Θα τρίβετε τα μάτια σας. 14 απίστευτες χρήσεις του κιτρικού οξέος στην καθημερινότητα

Το κιτρικό οξύ, γνωστό και ως «ξινό», είναι ένα άχρωμο ασθενές οργανικό οξύ που είναι τόσο ασφαλές όσο και αρκετά ισχυρό ώστε να διασπά τα υπολείμματα σαπουνιού και τη βρωμιά. Αυτό το οξύ βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, τα λάιμ και στον ανανά. Αν αναμιχθεί με νερό η σκόνη κιτρικού οξέος κάνει ένα σπιτικό θαυματουργό διάλυμα για τους περισσότερους σκληρούς λεκέδες.

Είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, αρκετά ισχυρό για να σκοτώνει τις μούχλες, να αφαιρεί τα υπολείμματα σαπουνιού και ακόμη και να αντιμετωπίζει τη σκουριά. Δεν είναι επικίνδυνο ή τοξικό αν και όπως και με το χυμό λεμονιού, χρειάζεται προσοχή μην πάει στα μάτια. Όταν προστίθεται σε εμπορικά προϊόντα καθαρισμού το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αλάτων σκληρού νερού από το γυαλί. Χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε λεκέδες από καφέ και τσάι, σημάδια από σκληρό νερό, λεκέδες από ούρα και άλλα.

Διαβάστε 14 τρόπους χρήσης κιτρικού οξέος για καθαρισμό, αφαίρεση αλάτων και αποκατάστασης και είμαστε σίγουροι πως θα βάλετε το κιτρικό οξύ στη λίστα των φθηνών φυσικών προϊόντων που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το σπίτι σας αστραφτερά καθαρό.

1. Φτιάξτε καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Για να φτιάξετε ένα εύκολο και σκληρό σπιτικό διάλυμα καθαρισμού. Χρησιμοποιήστε την αναλογία δύο φλιτζάνια βραστό νερό με δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κιτρικού οξέως. Αφήστε αυτό το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις να κρυώσει και στη συνέχεια, εφαρμόστε το σε ένα καθαρό πανί και σκουπίστε τυχόν βρώμικες επιφάνειες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για σφουγγάρισμα ή να το ρίξετε στην τουαλέτα για να την απολυμάνετε.

2. Καθαρίστε σε βάθος μια καφετιέρα

Για να καθαρίσετε σε βάθος την καφετιέρα σας, αδειάστε πρώτα την καράφα από τυχόν υπολείμματα καφέ και αφαιρέστε το φίλτρου. Ξεπλύνετε την καράφα και το καλάθι του φίλτρου και, στη συνέχεια, επανατοποθετήστε και τα δύο στο μηχάνημα. Στη συνέχεια, ρίξτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ στην καράφα και γεμίστε την με νερό. Ανακατέψτε να διαλυθεί, κατόπιν ρίξτε το στο σύνολό του στη ειδική θήκη για νερό και βάλτε το μηχάνημα σε λειτουργία.

Μόλις ολοκληρωθεί η παρασκευή, πετάξτε το νερό από την καράφα και γεμίστε με καθαρό νερό βάζοντας ξανά την καφετιέρα σε λειτουργία για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από κιτρικό οξύ. Οποιαδήποτε συσσώρευση αλάτων μέσα στο μηχάνημα θα εξαφανιστεί και η γυάλινη καράφα θα είναι αστραφτερή καθαρή. Επαναλάβετε κάθε μήνα.

3. Συντηρήστε το πλυντήριο πιάτων

Με την τακτική χρήση, συσσωρεύονται άλατα και εναποθέσεις σκληρού νερού στα πλυντήρια πιάτων, τους σωλήνες και τις συνδέσεις τους. Το κιτρικό οξύ μπορεί να εισέλθει σε όλες αυτές τις περιοχές για να διαλύσει και να αφαιρέσει αυτή τη συσσώρευση.. Γεμίστε τη άδεια θήκη απορρυπαντικού του πλυντηρίου πιάτων με κιτρικό οξύ σε σκόνη και λειτουργήστε το άδειο ρυθμίζοντας στον πιο ζεστό και μεγαλύτερο κύκλο. Τα άλατα θα απομακρυνθούν και το πλυντήριό σας θα λάμψει.

4. Ηλεκτρικός βραστήρας

Οι εναποθέσεις αλάτων συσσωρεύονται γρήγορα και μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από έναν βραστήρα. Το βραστό νερό και λίγο κιτρικό οξύ μπορούν να το φροντίσουν χωρίς να απαιτείται τρίψιμο. Γεμίστε τον βραστήρα μέχρι τη μέση και τον ανάψτε τον να βράσει. Μόλις πάρει βράση απενεργοποιήστε τον και ρίξτε μια κουταλιά της σούπας κιτρικό οξύ (2 κουταλιές της σούπας για μια ακραία κατάσταση) στο νερό. Αφήστε το να καθίσει για 15 με 20 λεπτά. Ξεπλύνετε και τα ενοχλητικά άλατα θα εξαφανιστούν.

5. Καθαρίστε την λεκάνη της τουαλέτας

Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτόν τον επίμονο δακτύλιο από πουρί της λεκάνης τουαλέτας, η διάλυσή του με κιτρικό οξύ είναι ένας από τους πιο εύκολους. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας σκόνη κιτρικού οξέως στη λεκάνη της τουαλέτας, τρίψτε το ελαφρά με μια βούρτσα τουαλέτας και μετά αφήστε το να καθίσει για 15 έως 20 λεπτά. Ξεπλύνετε. Η λεκάνη θα αστράφτει σαν καινούργια.

6. Καθαρίστε τις επιφάνειες

Προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ σε ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό, ή χρησιμοποιώντας το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις κιτρικού οξέος (βλ.παραπάνω0, θα έχετε ένα μείγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το ντους, τους πάγκους της κουζίνας και πολλά άλλα. Αποφύγετε τη χρήση κιτρικού οξέος σε φυσική πέτρα, όπως ο γρανίτης και το μάρμαρο, καθώς το οξύ μπορεί να προκαλέσει ζημιά.

7. Καθαρίστε τις σχάρες φούρνου

Αν οι σχάρες του φούρνου έχουν μέείνει καιρό ακαθάριστες οι σταγόνες φαγητού, το λάδι και το λίπος που έχουν ψηθεί καθιστούν δύσκολο τον καθαρισμό τους. Μια γρήγορη εμβάπτιση σε κιτρικό οξύ και ζεστό νερό μπορεί να διασπάσει το λίπος για εύκολο καθάρισμα. Βάλτε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ σε έναν κουβά (βαθύς νεροχύτης, μπανιέρα) με ζεστό νερό, ώστε η σκόνη να διαλυθεί. Στη συνέχεια, προσθέστε τις σχάρες και αφήστε τις να μουλιάσουν για 20 με 30 λεπτά. Οι λεκέδες λίπους πρέπει να ξεκολλούν εύκολα με μια καλή βούρτσα.

8. Εναποθέσεις σκληρού νερού σε υγραντήρες

Οι υγραντήρες είναι επιρρεπείς στη συσσώρευση αλάτων και εναποθέσεων σκληρού νερού στη βάση της δεξαμενής νερού και γύρω από τη θύρα θέρμανσης. Η σκόνη κιτρικού οξέος μαζί με ένα πινέλο ή σφουγγάρι, κάνει θαύματα για να αφαιρέσει συσσώρευση με ελάχιστο τρίψιμο. Βράστε έξι έως οκτώ φλιτζάνια νερό, ανάλογα με το μέγεθος του υγραντήρα σας. Αφαιρέστε τη δεξαμενή νερού και ρίξτε αρκετό κιτρικό οξύ στη βάση ώστε να καλύψει την επιφάνεια. Στη συνέχεια, ρίξτε το βραστό νερό. Προσθέστε κιτρικό οξύ όσο χρειάζεται για να καλύψετε την πληγείσα περιοχή. Αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά και μετά ξύστε τις εναποθέσεις. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία όποτε χρειάζεται.

9. Καθαρίστε τζάμια και πόρτες ντους

Επειδή το κιτρικό οξύ καθαρίζει τους λεκέδες από το σκληρό νερό, είναι μια τέλεια λύση για την αφαίρεση λεκέδων νερού από τα παράθυρα και τις πόρτες της ντουζιέρας. Συνδυάστε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη συν ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε το για να διαλυθεί η σκόνη και ψεκάστε το απευθείας στο γυαλί. Περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια, σκουπίστε το διάλυμα για πεντακάθαρα τζάμια.

10. Θαμποί καθρέφτες

Το κιτρικό οξύ είναι ιδανικό για τον καθαρισμό καθρεφτών. Γεμίστε το μπουκάλι ψεκασμού σας με ένα μέρος κιτρικό οξύ και ένα μέρος λευκό ξύδι και ψεκάστε γενναιόδωρα τον καθρέφτη. Σκουπίστε με ένα πανί καθαρισμού και στεγνώστε με μια πετσέτα μικροϊνών.

11. Καθαρίστε τους αρμούς

Το κιτρικό οξύ θα τρίψει τους αρμούς για εσάς. Απλώς βάλτε μια κουταλιά της σούπας κιτρικό οξύ σε σκόνη σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και ανακινήστε να διαλυθεί. Ψεκάστε τους αρμούς και περιμένετε λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε αβίαστα τους λεκέδες και τη βρωμιά από τους αρμούς καθώς και από τα πλακάκια.

12. Σκουριασμένα εργαλεία γκαράζ και κήπου

Η σκουριά σε εργαλεία όπως κλειδιά, πένσες, κατσαβίδια, τσουγκράνες και μυστρί τα καθιστούν δυσάρεστα αν όχι δύσκολα στη χρήση. Αντί να τα αντικαταστήσετε επειδή είναι ακαθάριστα και μη συνεργάσιμα, φτιάξτε ένα διάλυμα αφαίρεσης σκουριάς με κιτρικό οξύ. Ρίξτε το σε έναν κουβά ή άλλο δοχείο αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα σκουριασμένα εργαλεία σας. Μουλιάστε τα αντικείμενα για 30 λεπτά έως μία ώρα και, στη συνέχεια, καθαρίστε με ένα σφουγγάρι ή μια ορειχάλκινη συρμάτινη βούρτσα. Συνεχίστε να βυθίζετε και να τρίβετε, αφήνοντας τα εργαλεία να κάθονται περιοδικά μέχρι να αφαιρεθεί η σκουριά. Στεγνώστε αμέσως τα εργαλεία σας και μετά αλείψτε τα με ορυκτέλαιο ή καθαρό λάδι κινητήρα μετά από κάθε χρήση για να αποφύγετε τη μελλοντική σκουριά.

13. Θαμπό ανοξείδωτο ατσάλι

Το κιτρικό οξύ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να καθαρίσετε συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα. Αναμείξτε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις κιτρικού οξέος (1 κουταλιά της σούπας έως 2 φλιτζάνια ζεστό νερό) σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε τις συσκευές και αφήστε τις να καθίσουν για τρία έως πέντε λεπτά. Σκουπίστε το διάλυμα και μετά ξεπλύνετε με ένα βρεγμένο πανί. Τέλος, στεγνώστε με ένα πανί μικροϊνών δουλεύοντας προς την κατεύθυνση του κόκκου, μέχρι να στεγνώσει τελείως και να γυαλίσει πολύ!

14. Πάγκοι

Το κιτρικό οξύ είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε κάθε είδους επιφάνειες, από γυάλινες εστίες μέχρι πάγκους κοπής κρέατος. Απλώς ψεκάστε τον πάγκο με το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις κιτρικού οξέος (δείτε παραπάνω). Αφήστε να σταθεί για ένα έως δύο λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε. Οι πάγκοι σας όχι μόνο θα είναι καθαροί αλλά και απολυμασμένοι.

Προσοχή:
Μην χρησιμοποιείτε κιτρικό οξύ σε γρανίτη, μάρμαρο, βαμμένα ή με χρυσό, πλατίνα ή ασήμι στολισμένα σκεύη πιάτων. Οξέα κάθε είδους (ξίδι, χυμός λεμονιού, κιτρικό οξύ) μπορούν να αφαιρέσουν τα πολύ σημαντικά στεγανοποιητικά σε αυτά τα προϊόντα, να αφαιρέσουν το χρώμα ή να καταστρέψουν την πέτρα. Μην το χρησιμοποιείτε σε βαμμένες ή σφραγισμένες ξύλινες επιφάνειες και ξύλινα δάπεδα.

Follow Getlife.gr στο Google News

Υδρόγειος σφαίρα: 26 εμπνευσμένοι τρόποι για DIY ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση

Διακόσμηση κρεβατοκάμαρας σε μπλε. 25 εμπνευσμένες ιδέες