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γιατρούς, θεραπευτές και ειδικούς αποκατάστασης.

What do you think?

10 καλοί λόγοι για να μη πετάξεις τις φλούδες από το κρεμμύδι και το σκόρδο

Παστίτσιο

Συνταγή Παστίτσιο δια χειρός Άκη Πετρετζίκη: Πως θα φτιάξεις το γνωστό παραδοσιακό παστίτσιο