Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν καταναλώνετε καθημερινά χυμό ροδιού

Pomegranate seeds are stacked in the form of a heart on a black background sprinkled with water next to a quarter of a pomegranate. Good for the heart. Healthy diet. Raw food and vegetarianism. Ripe seasonal fruits.

Τα ρόδια θεωρούνται ως υπερτροφή από τους διατροφολόγους καθώς έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Ένα φλιτζάνι από σπόρους ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει: 7 γραμμάρια φυτικές ίνες, 3 γραμμάρια πρωτεϊνη, 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ) σε βιταμίνη C, 36% της ΣΗΔ σε Βιταμίνη Κ, 16% της ΣΗΔ σε φολικό οξύ και 12% της ΣΗΔ σε κάλιο. Ο χυμός ροδιού έχει 75 θερμίδες, 16 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα και πολυάριθμες άλλες θρεπτικές ουσίες.

Ωστόσο, εκεί όπου τα ρόδια πραγματικά ξεχωρίζουν είναι οι ισχυρές φυτικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο μοναδικές ουσίες στα ρόδια που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία: οι πουνικαλαγίνες , εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό και τη φλούδα και το πουνικικό οξύ, γνωστό και ως έλαιο των σπόρων του ροδιού, που είναι ένας τύπος συζευγμένου λινολεϊκού οξέος με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.

Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών, όπως η δράση του ενάντια στη φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και η καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Οι πολυφαινόλες που περιέχει και συγκεκριμένα οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, είναι τα στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα. Ο χυμός ροδιού έχει βρεθεί ότι έχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

Δείτε 11 οφέλη του να καταναλώνετε τακτικά χυμό ροδιού.

Προστατεύει την καρδιά

Τα οξειδωτικά βλάπτουν το ενδοθήλιο, προκαλούν φλεγμονή και σκληραίνουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτό το φαινόμενο περιορίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά και προκαλεί έμφραγμα. Ο χυμός ροδιού προσφέρει άμεση προστασία από αυτή τη διαδικασία.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στον χυμό ροδιού βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη μείωση των κινδύνων για την καρδιά που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Δρα επί της ενδοθηλιακής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων για να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο την υπέρταση.

Καταπολεμά τους καρκινογόνους παράγοντες και τις ελεύθερες ρίζες

Η διαδικασία οξείδωσης στο σώμα δημιουργεί ελεύθερες ρίζες οι οποίες αποτελούν τους κύριους ενόχους στη διαδικασία εκδήλωσης καρκίνου. Ο χυμός ροδιού δρα απευθείας στα κύτταρα για να ξεκινήσει η διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Έχει βρεθεί ότι άνδρες που κατανάλωναν καθημερινά χυμό ροδιού παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Τα ρόδια περιέχουν και ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ.

Προωθεί την υγεία του εντέρου

Βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και στη διαδικασία της πέψης. Η τακτική λήψη χυμού ροδιού με μέλι θα θεραπεύσει τον μετεωρισμό και τη δυσπεψία. Μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού είναι ευεργετικός για την υγεία του στομάχου και του ήπατος, ρυθμίζοντας έτσι το μεταβολισμό.

Αυξάνει την ανοσία από μικροβιακές λοιμώξεις

Τα αντιμικροβιακά συστατικά του χυμού ροδιού βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Η παρουσία παθογόνων στο στόμα μειώνεται επίσης στα άτομα που πίνουν χυμό ροδιού τακτικά.

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Ένα ποτήρι χυμού από ρόδι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.Μελέτες σε εθελοντές που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν από το γεύμα έδειξαν πως όσοι είχαν λάβει το συμπλήρωμα πεινούσαν λιγότερο, είχαν λιγότερες λιγούρες και αισθάνονταν πιο χορτάτοι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης.

Βελτιώνει τη μνήμη

Οι πολυφαινόλες των ροδιών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους ηλικιωμένους. Σχετική μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού επί ένα μήνα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης.

Βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα

Ένας αριθμός ενζύμων που εμπλέκονται στην πρόκληση βλάβης στον χόνδρο των αρθρώσεων αναστέλλεται από το χυμό ροδιού. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που συσχετίζεται με την αρθρίτιδα, μειώνοντας παράλληλα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας αντι-γήρανσης

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, μειώνοντας τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές που προκαλούνται από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και αποτρέπει την εμφάνιση κηλίδων. Έχει την ικανότητα να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Προλαμβάνει την τριχόπτωση

Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού ενισχύει τους θύλακες των τριχών που με τη σειρά τους εμποδίζουν την πτώση των μαλλιών, δίνοντας έτσι στα μαλλιά μια υγιή και λαμπερή εμφάνιση.

Follow Getlife.gr στο Google News

22 υπέροχες κρεβατοκάμαρες με μεταλλικό κρεβάτι

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού σε κόκκινο