Θέλετε να βελτιώσετε την μνήμη σας; Δοκιμάστε αυτές τις 6 συμβουλές.

Μια από τις πιο απογοητευτικές πτυχές του να μεγαλώνουμε είναι η συνειδητοποίηση ότι η μνήμη δεν είναι τόσο έντονη όσο παλιά. Τα προβλήματα μνήμης δεν αφορούν αποκλειστικά ηλικιωμένα άτομα, αντίθετα άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να έχουν πρόβλημα να θυμούνται πράγματα. Δείτε 6 συμβουλές για να διατηρήσετε τη μνήμη σας ακμαία.

Ασκηθείτε τακτικά:

Η αερόβια άσκηση και οι σωματικές δραστηριότητες που απαιτούν συντονισμό χεριού-ματιού είναι εξαιρετικές για τον εγκέφαλό σας. Δοκιμάστε αερόβιες ασκήσεις για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα λόγω της αυξημένης ποσότητας οξυγόνου που πηγαίνει στον εγκέφαλο. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης (όπως γιόγκα, πιλάτες) είναι επίσης εξαιρετικές για τη βελτίωση της μνήμης λόγω της έντονης συγκέντρωσης και της βαθιάς αναπνοής (διέγερση του οξυγόνου στον εγκέφαλο) που απαιτούν. Αν επιλέξετε άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, θα έχετε επιπλέον οφέλη για την ψυχική ευεξία, όπως είναι η αυξημένη ζωτικότητα, ο ενθουσιασμός και η αυτοεκτίμηση. Η άσκηση στη φύση μειώνει επίσης την ένταση, την κατάθλιψη και την κούραση.

Κοιμηθείτε καλά:

Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να λειτουργήσει στα καλύτερά του όταν νυστάζετε. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου και περιορίστε την καφεΐνη. Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία μνήμης και στη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Ο ύπνος βοηθά στην εδραίωση της μνήμης, στην επίλυση προβλημάτων, στη δημιουργικότητα, στην κριτική σκέψη, στην απομάκρυνση των τοξικών υπολειμμάτων και στην αυτο-επισκευή. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 7,5 έως 9 ώρες ύπνου την ημέρα.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το ανεξέλεγκτο, χρόνιο στρες βλάπτει τη συνολική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης. Το άγχος μπορεί να βλάψει τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη δημιουργία και ανάκτηση μνήμης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το άγχος εκλαμβάνεται ως ένα βαθιά αρνητικό συναίσθημα στη ζωή σας. Μερικές συμβουλές για να μειώσετε το χρόνιο στρες είναι να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες, να μάθετε να λέτε «όχι», να φροντίζετε να κάνετε διαλείμματα, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας αντί να τα κρατάτε μέσα σας, να βρείτε μια υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και να εστιάσετε σε μία μόνο εργασία κάθε στιγμή.

Συνεχίστε να μαθαίνετε:

Οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί το μυαλό σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μνήμη σας. Βρείτε χρόνο για να διαβάσετε, να παίξετε σκάκι ή να κάνετε παζλ. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο είναι να μάθετε κάτι νέο. Μην επιλέγετε κάτι στο οποίο είστε ήδη καλός – ο στόχος είναι να προκαλέσετε τον εγκέφαλό σας. Είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι που έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας – όπως να παίξετε ένα μουσικό όργανο ή να μάθετε μια γλώσσα – ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να προκαλείτε τον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας. Θυμηθείτε, πρόκειται για την εξάσκηση του εγκεφάλου σας – όχι για την επιτυχία ή την αποτυχία.

Τρώτε υγιεινά:

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει σωστά, οπότε φροντίστε να του δίνετε το καλύτερο δυνατό καύσιμο. Φροντίστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, να περιορίζετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να λαμβάνετε ωμέγα-3 από τα λιπαρά ψάρια.

Δοκιμάστε τα συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένας υγιεινός τρόπος για να συμπληρώσετε τη συνολική σας υγεία – συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Οι βιταμίνες Β αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη διάθεση και τη διαύγεια της σκέψης. Η έλλειψη βιταμινών Β έχει συνδεθεί με προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.Το Ginkgo biloba είναι ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα για τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί να βοηθήσει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της πρώιμης άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Το μαγνήσιο έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων που ανεβάζουν τη διάθεση, εκτός από τη διατροφή των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και τη βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και άλλων γνωστικών λειτουργιών.Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θα σας βοηθήσουν να χτίσετε τον εγκεφαλικό σας φλοιό (υπεύθυνος για τη μνήμη, τη γλώσσα, τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα και την προσοχή), αλλά το DHA στα ωμέγα-3 προστατεύει τον εγκέφαλό σας από απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, διανοητική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία και το Αλτσχάιμερ. Η ανεπάρκεια DHA προκαλεί μετρήσιμη συρρίκνωση του εγκεφάλου και γνωστικές βλάβες.

Follow Getlife.gr στο Google News

Το παπούτσι σου βρωμάει, άλλαξε το: Μικρά μυστικά για να μην μυρίζουν ποτέ τα πόδια σου

Έχετε ασθενή μνήμη; Δοκιμάστε αυτά τα 7 εύκολα κόλπα για να μην ξεχάσετε ποτέ τίποτα