Θέλετε να συσφίξετε το δέρμα στο πρόσωπό σας και να δείχνετε νεότερες; Δοκιμάστε αυτούς τους τρόπους.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, είναι πως χάνεται η σφριγηλότητα, που σημαίνει αλλαγές στο σώμα ειδικά στην εμφάνιση του προσώπου και του δέρματος. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα σας. Συγκρατεί το δέρμα σας στη δομή του και σχηματίζει τον ιστό της άρθρωσης μεταξύ των μυών και των οστών σας. Το σώμα παράγει φυσικά κολλαγόνο, αλλά όσο μεγαλώνετε, η παραγωγή αυτής της σημαντικής πρωτεΐνης μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας γίνεται λιγότερο ελαστικό και οι ρυτίδες αρχίζουν να γίνονται ορατές.

Καθώς μειώνονται τα φυσικά επίπεδα κολλαγόνου, μειώνεται και η φυσική ποσότητα λίπους στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτό αφήνει ελεύθερο χώρο κάτω από τα στρώματα του δέρματός σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πτώση ή χαλάρωση του δέρματος εκεί που ήταν σταθερό.

Παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης νωρίτερα. Εάν είστε επιρρεπείς στις ρυτίδες, είναι κυρίως αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στις πρώιμες ρυτίδες περιλαμβάνουν: κάπνισμα, συχνή έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA)/υπεριώδεις Β (UVB), ακραία απώλεια ή αύξηση βάρους και τέλος διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα

Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να βρείτε μια υγιή σχέση με τις ρυτίδες, τις κηλίδες ηλικίας και το χαλαρό δέρμα ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να νιώθετε καλά με το σώμα σας. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς το ρολόι, αλλά υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης και κλινικές λύσεις για τη σύσφιξη του δέρματός σας.

Οι περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται στην πρόληψη και όχι στην αναστροφή των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Όσον αφορά την πραγματική αποκατάσταση της εμφάνισης του δέρματός σας, οι αισθητικές παρεμβάσεις και οι διαδικασίες στο ιατρείο του δερματολόγου είναι πολύ πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικές. Εστιάστε στη φροντίδα του δέρματός σας ως επιλογή τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος και της χρήσης αντηλιακής προστασίας. Δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Συσφιγκτικές κρέμες και λοσιόν

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αντιγηραντικών προϊόντων: αντιοξειδωτικά και ρυθμιστές κυττάρων.
Τα αντιοξειδωτικά είναι πλούσια σε βιταμίνες C, B και E. Λειτουργούν κάνοντας το δέρμα σας πιο δυνατό ενάντια στο οξειδωτικό στρες και χρησιμεύουν κυρίως στην πρόληψη των ρυτίδων παρά στην αντιστροφή της χαλάρωσης του δέρματος.Τα αντιοξειδωτικά συστατικά μειώνουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή, κάνοντας το δέρμα πιο υγιές.

Οι ρυθμιστές κυττάρων είναι κρέμες και λοσιόν που περιέχουν πεπτίδια, ρετινόλες ή συστατικά αυξητικού παράγοντα. Αυτά τα συστατικά στοχεύουν να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα σας, γι’ αυτό ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αντιστρέψουν τα σημάδια γήρανσης. Η ρετινόλη (βιταμίνη Α) είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες. Η τρετινοΐνη, μια άλλη μορφή βιταμίνης Α, μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό συστατικό για να συσφίξει το δέρμα στο λαιμό και το πρόσωπό σας και να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου σε σημείο που η χαλάρωση του δέρματος γίνεται λιγότερο αισθητή.

Γιόγκα προσώπου

Η πρακτική της γιόγκα έχει προταθεί για δέρμα που δείχνει νεότερο και σώμα που αισθάνεται πιο υγιές. Η ίδια η γιόγκα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο δέρμα σας. Αλλά όσον αφορά τις ασκήσεις προσώπου που στοχεύουν στη σύσφιξη του δέρματός σας, που ονομάζεται επίσης face yoga, οι περισσότεροι δερματολόγοι πιστεύουν ότι δεν έχουν αποτέλεσμα. Το να βάζετε επανειλημμένα το πρόσωπό σας να παίρνει συγκεκριμένες στάσεις είναι μέρος αυτού που προκαλεί τις ρυτίδες, επομένως η γιόγκα προσώπου δεν είναι πιθανό να τις αναστρέψει.

Μασάζ με συσκευές στο σπίτι

Υπάρχουν ορισμένες συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για να απαλύνουν τις ρυτίδες. Οι κύλινδροι νεφρίτη, οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων (RF) και τα ρόλερ με μικροβελόνες είναι παραδείγματα αυτών των συσκευών που σκοπό έχουν για να αντιστρέψουν την εμφάνιση των ρυτίδων και να κάνουν το δέρμα ορατά πιο σφιχτό. Κάντε τακτικά μασάζ σε ολόκληρο το πρόσωπο και τον λαιμό. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Το μέτωπο και τα σημεία κάτω από τα μάτια σας δείχνουν τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Έχουμε την τάση να κάνουμε μασάζ στα μάγουλά μας και να ξεχνάμε το μέτωπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφανείς λεπτές γραμμές στο μέτωπό σας. Φροντίστε να κάνετε τακτικά μασάζ στο μέτωπό σας μαζί με το υπόλοιπο πρόσωπο

Συμπληρώματα κολλαγόνου

Τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της χαλαρότητας του δέρματος καθώς μεγαλώνετε. Το τριπεπτίδιο κολλαγόνου, ειδικότερα, έχει μελετηθεί στην αξιόπιστη πηγή για την αντιγηραντική χρήση του. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι πιθανώς περισσότερο ένα προληπτικό μέτρο για να μην χαλαρώσει το δέρμα σας παρά ένα διορθωτικό.

Αντηλιακό

Η χρήση αντηλιακού είναι ένας απλός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε πρόληψη σχετικά με τη χαλάρωση του δέρματος στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Το να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα θα προστατεύσει το δέρμα σας από την καταστροφή από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Φροντίστε να εφαρμόσετε αντηλιακό στο λαιμό και το στήθος σας ως ένας τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεότερο.

Ενυδάτωση

Πιείτε νερό. Η σωστή ενυδάτωση θα κάνει το δέρμα σας να φαίνεται νεότερο. Εάν το δέρμα σας στερείται συχνά και σταθερά τη σωστή ενυδάτωση, θα παρατηρήσετε ότι τα σημάδια γήρανσης είναι πιο αισθητά.

Δερματολόγος

Εάν δεν αισθάνεστε ότι οι θεραπείες στο σπίτι λειτουργούν για να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται σφριγηλό, το επόμενο βήμα σας μπορεί να είναι να μιλήσετε με έναν δερματολόγο σχετικά με τις διαδικασίες στο ιατρείο ή σε συνεργαζόμενο κέντρο αισθητικής.

Follow Getlife.gr στο Google News

Σπίτι 60 τετραγωνικών, στήνεται στο χώρο σας σε 14 μέρες και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες, πολυτελείς κατοικίες

Ιωάννα Τούνη-Δημήτρης Αλεξάνδρου. Μίνι απόδραση στην Αράχωβα με τον Νουνίτο