Τι είναι ο λευκός, ροζ και καφέ θόρυβος και γιατί μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα;

Ίσως έχετε ακούσει για λευκό θόρυβο ιδίως αν έχετε μωρά. Οι σταθεροί, στατικοί ήχοι από τις συσκευές λευκού θορύβου μπορούν να εξουδετερώσουν τους ενοχλητικούς θορύβους και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Έχετε ακούσει όμως για ροζ και καφέ θόρυβο; Η αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι λιγότερο γνωστοί χρωματικοί θόρυβοι μπορούν επίσης να σας ηρεμήσουν ή να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας. Αυτό που διαχωρίζει τον καφέ θόρυβο από το λευκό ή το ροζ είναι η συχνότητα.

Ας δούμε τι ακριβώς είναι αυτοί οι ήχοι.

Λευκός θόρυβος

Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος χρωματικού θορύβου. Περιέχει όλες τις συχνότητες που βρίσκονται στο φάσμα των ήχων που μπορείτε να ακούσετε σε ίσα μέρη. Συχνά αποκαλείται «ευρυζωνικός θόρυβος».

Ο λευκός θόρυβος χρησιμοποιεί ένα μείγμα συχνοτήτων ήχου για να δημιουργήσει έναν στατικό ήχο. Μπορεί να είναι έντονος και με υψηλό τόνο, όπως ανεμιστήρας, κλιματιστικό ή ηλεκτρική σκούπα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο λευκός θόρυβος έχει θετική επίδραση πάνω τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λευκός θόρυβος μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει το κλάμα στα μωρά και να ελαττώσει την ένταση των συμπτωμάτων σε άτομα με ΔΕΠΥ.

Ο λόγος για τον οποίο ο λευκός θόρυβος είναι θεωρείται ότι βοηθάει στον ύπνο είναι επειδή η ίση κατανομή της συχνότητας του ήχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τον θόρυβο του υποβάθρου και να τον ρυθμίσει. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των ανθρώπων αποκοιμήθηκαν πιο γρήγορα ακούγοντας λευκό θόρυβο. Πολλοί ειδικοί στον ύπνο και γιατροί συστήνουν τις συσκευές που παράγουν λευκούς θορύβους ως έναν από τους παθητικούς τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Ροζ Θόρυβος

Ο ροζ θόρυβος είναι ένας σταθερός ήχος στο παρασκήνιο. Έχει χαμηλότερη συχνότητα από τον λευκό και πιο μπάσα χροιά Φιλτράρει πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή, όπως άτομα που μιλούν ή αυτοκίνητα που περνούν, ώστε να μην διακόπτουν τον ύπνο σας. Μπορεί να το ακούσετε που ονομάζεται θόρυβος περιβάλλοντος.

Όπως ο λευκός θόρυβος, είναι ένα σταθερό βουητό φόντου που μπορεί να σας προσφέρει έναν καλύτερο ύπνο. Αλλά χρησιμοποιεί βαθύτερους ήχους και χαμηλότερα ηχητικά κύματα, επομένως μπορεί να είναι πιο ήπιο και πιο καταπραϋντικό.

Ο ροζ θόρυβος περιέχεται σε όλα τα είδη των ήχων της φύσης. Μπορείτε να τον ακούσετε στη βροχή, στο θρόισμα των φύλλων, τους χτύπους της καρδιάς και τον άνεμο, στον παφλασμό των κυμάτων και άλλα φυσικά γεγονότα. Το πρόσθετο βάθος και τα χαμηλότερα κύματα φιλτράρουν υψηλότερους ήχους. Ως αποτέλεσμα, ακούτε πιο χαλαρωτικούς ήχους χαμηλότερης συχνότητας.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες λένε ότι ο ροζ θόρυβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερη γνωστική ικανότητα και μνήμη. Το κύριο πλεονέκτημα του ροζ θορύβου που βοηθά τον ύπνο μας είναι η ικανότητά του να επιβραδύνει και να μειώνει τα εγκεφαλικά μας κύματα, κάτι που τελικά οδηγεί σε βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Καφέ Θόρυβος

Ο καφέ θόρυβος, που ονομάζεται επίσης κόκκινος θόρυβος, παράγει έναν ήχο βουητού που είναι πιο βαθύς με τόνο μπάσου, από τον ροζ ή τον λευκό θόρυβο. Η στάθμη του ήχου (ντεσιμπέλ) μειώνεται καθώς η συχνότητα ανεβαίνει περισσότερο από ότι στο ροζ θόρυβο. Είναι παρόμοιος με μια σταθερή δυνατή βροχόπτωση ή ένα ντους με δυνατή πίεση. Ορισμένες εφαρμογές ύπνου χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο αντί για ροζ θόρυβο.

Μελέτες δείχνουν ότι ο καφέ θόρυβος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων εάν έχετε βουητό στα αυτιά σας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες σκέψης σας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε αν και πώς ο καφές θόρυβος επηρεάζει τον ύπνο.

Follow Getlife.gr στο Google News

6 παράγοντες για να αυξήσετε κατακόρυφα τις καύσεις σας και να ξεμπλοκάρετε το μεταβολισμό σας.

Πως να αφαιρέσετε τους κίτρινους λεκέδες του ιδρώτα από τα λευκά σας ρούχα με φυσικά υλικά